BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Σύνοδος Κορυφής, νέο ορόσημο για τη διαπραγμάτευση

Δύο μέτωπα εξίσου σκληρά καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες: το εξωτερικό με τους απαιτητικούς δανειστές και το εσωτερικό με τους εξίσου απαιτητικούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηκτικός ο γερμανικός Τύπος για το τηλέφωνο Τσίπρα- Μέρκελ

0
0
Στελέχη του Μαξίμου που επικαλούνται Τα Νέα της Δευτέρας, επισημαίνουν ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μια «ισοπαλία» με τους δανειστές.

 

Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θεσμοί θα αποδεχθούν τις προτάσεις της Αθήνας και θα κατανοήσουν ότι παρά τις υπαρκτές διαφορές σε μέτωπα όπως το εργασιακό, μπορεί τελικά να κλείσει η συμφωνία.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να εισέρχονται στην τελική φάση, με στόχο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση χρημάτων, καθώς το θέμα της ρευστότητας πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν στο τραπέζι το ζήτημα του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που από την πλευρά των δανειστών τεθούν τελεσίγραφα ή πακέτο μέτρων του τύπου «take it or leave it».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το» αυτό θα είναι και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, καθώς η κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.

 

Υπέρ του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικού όπλου τάχθηκε εκ νέου, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Ένα ισχυρό δημοψηφισματικό αποτέλεσμα που με ένα σύνθετο ερώτημα θα άφηνε τον λαό να αποφανθεί ότι όντως θέλει τη λύση του ζητήματος μέσα στην ευρωζώνη και όχι ρήξη, αλλά δεν θέλει άλλα μέτρα, τα οποία οδήγησαν εδώ που ξέρουμε, ίσως να ήταν ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Τσίπρα».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, έστειλε το δικό του μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σχετικά με το ενδεχόμενο βουλευτές ή και υπουργοί να μην ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, τόνισε:

 

«Οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από τι λέμε στα τηλεπαράθυρα, αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία