BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οι ελληνικές εξαγωγές σε σύσκεψη του ΥΠΑΝ

Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών γενικότερα και οι συνέπειες του εμπάργκο ειδικότερα στη σύσκεψη.

Οι ελληνικές εξαγωγές σε σύσκεψη του ΥΠΑΝ

0
0

Αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης για τις τελευταίες εξελίξεις στις ευρω-ρωσικές εμπορικές σχέσεις θα γίνει τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου σε ευρεία σύσκεψη της συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς να ανεβάζουν μέχρι τώρα τις ζημιές στα 50 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση υπό τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη συμμετέχουν  οι γενικοί γραμματείς έξι υπουργείων που εκπροσωπούν τους κλάδους εκείνους που ήδη πλήττονται (αγροτικά) ή που κινδυνεύουν να επηρεαστούν όσο θα συνεχίζεται η κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης (π.χ. τουρισμός).

Φρούτα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και μεταφορικές εταιρείες είναι οι τομείς όπου επιμερίζονται οι παραπάνω ζημιές, με προοπτική να αυξηθούν καθώς μόλις τώρα αρχίζει η εξαγωγική σεζόν για κάποια νέα αγροτικά προϊόντα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατακλυστεί από προϊόντα που προορίζονταν για τη Ρωσία.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες για την απόσυρση μιας σειράς προϊόντων, πηγές της αγοράς τα θεωρούν αναποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνονται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνθήκες υπερπροσφοράς αγροτικών προϊόντων, εντείνοντας τις πτωτικές τάσεις στις τιμές, με πιο εμφανείς επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Όσο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κρίση, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, μοιάζει διαχειρίσιμη καθώς μέχρι και την Παρασκευή είχαν διατεθεί μέσω της δωρεάν διανομής πάνω από 400 τόνοι ροδάκινων και στη χυμοποίηση είχαν κατευθυνθεί πάνω από 300 τόνοι.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί τους αρμοδίους είναι τι μέλει γενέσθαι για α υπόλοιπα προϊόντα που βρίσκονται στην έναρξη της εμπορικής σεζόν, αφού για παράδειγμα, ξεκινούν τα προσύμφωνα για τις εξαγωγές μήλων και η αγορά έχει κατακλυστεί από πολωνικά μήλα που προορίζονταν για τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι τιμές  να έχουν υποχωρήσει κατά 50%. Στην περίπτωση του επιτραπέζιου σταφυλιού λ.χ. οι Ιταλοί, που εξήγαν στη Ρωσία πολύ μεγάλες ποσότητες, τις διέθεσαν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας 20%-30% τις τιμές. Χρειάζεται επομένως ένα «plan B» για την εξεύρεση εναλλακτικών αγορών πλην της Ε.Ε., όπως η Ινδία και η Κίνα, και επίκειται να ετοιμάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη συνεδριάζει τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου η Συντονιστική Επιτροπή, στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Μέλη της επιτροπής είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Μίχαλος, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μανώλης Μαματζάκης γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Αναστάσιος Λιάσκος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μόσχος Κορασίδης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανδρέας Κατσανιώτης, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Τριαντάφυλλος Πετεινίδης, διευθυντής γραφείου υπουργού, υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία