BACK TO
TOP
Πολιτικές

Απουσία αγροτών εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Κιλελέρ

Χωρίς την παρουσία αγροτών, για μία ακόμη χρονιά, τιμήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο Κιλελέρ η 105η επέτειος από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ.

Απουσία αγροτών εκδηλώσεις μνήμης του δήμου Κιλελέρ

0
0

Στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε το παρών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος σχολιάζοντας την απουσία των αγροτών, τόνισε ότι θα πρέπει η επέτειος να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και με την συμμετοχή αγροτών και να καταστεί επίσης αφορμή διαλόγου του υπουργείου με τους αγρότες.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα ώστε τα προστάγματα του Μαρίνου Αντύπα και των αγροτών να γίνουν πραγματικότητα.

Να πορευτούμε όλοι μαζί, είπε χαρακτηριστικά, σε μία πορεία ανατροπής και στον αγροτικό χώρο, για να μπορέσει επιτέλους ο χώρος αυτός να αποτελέσει το εργαλείο που θα βγάλει την χώρα από την κρίση. Και κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην έναρξη της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εξάλλου, ο κ Αποστόλου, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει έτοιμο το πλαίσιο συνεργατισμού που θα απαλλάξει τον κλάδο από συνεταιρισμούς-σφραγίδες και από όλες τις διαδικασίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης χρήματος στον αγροτικό χώρο και επίσης θα τον απαλλάξει από πρόστιμα και καταλογισμούς.

Την ως άνω δήλωση, έκανε ο υπουργός, με αφορμή το γεγονός, ότι -όπως ανέφερε- όταν ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρήκε δυο φακέλους στους γραφείο του με 2,6 δισ. ευρώ σε βεβαιωθέντα πρόστιμα και καταλογισμούς.

Στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση και μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός Άννα Βαγενά, απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στον αγώνα των αγροτών. Την ευθύνη συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Κιλελέρ.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ παρέστησαν βουλευτές ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους καθώς επίσης και ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών Ν. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μιχ. Τζιότζιος, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Διον. Φώλιος.

Ο χαιρετισμός του Αποστόλου στο Κιλελέρ

Σήμερα ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές του Θεσσαλικού κάμπου, που με μπροστάρη το Μαρίνο Αντύπα έφεραν τη λύση στο αγροτικό  ζήτημα της εποχής τους.

Και είναι μεγάλη τιμή για μένα που  εκπροσωπώ  ως υπουργός της αγροτιάς  σ΄ αυτή την εκδήλωση τη πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς στο τόπο μας.

Οι αγώνες αυτοί   εμπνέουν τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη δική μας, αλλά και  τη δική σας πορεία για τη ριζική αναγέννηση τόσο του αγροτικού χώρου, όσο και της θεσμικής του λειτουργίας.

Μας εμπιστευτήκατε τη διακυβέρνηση  της χώρας. Όμως  για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου  είναι αναγκαία και η  ενεργός συμμετοχή όλης της κοινωνίας της υπαίθρου.

Πρώτα και κύρια  των αγροτών, τόσο στη διαμόρφωση των πολιτικών όσο και στην υλοποίηση τους.

Γι αυτό και τους πρώτους που  συναντήσαμε στη πλατεία Βάθη,  με την ανάληψη της ευθύνης, ήταν  οι αγρότες με τους οποίους βρεθήκαμε στα μπλόκα.

Κι αυτούς  που δεν ήρθαν τότε θα τους υποδεχτούμε την ερχόμενη Πέμπτη.

Για να είμαστε όμως αποτελεσματικοί χρειάζεται να  προωθήσουμε και τη συνεργατική λειτουργία  του χώρου.

Δεν νοείται για μας  συνεταίρος κάποιος που δεν συνεργάζεται με τον συνεταιρισμό του.

Θα χτίσουμε ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα  απαλλαγμένο από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες, απαλλαγμένο από τα φαινόμενα των υπερχρεώσεων - ρυθμίσεων -  καταλογισμών και  ανακτήσεων.

Να δώσουμε  στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών  το ρόλο που πρέπει να έχουν, του υπερασπιστή  των μικρών και αδύναμων οικονομικά αγροτών, αλλά και της επιχειρηματικότητας του χώρου.

Στην προηγούμενη συνάντησή μας στη Λάρισα πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκα διεξοδικά  στο πρόγραμμά μας, ανακοινώνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο και άρχισε να υλοποιείται.

Σήμερα όμως προέχει η απόδοση τιμής στους ήρωες...

Και θα τους τιμήσουμε αν όλοι και όλες μαζί  δώσουμε τη μάχη  της ανατροπής και στον αγροτικό χώρο. Αν  κάνουμε πράξη τα προτάγματα  του Μαρίνου Αντύπα.

Ομιλία περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Είμαστε παρόντες στην ημέρα μνήμης των αγωνιστών του Κιλελέρ. Είμαστε παρόντες και σηματοδοτούμε την προσπάθεια του έθνους μας χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι στα δύσκολα που πέρασαν και ενδεχομένως στα δύσκολα που έρχονται ώστε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα.

Θέλουμε κύριε υπουργέ από αυτόν εδώ τον τόπο, των αγώνων και της δημοκρατίας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μία δημιουργική ανατροπή σ' αυτά τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή.

Όλοι ξέρουν ότι δεν ακολουθείται ένας συνεπής οδικός χάρτης στις επιδοτήσεις, είτε αυτές λέγονται βιολογική κτηνοτροφία, είτε βιολογική γεωργία, είτε νιτρορύπανση, είτε επενδύσεις για τους νέους αγρότες. Υπάρχουν αγρότες που έχουν γεράσει και ακόμη παίρνουν την επιδότηση της εγκατάστασης του νέου αγρότη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό οδικό χάρτη. Να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες του κόσμου που παραμένει απλήρωτος. Να ξέρει ο καθένας πότε και τι θα πάρει.

Το κόστος παραγωγής, ναι είναι επίσης ένα πάγιο αίτημα. Είκοσι χρόνια τώρα μιλάμε γι' αυτό. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τον μειώσουμε.

Αυτή τη στιγμή στην περιφέρειά μας εκτελούνται 180 αγροτικά έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, ο εξηλεκτρισμός, η μείωση του ηλεκτρικού κόστους, οι υδατοδεξαμενές, η υπογειοποίηση αγωγών, οι αναδασμοί και τα παράλληλα έργα που τους συνοδεύουν, η αγροτική οδοποιία κ.α. Αυτά είναι έργα 400 και πλέον εκατομμυρίων.

Αλλά στη Θεσσαλία έχουμε και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, αυτό της Κάρλας. Το έργο προχωράει και θέλω να σας ευχαριστήσω (σ.σ. τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) γιατί σε μία εμπλοκή που υπήρξε στη χρηματοδότηση, βρήκαμε τη λύση και οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το πολύ μεγάλο έργο του Αχελώου, που κόστισε πολλά εκατομμύρια, αλλά παραμένει δυστυχώς τελματωμένο και κάθε χρόνο χάνει μόνον η ΔΕΗ 40 εκ. ευρώ από την παραγωγή δωρεάν, πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και μιλάμε για ένα έργο ζωής για τον αγροτικό, για το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί, όχι επενδυθεί χρήματα. Πρέπει να ξαναδούμε αυτό το έργο γιατί μέσα από τον Αχελώο άπαντες μπορούν να ωφεληθούν.

Κύριε υπουργέ, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για να σταματήσουμε να παράγουμε, γιατί αν δεν παράγουμε, δεν έχουμε μέλλον. Είναι ξεκάθαρο. Μία είναι η λύση, μονόδρομος: η παραγωγή. Ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγαλύτερη μεταβλητή, η μεγαλύτερη δύναμη για την έξοδο από την κρίση. Σήμερα δεν παράγουμε στον πρωτογενή τομέα, ούτε καν αυτά που καταναλώνουμε. Πρώτος μας στόχος λοιπόν πρέπει να είναι αυτός: να παράξουμε τόσα, όσα μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές και χάνεται το συνάλλαγμά μας.

Εμείς είμαστε των συγκεκριμένων πράξεων, των μικρών λόγων και των μεγάλων έργων. Και είμαστε όλοι μία γροθιά γιατί έχουμε στο μυαλό μας την πρωτογενή παραγωγή, τους αγώνες των προγόνων μας και ότι ενωμένοι θα κερδίζουμε, ενώ διχασμένοι θα χάνουμε. Είμαστε παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε την κανονικότητα στην αγρότισσα και στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, αλλά και σε όλους τους Θεσσαλούς και όλους τους Έλληνες.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων στο Κιλελέρ, δεν είναι οι θεωρητικές εξαγγελίες, αλλά οι μετρήσιμες πράξεις».

Το σχετικό Δελτίο τύπου της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων της χώρας, μετά από αίτημα της, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Αποστόλου την Πέμπτη 26 Μαρτίου και ώρα 2 το μεσημέρι στο Υπουργείο στην Αθήνα.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία θα θέσει τα αιτήματα μας στον υπουργό όπως αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της 14ης Φεβρουαρίου στην Λάρισα και εγκρίθηκαν στο πανελλαδικό αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μάρτη.

Άμεσες διεκδικήσεις

•  Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που είναι συνέχεια των προηγούμενων και  οδηγούν σε παραπέρα  μείωση ενισχύσεων  σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

• Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015.  Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην φορολογηθούν οι ενισχύσεις.

•Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

•Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%

•Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, στο ΚΕΑΟ,  να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

•Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε  ανατοκισμό και   κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.   Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

• Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα   και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. 

• Να μην γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου,  για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

•  Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν  εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. 

•  Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως  και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα.  Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Να μην επιβαρυνθούν  ούτε ένα ευρώ γεωργοί  και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση της ενίσχυσης 3% και να μην ισχύσει η κατάργηση της ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν 4 στρέμματα και κάτω.

• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς  από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.

• Να διαχωρίσει την θέση της η ελληνική κυβέρνηση από το εμπάργκο της Ε.Ε προς τη Ρωσία. Με ευθύνη του κράτους αγορά των προϊόντων που έμειναν απούλητα λόγω του εμπάργκο. Τα προϊόντα να δοθούν για τις λαϊκές ανάγκες. (νοσοκομεία, σχολεία κλπ)

• Επαναλειτουργία των εργοστασίων Ζάχαρης και μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες σε ζάχαρη. Να εξοφληθούν άμεσα οι τευτλοπαραγωγοί για το 2014.

• Τα αποθεματικά των ταμείων να μην μεταφέρονται για να καλύψουν άλλες ανάγκες όπως γίνεται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, νιτρορύπανση, βιολογικές καλλιέργειες, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α)

• Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

•  Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιπλημμυρικά έργα.

• Η πιστοποίηση χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων να γίνεται από υπηρεσίες του Υπουργείου και να είναι εντελώς δωρεάν για τους αγρότες.

• Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.

• Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και  ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

• Άμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.

• Άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό και μέτρα για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κοπαδιών και την καταπολέμηση του ιού.

• Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με προσλήψεις γεωτεχνικών ώστε να συμβάλουν στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας χωρίς επιβάρυνση των αγροτών-κτηνοτρόφων.

• Να σταματήσουν τώρα τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία