BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σχέδια για μοίρασμα του εκλογικού μπόνους

Tην πρόταση για μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3%,φαίνεται να εξετάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την ανησυχία που προκαλεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος του χρόνου οι κυβερνητικές αποφάσεις για την προεδρική εκλογή

3
0

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται επιφυλακτικό απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι το μόνο που συζητά η ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και έθεσε το γενικό περίγραμμα, λέγοντας: «Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ομολογία ήττας

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, καθώς αφενός αποτελεί «ομολογία ήττας», αφετέρου επειδή αντιφάσκει με το επιχείρημα περί σταθερότητας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κατάργηση του εκλογικού μπόνους, αλλά μοίρασμα -πιθανώς στα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο Σύνταγμα προβλέπεται πως όποια αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή πλειοψηφία θα τεθεί σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος (200 βουλευτές). Τότε η εφαρμογή των τροποποιήσεων θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση (71 βουλευτές) αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση αλλά συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, η κατάργηση του μπόνους θα γίνει δεκτή με τη σύμφωνη γνώμη 229 βουλευτών. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ (13 βουλευτές) και η Χρυσή Αυγή (16 βουλευτές). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το άθροισμα της πλειοψηφίας θα ήταν 200 βουλευτές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με την κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής θα έπαυε ο σχηματισμός κυβέρνησης να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Η κατάργηση του μπόνους θα έσπρωχνε προς κυβερνητικές συνεργασίες και θα έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το δεύτερο και το τρίτο ή και το τέταρτο κόμμα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία