BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προς ολικό λίφτινγκ ο φόρος ακινήτων με ελαφρύνσεις για τα αγροτεμάχια

Από την αρχή ξαναγράφεται το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων υπό το φόβο της καταψήφισής του στη Βουλή από βουλευτές της συγκυβέρνησης οι οποίοι αντιδρούν, μεταξύ άλλων, στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των επαγγελματιών αγροτών.

Με μαθηματικό τύπο και συντελεστές ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια

3
0

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου στο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο  σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Καραβίτης (υπεύθυνος για την κατάρτιση του νομοσχεδίου) δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις για το νέο φόρο ο οποίος, για επικοινωνιακούς λόγους, θα φέρει και… διαφορετικό όνομα (σ.σ. ο «ενιαίος φόρος ακινήτων», όπως είχαν προϊδεάσει με σχετικά ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews, παραπέμπεται στις καλένδες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα για μείωση των επιβαρύνσεων στα χωράφια των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου και στα αγροτικά ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για εξαίρεση από το νέο φόρο των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και για μείωση ή και απάλειψη ορισμένων συντελεστών, (όπως π.χ. ο συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα ο οποίος ούτως ή άλλως έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής αφού δεν επηρεάζει την απόδοση, άρα ούτε τη φοροδοτική ικανότητα ενός καλλιεργούμενου αγροτεμαχίου).

Οι ίδιες πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι –αν και ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ παραμένει ως έχει- χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων από τα αγροτεμάχια κατά τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, ο νέος φόρος αναμένεται να είναι ένα «πάντρεμα» του ενιαίου φόρου ακινήτων με τον ισχύοντα ΦΑΠ. Δηλαδή θα υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό για κάθε κτίσμα, ωστόσο ο συνολικός φόρος θα κλιμακώνεται με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Σχεδόν σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι δε θα υπάρχει αφορολόγητο όριο- αν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να πιέζουν αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται εντελώς η εκδοχή της παράτασης –έστω και σε παραλλαγμένη μορφή- του ενιαίου τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα.

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία