BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νέα πρόταση από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Με κοινή πρόταση που θα στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα –πλην ΚΚΕ- προσέρχεται η Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, όπως προέκυψε από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νέα πρόταση από την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

1
0

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση. 

Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγο το μεσημέρι προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνομιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τελικά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν όπου θα αποτυπώνεται η βούληση των κομμάτων για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ετοιμάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε «τη στήριξή του στον ελληνικό λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός το μεσημέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής  κυβέρνησης.

Μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ, στο συμβούλιο αρχηγών μετέχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες.

Στο συμβούλιο δεν μετείχε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Μιχαλολιάκος.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Την ελπίδα ότι θα κλεισθεί άμεσα μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική και, παράλληλα, θα αντιστρέψει την καταστροφική πορεία  στην οποία οδηγούν την ελληνική γεωργία οι τραπεζικοί περιορισμοί των τελευταίων ημερών εκφράζουν, μετά την ετυμηγορία της κάλπης, οι συντελεστές του αγροτικού χώρου.

Η καθαρή επικράτηση του «όχι», με ποσοστό 61,31% και 3.558.450 σταυρούς, έναντι του ΝΑΙ με 38,69% και 2.245.537 σταυρούς, δρομολογεί εξελίξεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι οποίες, μέσα στο επόμενο διήμερο, πιθανότατα θα κρίνουν και το μέλλον της χώρας μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η κυβέρνηση, έχοντας στα χέρια της το διαπραγματευτικό χαρτί που επιθυμούσε, δηλώνει ανοιχτή σε συναινέσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και παράλληλα έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με του εταίρους, όπου όμως θα συναντήσει ένα «μπλοκ» συνομιλητών οι διαθέσεις των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί. Τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο ήταν αρνητικά, ωστόσο η σύγκληση έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης για το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιουνίου δημιουργεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι, έστω και την ύστατη ώρα, υπάρχει περιθώριο να βρεθεί ο κοινός τόπος  που θα βάλει τέλος ή, έστω θα ανοίξει το δρόμο, για την άρση της αβεβαιότητας και της οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η πραγματική οικονομία.

Νωρίτερα την Τρίτη θα συνεδριάσει το Eurogroup και μια μέρα πριν, σε λίγες ώρες από τώρα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ από τις κινήσεις της οποίας (αν όχι σήμερα, τουλάχιστον μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες) θα κριθεί κατά πόσο θα επιστρέψει η ομαλότητα στην αγορά και θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν στην αγροτική παραγωγή οι περιορισμοί στην κίνηση.

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα καθώς το κλείσιμο των τραπεζών ήρθε σε μια χρονική στιγμή που οι μεγάλες και σύνθετες καλλιέργειες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης αλλά χωρίς ρευστότητα και εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών και  καλλιεργητικών μέσων (εφόδια, ενέργεια, τεχνολογικά μέσα κ.α.).

Η διακίνηση των νωπών αγροτικών προϊόντων γίνεται μετ' εμποδίων και χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και πολύ συχνά σε μειωμένες τιμές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Παράγοντες της αγοράς αρχίζουν να κάνουν λόγο για ελλείψεις σε ζωοτροφές και απαραίτητα εφόδια ενώ κάθε μέρα που περνάει ολοένα και δυσχερέστερη γίνεται η θέση της μεταποιητικής βιομηχανίας καθώς και των μεγάλων συσκευαστηρίων νωπών προϊόντων τα οποία δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους μέσα παραγωγής (αναλώσιμα, ανταλλακτικά, χαρτοκιβώτια, υλικά συσκευασίας κ.α.).


Στο 61,31% το ποσοστό του «όχι» στο 100% της επικράτειας

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος και με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 61,31% και 3.558.450 σταυρούς, ενώ το ΝΑΙ 38,69% και 2.245.537 σταυρούς.

Η συμμετοχή έφτασε το 62,50% και η αποχή στο 37,50%.

Ψήφισαν 6.161.140 πολίτες. Βρέθηκαν 5.803.987 έγκυρα ψηφοδέλτια (ποσοστό 94,20%), 310.812 άκυρα (ποσοστό 5,04%) και 46.341 λευκά ψηφοδέλτια (ποσοστό 0,75%).

Tο ΟΧΙ έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά (και κατ’ επέκταση το ΝΑΙ είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις) στον νομό Χανίων (73,77%) , στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά (72,51%), στους νομούς Κερκύρας (71,25%), Ηρακλείου (70,82%), Σάμου (70,31%), Αχαΐας (68,44%), Ξάνθης (67,89%), Ευβοίας (67,60%), Βοιωτίας (67,43%) και Ζακύνθου (67,31%).

Αντίστοιχα, το ΝΑΙ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά (άρα το ΟΧΙ εδώ έχει τα χαμηλότερα) σε Λακωνία (48,83%), Καστοριά (47,64%), Α΄ Αθηνών (46,79%), Σέρρες (46,26%), Χίο (46,16%), Γρεβενά (45,69%), Έβρο (45,36%), Ευρυτανία (44,11%), Αρκαδία (43,57%) και Μεσσηνία (43,16%).

 

Βρείτε εδώ τα αποτελέσματα


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία