BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οργή των αγροτών για τα μέτρα, το αγροτικό τρομάζει τους βουλευτές

Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων έχει περάσει τα τελευταία 24ωρα το αγροτικό ζήτημα, με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν ρόλο «συνηγόρου των αγροτών», καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες της οργής του κόσμου για το βαρύ φορολογικό πακέτο που έφερε η συμφωνία με τους πιστωτές.

Οργή των αγροτών για τα μέτρα, το αγροτικό τρομάζει τους βουλευτές

2
2
Ισχυρές αντιδράσεις καταγράφονται αυτή τη φορά κυρίως από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επωμισθούν μια δέσμη μέτρων που θα τους αποκόψει από την εκλογική τους βάση, την ώρα που για ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει η πολυτέλεια της «διαφορετικής επιλογής».

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το αγροτικό ζήτημα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει η ιδέα ακόμα και της μετάθεσης της υποβολής του «αγροτικού πακέτου» για ψήφιση από τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα 20 Ιουλίου) σύσκεψη πρώην υπουργών Γεωργίας και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Μεϊμαράκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη.

Όπως περιγράφεται και στο τελευταίο φύλλο της Agrenda, στο Μαξίμου αποφάσισαν να εντάξουν το φορολογικό «πακέτο» των αγροτών στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα που έρχονται  προς ψήφιση αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου και περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων καθώς και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που «πέρασαν» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε:

-Kατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το 2017. Δηλαδή φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 26% έως 33% (εφόσον τα κέρδη ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ), όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αστικές επιχειρήσεις.  Δεν αποκλείεται το 26% να γίνει 29% εφόσον τελικά αυξηθεί και ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα νομικά πρόσωπα.

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου αγροτών: Σήμερα η προκαταβολή για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου είναι 27,5%. Με την κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης των αγροτών, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέβει καταρχήν στο 75% για την επόμενη χρονιά (όπως ψηφίστηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή) και, από το 2017, στο 100%.

-Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πλήρη κατάργηση της επιστροφής μέχρι το 2017 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζουν στην κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση των επιστροφών σε ποσοστό 50% για το 2016 και πλήρη  κατάργησή τους από το 2017.

-Κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις. Το αφορολόγητο είχε εισαχθεί για τη φετινή εκκαθάριση (εισοδήματα του 2014) μέσω των ρυθμίσεων της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη οι οποίες όμως αναστέλλονται.

 

Αποστόλου: «Ίσως να μην υπάρχουν τα φορολογικά των αγροτών στο νομοσχέδιο»

Στο μεταξύ, πολύ πιθανό να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο αναφορά στο φορολογικό των αγροτών στη ρύθμιση της Τετάρτης, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δει σταδιακά η κυβέρνηση μέχρι το 2017, θεωρεί με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε, το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νεάπολη Λακωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Στη ρύθμιση της Τετάρτης, πολύ πιθανό να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο αναφορά στο φορολογικό των αγροτών, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις, που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα.».

 




   

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-07-2015 22:43grigoris naousa

pou na psifizame kai nai .eleos tou eipame oxi metra kai pire perisotera eleos den tha plirosei kaneis

Απάντηση

20-07-2015 13:44γιαννης καν.

ντροπη και αισχος,για να βρειτε τα χρηματα για να συνεχίσετε να πληρωνετε τους αργοσχολους και χαραμοφαηδες του δημοσιου ,που πεισματικα αρνούνται οι πολιτικοι να τους απολυσουν,ρημαζουν με πλιατσικο την αγροτια.Μηνυμα προς τους πολιτικους και το κρατος,λεφτα δεεν υπαρχουν,λεφτα δεν εισπράττεται.Και στις εκλογες ολοι χρυση αυγη,καλυτερα η αναρχια απο το αδικο κρατος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία