BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εμπλοκή με ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

Απειλεί με κόψιμο της δόσης αν δεν υπάρξει κούρεμα χρέους, επαφές Τσίπρα-Λαγκάρντ.

Εμπλοκή με ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

0
1

Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η παρέμβαση του ΔΝΤ που ζητάει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, να κόψει τη «γραμμή ζωής» της ΕλλΑδας.

Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια με σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times. Όπως τονίζει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις  Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, η  Ελλάδα αποκλίνει μέχρι στιγμής σε τέτοιο βαθμό από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης που κινδυνεύει να χάσει σημαντική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές διαγράψουν μεγάλο μέρος του ελληνικού κρατικού χρέους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.

Η  προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ταμείο να παρακρατήσει τη δική του αναλογία από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Αθήνα για να αποφύγει στάση πληρωμών. Το ήμισυ εκ των 7,2 δισ. ευρώ πρόκειται να προέλθει από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι πιστωτές της Αθήνας από την Ευρωζώνη είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα και οι οποίοι ήταν παρόντες στο Eurogroup της Ρίγα τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι με βάση τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα προϋπολογισμού 1,5% του ΑΕΠ εφέτος.

Με βάση τους στόχους του προγράμματος, η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ εφέτος.

«Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», είπε ο ένας εκ των αξιωματούχων.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2015 12:22NIKOS

paizoun me ena lao pou tous edwse to fws tou dytikou politismou,na min kanoumai pisw oute BHMA,na min plhrwsoumai kamia dwsi,kai na xrewkopisoumai entos EYRW,mexri na to katalaßoun,pws den mporoun na paizoun me thn xwra tou fwtos ,H TAN "H EPI TAS" terma ta paixnidia twn amerikanwn Kai twn BarBarwn ths BOREIAS EYRWPHS terma...........!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία