BACK TO
TOP
Πολιτικές

Φουλάρει τις μηχανές για συμφωνία το Μαξίμου

«Πράσινο» για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, προχωράει και η υπόθεση των αεροδρομίων.

Φουλάρει τις μηχανές για συμφωνία το Μαξίμου

1
0

Σαφή μηνύματα με αποδέκτες την αγορά αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους ότι επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει οικονομικά στέλνει η κυβέρνηση, μια μέρα μετά το Eurogroup από το οποίο απέσπασε τη θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις κινήσεις καλής θέλησης προς την πλευρά των πιστωτών εντάσσεται και η απόφαση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του OΛΠ την οποία αποκάλυψε το απόγευμα της Τρίτης ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Αντώνης Λεούσης.Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Λεούσης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην πώληση του 51% του ΟΛΠ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πωληθεί ακόμα και το 67% με την προϋπόθεση ότι οι Κινέζοι επενδυτές θα συμφωνήσουν στην υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τη θέση του λιμανιού. Απαντώτας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του δεν απηχεί προσωπικές απόψεις αλλά τις κατευθύνσεις που η διοίκηση του Ταμείου έχει πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πολύ σύντομα μπορεί να κλείσει και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων για τα οποία, όπως είναι γνωστό, υπάρχει έντονο γερμανικό ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή, διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα κι έρχονται να προστεθούν και ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν σε ξένα μέσα σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης και η «υπομονετική» στάση που επέλεξε να υιοθετήσει η ΕΚΤ η οποία, εκτός από την αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ της έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA, άφησε –για την ώρα- αμετάβλητο το καθεστώς όσον αφορά στο «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ για να χρηματοδοτηθούν μέσω του εν λόγω μηχανισμού.

Η αγορά πάντως φαίνεται να ερμηνεύει θετικά τα παραπάνω σημάδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο, μετά από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα κι εναλλαγές προσήμου, έκλεισε τελικά με κέρδη  1,37% στις 829,10 μονάδες παίρνοντας ώθηση από τον τραπεζικό τομέα. Ο τελευταίος, μόλις γωνστοποιήθηκε η «ετυμηγορία» της ΕΚΤ, ξεκίνησε την ανοδική του αντίδραση συμπαρασύροντας αρκετές μετοχές.

Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία