BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με συνταγή... αποτυχίας το αγροτικό ευρωψηφοδέλτιο

Συνταγή αποκλεισµού των αγροτών από το Ευρωκοινοβούλιο και έλεγχο της κατάστασης στο Στρασβούργο από τα παραδοσιακά «τζάκια» του πολιτικού κατεστηµένου, δείχνει να συνιστά ο τρόπος µε τον οποίο επιλέχθηκαν κι αυτή τη φορά οι υποψήφιοι των πολιτικών κοµµάτων για την Ευρωβουλή.

Με συνταγή... αποτυχίας το αγροτικό ευρωψηφοδέλτιο

0
0

Με τα περισσότερα κόµµατα να µην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αγροτική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Νέα ∆ηµοκρατία είναι ίσως ο µόνος χώρος που θέλησε να δώσει ένα «αγροτικό χρώµα» στις υποψηφιότητες.

Όµως κι εδώ, ο τρόπος µε τον οποίο έγιναν οι επιλογές παραπέµπει περισσότερο σε επικοινωνιακή τεχνική και λιγότερο σε µια πραγµατική προσπάθεια αναζήτησης µιας λύσης που θα εκφράσει µε ουσιαστικό τρόπο τα ζητήµατα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Άλλωστε, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η τριάδα των προσώπων που επελέγησαν για τη λίστα υποψηφίων του κόµµατος µάλλον οδηγεί σε διάσπαση των δυνάµεων και σε «χαµηλά σκορ» καθενός εξ αυτών, παρά δηµιουργεί µια δυναµική προσέγγισης του «µέτρου» που θα δώσει το εισιτήριο για το Στρασβούργο. Πέραν αυτού, βέβαια, σοβαρές ενστάσεις εγείρονται και σε ό,τι αφορά στις συγκεκριµένες επιλογές. Με µόνη εξαίρεση τον Νικόλαο Στεργίου, πρόεδρο για χρόνια του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού ∆ρυµού Πρεσπών, που συνιστά αναγνώριση µιας πετυχηµένης συλλογικής προσπάθειας στην ξεχασµένη περιφέρεια, οι άλλες δύο υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας, παραπέµπουν µάλλον στον βαθύ παλαιοκοµµατισµό που παραβλέπει τη χρεοκοπία του πελατειακού µοντέλου λειτουργίας των συνεταιρισµών και επιµένει να βασίζεται στα ελεγχόµενα «δικά του» παιδιά!

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι µέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα της κρίσης και της αβεβαιότητας που βιώνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα θα ήταν δύσκολο να αναµένει κανείς ψαγµένες προτάσεις. Από τη στιγµή όµως που η γεωργία γίνεται εφαλτήριο ανάπτυξης, αυτό συνιστά αδήριτη ανάγκη.

Στην Ευρώπη µε την Ελιά

Μπατζελή Κατερίνα: Οικονοµολόγος. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας (2009-2012), Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (2009-2010), Ευρω-βουλευτής - Μέλος της Σοσιαλιστικής Οµάδας (2004-2009).

Νικόπουλος Σπύρος: Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος της Νοµικής Σχολής. Συµµετείχε ως σύµβουλος στα Υπουργεία Οικονοµίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2003 επέστρεψε στην Κέρκυρα και ανέλαβε τη θέση του Γενικού ∆ιευθυντή στην Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

Πάτρας Παναγιώτης: Καθηγητής. Απόφοιτος του ΓΠΑ µε ειδικότητα στην Αγροτική Οικονοµία και µεταπτυχιακό στην ολοκληρωµένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Με τη ΝΔ για την Ευρωβουλή

Στεργίου Νικόλαος: Ο Νίκος Στεργίου είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού ∆ρυµού Πρεσπών. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα. Ο συνεταιρισµός του οποίου ηγείται βραβεύτηκε το 2010 στη Γενεύη µε το «New Millennium Award» ανάµεσα σε 112 χώρες.

Ανέστης Γεώργιος: Ο Ανέστης Γεώργιος γεννήθηκε στη Λιβαδειά, είναι αγρότης, γ.γ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και µέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος στην ΕΕ. Είναι πτυχιούχος προγραµµατιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λιούτας Αθανάσιος: Ο Θανάσης Λιούτας είναι νέος αγρότης και αιρετό µέλος του ∆.Σ. του Εµποροβιοµηχανικού Επιµελητηρίου Τρικάλων. Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής του ΑΠΘ µε ειδίκευση στον τοµέα της Φυτικής Παραγωγής. Ο κ. Λιούτας έχει δηµιουργήσει µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής θερµοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία