BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το νέο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου

Με αρκετή καθυστέρηση παρουσίασε τα πρόσωπα των νέων διοικήσεων στους οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, στο κτήριο της Αχαρνών.

Το νέο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου

1
0

Ο κ. Αποστόλου δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και τον υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον οποίο όπως είπε είχαν κοινή πορεία 20 ετών στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους δράσης.

«Καινοτομία, ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με τις πόρτες του υπουργείου ανοιχτές», είναι το πλαίσιο που θα λειτουργήσει ο κ. Σγουρίδης.

Με θερμά λόγια μίλησε ο κ. Αποστόλου για το νέο γενικό γραμματέα, Δημήτρη Γελαλή, τονίζοντας πως διαθέτει μεγάλη πείρα στα αγροτικά, λόγω της καταγωγής του, αλλά και τον Χαράλαμπο Κασίμη (γραμματέας κοινοτικών πόρων), για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά πως «θ’ αποτελέσει βαρύ πυροβολικό» για το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα. Θα εστιάσουμε στην αύξηση των τιμών, του αριθμού των απασχολούμενων και στη μείωση της ψαλίδας τιμών από το χωράφι στο ράφι, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γελαλής.

Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε τις νέες διοικήσεις των οργανισμών και των φορέων, επιβεβαιώνοντας όσα έχουν γράψει Agrenda και Agronews, οι οποίοι έχουν ως εξής:


ΟΠΕΚΕΠΕ

Πρόεδρος, Αντώνης Μωϋσίδης

Α’ Αντιπρόεδρος, Ειρήνη Κατσινοπούλου

Β’ Αντιπρόεδρος, Άννα Μαρία Γιάντση

Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Αποστολάκης

 

ΕΛΓΑ

Πρόεδρος, Νίκος Στουπής

Αντιπρόεδρος, Θανάσης Ζανιάς


ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πρόεδρος, Αλέκος Κουτσούρης

Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Καρέτζος

ΕΦΕΤ

Πρόεδρος, Ιωάννης Τσιάλτας

Αντιπρόεδρος, Φωτεινή Αθανασοπούλου

 

Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

 

Πρόεδρος, Θανάσης Σαπουνάς

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του περασμένου φύλλου της Agrenda που είχε ως εξής:

Οι γνωστοί στις ντόπιες κοινωνίες πρόεδροι και οι κυρίες αντιπρόεδροι

ΣΥΡΙΖΑ, με πτυχίο πανεπιστημίου και γεωπόνοι οι περισσότεροι

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στελέχωσης των βασικών θέσεων γενικών γραµµατέων, προέδρων οργανισµών και µετακλητών – συµβούλων στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Γεωργίας), όπου παρά τις «τεχνικές δυσκολίες» η κατάσταση όσον αφορά στα πρόσωπα αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει.

Γελαλής και Κασίµης είναι οι δύο νέοι γενικοί, Μωϋσίδης, Στουπής, Κατσούρης και Τσιάλτας (παραµένων) ορίζονται πρόεδροι σε ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ αντίστοιχα, ενώ κατοχυρωµένες στις κυρίες Κατσινοπούλου και Γιάντση µοιάζουν να είναι οι θέσεις για τις δύο αντιπροέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ήδη µε τη στελέχωση του υπουργικού γραφείου και των άµεσων συνεργατών του άρχισε να «τρέχει» τις αλλαγές προσώπων στο µηχανισµό του υπουργείου, ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο «πρωτάρης» σε θέσεις συµβούλων Νίκος Βάγιας, παράλληλα µε τα καθήκοντά του στη Γενική ∆ιεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ «∆ΗΜΗΤΡΑ», θα διευθύνει το υπουργικό γραφείο.

Θέση ειδικού συνεργάτη κατέλαβε ο Αλέξης Μπακούρος, που έχει µπει στο στόχαστρο της ΠΑΣΕΓΕΣ και κατηγορείται από τον Τζανέτο Καραµίχα, ως αντισυνεταιριστής. Αιτία, η θητεία του ως σύµβουλος στο πλευρό Σκανδαλίδη, επί υπουργίας του στο τότε ΥΠΑΑΤ.

 

Β’ Αντιπρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ  Άννα Μαρία Γιάντση

Τους Αντώνη Μωϋσίδη και Ειρήνη Κατσινοπούλου που «παίζουν» δυνατά για πρόεδρος και α’ αντιπρόεδρος στον οργανισµό διαχείρισης πληρωµών του υπουργείου, αναµένεται να πλαισιώσει η Άννα Μαρία Γιάντση, Γραµµατέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας των «Ανεξάρτητων  Ελλήνων» και υποψήφια βουλευτής στο Κιλκίς, κατά το παρελθόν.

Η πρωτοεµφανιζόµενη σε καίρια θέση κα Γιάντση είναι δασολόγος-περιβαλλοντολόγος M.Sc., απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα είναι υποψήφια ∆ιδάκτορας, στο τµήµα Νοµικής Αθήνας, µέλος στο ΓΕΩΤΕΕ, σύµβουλος εθελοντικών οµάδων Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένη σε θέµατα περιβάλλοντος, γεωργίας και τουρισµού. Έχει πολιτική εµπειρία, αν και µικρή, καθώς ήταν υποψήφια περιφερειακή σύµβουλος στο νοµό Θεσσαλονίκης το 2014 µε την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Νίκος Βάγιας, ο διευθυντής

Αναβαθµισµένο ρόλο στο επιτελείο του επεφύλαξε για τον Νίκο Βάγια ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου. Το στοίχηµα είναι µεγάλο για τον «πρωτάρη» σε θέσεις συµβούλων Νίκο Βάγια, ο οποίος παράλληλα µε τα καθήκοντά του στη Γενική ∆ιεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ελληνικού Οργανισµού ΕΛΓΟ «∆ΗΜΗΤΡΑ», θα διευθύνει το υπουργικό γραφείο, ως µετακλητός υπάλληλος. Η σχετική απόφαση του διορισµού του µε υπογραφή Αποστόλου έχει δηµοσιευτεί ήδη στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ µε βάση την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι αποδοχές του δεν µπορούν να υπερβούν το 50% των αποδοχών της κύριας θέσης του.

 

Αλ. Μπακούρος πάλι στα ψηλά

Πτυχιούχος του Πανεπιστηµίου Πειραιά, µε καταγωγή από το νοµό Μεσσηνίας είναι ο δεύτερος στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Αποστόλου. Ο Αλέξης Μπακούρος κατέλαβε, µε βάση σχετική απόφαση, θέση ειδικού συµβούλου στο γραφείο του αναπληρωτή, ενώ ήδη η απόφαση πήρε ΦΕΚ. Η τοποθέτηση αυτή ήταν και η αφορµή για το πρόσφατο ξέσπασµα Καραµίχα, που έκανε λόγο για αντισυνεταιριστικό µπλοκ που στήνεται στο υπουργείο. Στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν κατηγορήσει ανοιχτά επί εποχής Σκανδαλίδη, όταν και συντάχθηκε ο νόµος 4015 για τους συνεταιρισµούς, τον Αλέξη Μπακούρο, ως έναν από τους βασικούς συντάκτες του. Το νόµο αυτό παλεύει η σηµερινή ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ να ακυρώσει.

 

Ένας πανεπιστημιακός παίρνει το τιμόνι της αγροτικής πολιτικής και των κοινοτικών πόρων

Το χαρτοφυλάκιο του παραιτηθέντος ∆ηµήτρη Μελά, για την αγροτική πολιτική και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ανέλαβε ο Χαράλαµπος Κασίµης.

Από το χώρο της πανεπιστηµιακής κοινότητας κι αυτός, καθώς είναι ∆ιδάκτωρ Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου του Bradford στο Ηνωµένο Βασίλειο διαθέτει ειδίκευση στην Αγροτική Κοινωνιολογία (1983).

Από το 1986 µέχρι το 2003, µάλιστα, υπηρέτησε ως µέλος ∆ΕΠ στο Πανεπιστήµιο Πατρών και µεταξύ 1995-2000 υπήρξε ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2003 εξελέγη καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Τµήµα Αγροτικής Οικονοµίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου  Αθηνών.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του νέου γραµµατέα, ο διορισµός του οποίου δηµοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο «∆ιαύγεια», πριν αρκετές µέρες, επικεντρώνονται στον κοινωνικό µετασχηµατισµό της υπαίθρου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και ειδικότερα στην οικογενειακή γεωργία, την απασχόληση και τη µετανάστευση. Μέχρι πρότινος ο κ. Κασίµης δίδασκε στο προπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών του ΓΠΑ, Αγροτική Κοινωνιολογία και Μεθόδους Γεωργοοικονοµικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας.

 

Ο Λαρισαίος Δημήτρης Γελαλής για τη θέση του Μόσχου Κορασίδη

Στέλεχος με έντονη παρουσία στα κομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα καθώς είναι ενεργό μέλος από ιδρύσεως του Συνασπισμού και πρώην βουλευτής από το 2012 στο νομό μέχρι τις τελευταίες εκλογές είναι ο επικρατέστερος για να καταλάβει τη δεύτερη θέση γραμματέα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Με καταγωγή από τη Βερδικούσια Ελασσόνας, ο Δημήτρης Γελαλής, μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά το θέμα της τοποθέτησής του μοιάζει τυπικό.

Γνωρίζει τα αγροτικά λόγω καταγωγής, έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, μακρά πορεία στα κοινά καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Λαρισαίων Φοιτητών, Πρόεδρος και μέλος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας(Ο.Ε.Ε.), Πρόεδρος και γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Ν. Λάρισας, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λογιστών, Μέλος του συνδέσμου υπαλλήλων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, της Ο.Κ.Ε. Έχει υπάρξει και υποψήφιος σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο νομό Λάρισας.

 

Δραστικές  οι αλλαγές  προσώπων σε οργανισμούς και φορείς του υπουργείου

Μωυσίδης, Κατσινοπούλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ένας καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο και µια γεωπόνος – υπάλληλος στο δήµο Αθηναίων, κοµµατικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προορίζονται για τις κορυφαίες θέσεις στον οργανισµό πληρωµών του υπουργείου. Αντώνης Μωϋσίδης και Ειρήνη Κατσινοπούλου αντίστοιχα «παίζουν» δυνατά για πρόεδρος και αντιπρόεδρος στον κοµβικής σηµασίας, ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Γεωπόνος και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Επικρατέστερος για τον ΕΛΓΟ είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρµογών, Αγροτικών Συστηµάτων και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΓΠΑ, κ. Αλέξανδρος Κουτσούρης. Είναι κάτοχος MSc από το University College of Dublin, Ιρλανδία στις Γεωργικές Εφαρµογές και ∆ιδακτορικού ∆ιπλώµατος.

 

Ένας Ευβοιώτης στον ΕΛΓΑ

Προβάδισµα για την προεδρία του ΕΛΓΑ διατηρεί ο γεωπόνος Νίκος Στουπής, πατριώτης του Ευβοιώτη Αποστόλου, αλλά και… συνοδοιπόρος του στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν σηµερινός αναπληρωτής διεκδικούσε την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και εκείνος ήταν υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας. Ήδη αρθρογραφεί στον Τύπο για τις ζηµιές στην αγροτική παραγωγή.

 

Αλλαγές κατά το ήμισυ στον ΕΦΕΤ

∆ιατηρεί την προεδρία στον ΕΦΕΤ, ο προερχόµενος από τη ∆ηµοκρατική Αριστερά Γιάννης Τσιάλτας, ο οποίος στο εξής θα πλαισιώνεται από την κυρία Φωτεινή Αθανασοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου. Η κυρία Αθανασοπούλου είναι κτηνίατρος και εργάζεται στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία