BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Tαχύτερα η σύνταξη με συμψηφισμό για όσους χρωστούν εισφορές στον ΟΓΑ

Την επιτάχυνση της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ προβλέπει συγκεκριμένη ρύθμιση για άτομα που χρωστάνε μέχρι 4.000 ευρώ σε εισφορές και η οποία βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα όποιος χρωστούσε στον ΟΓΑ δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη αν δεν εξοφλούσε το χρέος του, αποφασίστηκε να γίνεται συμψηφισμός και να προχωρά κανονικά η διαδικασία συνταξιοδότησης, με την προϋπόθεση ότι θα παρακρατείται το ποσό της οφειλής από τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

Tαχύτερα η σύνταξη με συμψηφισμό για όσους χρωστούν εισφορές στον ΟΓΑ

0
0

Εξάλλου στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδημάτων, που ψηφίζεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη σύσταση Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Εισφορών για όλα τα ταμεία συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ.

Σήμερα, η κατάσταση περιγράφεται ως εξής από το υπουργείο Οικονομικών: «Στην περίπτωση του ΟΓΑ δεν προβλέπεται διαδικασία είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών, ενώ ο Οργανισμός περιορίζεται να συμπεριλαμβάνει το οφειλόμενο ποσό στο ειδοποιητήριο που αποστέλλει στους ασφαλισμένους του ανά εξάμηνο για την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να προβαίνει σε βεβαίωση της οφειλής και λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.»

Αντίθετα, με τις νέες διατάξεις, η είσπραξη θα γίνεται μέσω της βεβαίωσης των οφειλών από την Εφορία (ΔΟΥ), αν και η διαδικασία αυτή προβλέπεται να μπει σε ολοκληρωμένη λειτουργία μέσα σε... τρία χρόνια. Πιο αναλυτικά, στο σχετικό τμήμα της Αιτιολογικής Έκθεσης του νομοσχεδίου αναφέρονται τα εξής:

«Το σχέδιο δράσης για την παρούσα μεταρρύθμιση περιλαμβάνει πέντε επιμέρους στάδια:

Α. την προετοιμασία των υπηρεσιών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης

Β. την άμεση ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

Γ. την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέχρι την 1/4/2014

Δ. την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με αυτή της φορολογικής διοίκησης μέχρι την 1/7/2016

Ε. την πλήρη ενσωμάτωση στη φορολογική διοίκηση και ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1/7/2017

Με την προτεινόμενη ρύθμιση υλοποιείται το δεύτερο στάδιο της μεταρρύθμισης, δηλαδή η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, με τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), το οποίο θα αναλάβει άμεσα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών των ανωτέρω ασφαλιστικών οργανισμών, και τη θέσπιση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών.»

 


Πέτρος Αλεξανδρής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία