BACK TO
TOP
Πολιτικές

Γκρεμίζει τα πελατειακά κάστρα το αγροτικό πακέτο

Τρίτο και φαρµακερό αποδεικνύεται για τον αγροτικό κόσµο το νέο, 3ο κατά σειρά µνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή και το οποίο, όπως περιγράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Agrenda, ήδη βάζει βαριά τη σφραγίδα του, τόσο στη διάρθρωση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, όσο και στη διαµόρφωση των συσχετισµών σε πολιτικό επίπεδο.

Γκρεμίζει τα πελατειακά κάστρα το αγροτικό πακέτο

4
5

Παρά τη βοή που υπάρχει αυτές τις µέρες στα µέσα ενηµέρωσης, είναι βέβαιο ότι οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής δεν έχουν ακόµα καταλάβει τίποτα για το τι τους περιµένει. Ο διπλασιασµός ή και τριπλασιασµός επί της ουσίας, της φορολογίας εισοδήµατος που έρχεται σαν συνέχεια της υποχρέωσης των αγροτών να τηρούν λογιστικά βιβλία (µετά την 1η Ιανουαρίου 2014) και να φορολογούνται ακόµα και για τις κοινοτικές ενισχύσεις (εγκύκλιος Βαλαβάνη), κάτι που δεν είχε συµβεί ποτέ από την ένταξη της χώρας µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι νέα δεδοµένα που θα αλλάζουν συθέµελα την εικόνα τη θέση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η αναδροµική (εισοδήµατα 2014) αύξηση της προβολής φόρου από το 27,5% στο 55%, το τέλος της επιδότησης (µε τη µορφή της επιστροφής Ειδικού Φόρου) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο τριπλασιασµός (σε βάθος διετίας περίπου) της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον ΟΓΑ, η µεταφορά των εφοδίων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Τι σηµαίνουν όλα αυτά; Ότι κάποιοι θα επιβιώσουν και ενδεχοµένως να βελτιώσουν µάλιστα την επαγγελµατική και κοινωνική τους θέση και κάποια άλλοι δεν θα αντέξουν στην πίεση και τον ανταγωνισµό, θα βγουν από το παιχνίδι της παραγωγής και θα προστεθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων (στην προκειµένη περίπτωση ανειδίκευτων) από άλλους επαγγελµατικούς χώρους.

 

Βίαιες αλλαγές

Αν θέλουµε να το δούµε πιο πολιτικά, είναι η πρώτη φορά στα µεταπολιτευτικά χρόνια που µια κυβέρνηση επιλέγει να φέρει σωρευτικά τόσο βίαιες αλλαγές σε έναν πολυπληθή κλάδο, όπως είναι ο αγροτικός και σε µια κοινωνική οµάδα που έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως «δυσανεξική» στις µεταβολές του οικονοµικού της περιβάλλοντος.

Είναι σαφές εδώ ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εγκλωβιστεί σε µια πολύµηνη και ατελέσφορη διαπραγµάτευση και έχοντας φθάσει τη χώρα στο χείλος της οικονοµικής αβύσσου, ούσα υποχρεωµένη πλέον να µεταφέρει στις πλάτες των πολιτών µια κακή συµφωνία και ένα δυσβάστακτο 3ο Μνηµόνιο, επέλεξε να θυσιάσει (σ’ αυτή τη φάση) τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή τους αγρότες, και να διασώσει, τουλάχιστον τη σχέση της µε τους µισθωτούς και συνταξιούχους (και των ανέργων συµπεριλαµβανοµένων) στους οποίους οφείλει άλλωστε την ανάδειξή της στην εξουσία.

 

Ποιος χάνει, ποιος κερδίζει

Σύµφωνα µε τις επισηµάνσεις των ειδικών, οι δηµοσκοπικές αναλύσεις επιβεβαιώνουν καθηµερινά πως η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ µε το εκλογικό σώµα των αγροτών υπήρξε µέχρι σήµερα ιδιαίτερα ανεµική και δύσκολα θα µπορούσε να βελτιωθεί σ’ αυτή τη φάση. Αντίθετα, τα κόµµατα που έχουν πολλά να χάσουν από τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο, είναι κατ’ αναλογία πρώτη η Νέα ∆ηµοκρατία, που µέχρι σήµερα στο συγκεκριµένο πεδίο κρατάει δυνάµεις και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, που τις έχασε προ πολλού και επιχειρεί µε κάθε τρόπο να τις ανακτήσει.

Πρόβληµα όµως απ’ αυτή την ιστορία θα έχει και το κυβερνών κόµµα. Όπως τεκµηριώνουν οι γνωρίζοντες, τα στελέχη στο οικονοµικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησαν, ίσως και ελαφρά τη καρδία, µια παλιότερη αντίληψη τεχνοκρατών του χώρου που έδειχνε εδώ και καιρό το δρόµο της φοροεπιδροµής σε µια επαγγελµατική οµάδα, όπως είναι στη χώρα µας οι αγρότες, που δεν έχουν υποστεί το βάρος της φορολογίας αλλά και που είναι αβέβαιο, υπό τις παρούσες συνθήκες, αν έχουν να συνεισφέρουν στα δηµόσια ταµεία. Η αλήθεια είναι ότι ευκολόπιστοι σ’ αυτή την άποψη ήταν παλιότερα στελέχη όπως ο Νίκος Καραβίτης και Χάρης Θεοχάρης που πέρασαν από τη θέση των φοροεισπρακτόρων, ωστόσο, τότε, κάποιες άλλες πιο ψύχραιµες φωνές, κυρίως από την πλατεία Βάθη (αλλά και από την Συγγρού και τη Χαριλάου Τρικούπη) αντέκρουαν µε επιχειρήµατα αυτή τη λογική. Κι αυτό γιατί, υπάρχει ο κίνδυνος και το κακό να γίνει, δηλαδή και µεγάλος αριθµός αγροτικών εκµεταλλεύσεων να λυγίζει υπό των βάρος των νέων φορολογικών και άλλων βαρών και οι δηµοσιονοµικοί στόχοι οι οποίοι τίθενται να µην ικανοποιηθούν, πράγµα που σηµαίνει σ’ αυτή την περίπτωση ότι η χώρα θα βρεθεί σύντοµα αντιµέτωπη µε νέες «µαύρες τρύπες». 

∆ιάρρηξη της σχέσης µε τη δεξαµενή ψήφων

Ειδικά στη Νέα ∆ηµοκρατία το πρόβληµα είναι µεγάλο. Όλοι εκτιµούν ότι η ψήφιση από τη Βουλή των µέτρων για τους αγρότες οδηγεί σε διάρρηξη της παραδοσιακής σχέσης του κόµµατος µε έναν κόσµο οποίος αποτέλεσε για χρόνια τη µεγάλη δεξαµενή άντλησης ψήφων. Γι’ αυτό και η ανάσχεση των µέτρων µε τη µορφή προαπαιτούµενων στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, γι’ αυτό και η «επανάσταση» των βουλευτών µε αναφορά στην Περιφέρεια, γι’ αυτό και το… µούδιασµα του προέδρου Μεϊµαράκη στη συνάντηση µε τους αγροτοσυνδικαλιστές την περασµένη Τρίτη στη Βουλή.

Ένα προς ένα τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες μέσω του τρίτου μνημονίου

Βαρύτερο απ’ ό,τι αναµενόταν και σίγουρα µακριά από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το τελευταίο διάστηµα η κυβέρνηση αποδεικνύεται το πακέτο µέτρων για τους αγρότες που φέρνει µαζί του το τρίτο µνηµόνιο, µε τους επαγγελµατίες του χώρου να υποχρεώνονται από φέτος κιόλας σε πρόσθετη καταβολή φόρου λόγω της αύξησης του συντελεστή προκαταβολής από το 27,5% στο 55%.

Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο επιπλέον φόρος θα καταβληθεί είτε µε την υποβολή της δήλωσης (αν αυτό δεν έχει γίνει), είτε µε συµπληρωµατικό εκκαθαριστικό που θα σταλεί από την εφορία.  Αυτό, όµως, δεν είναι το µοναδικό βάρος που θα κληθεί να επωµισθεί ο αγροτικός κόσµος.

H συµφωνία µε τους δανειστές προβλέπει επίσης το διπλασιασµό του φόρου από το 13% στο 26% µε ένα ενδιάµεσο σκαλοπάτι το 20% (για τα αγροτικά εισοδήµατα που θα αποκτηθούν το 2015). Σχετική πρόβλεψη, όπως αναλύουμε παρακάτω, υπάρχει στη δανειακή σύμβαση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο ως παράρτημα.

Νέα εκκαθαριστικά για το 2014

Η πρώτη «κρυάδα» για τον αγροτικό κόσµο έρχεται εντός των επόµενων ηµερών µε τα εκκαθαριστικά του φόρου για το 2014. Ο συντελεστής προκαταβολής που είχε µειωθεί στο 27,5% µε τις ρυθµίσεις Βαλαβάνη που είχαν φηφιστεί το Μάιο διπλασιάζεται στο 55% και, µάλιστα, το µέτρο ισχύει αναδροµικά για τα εισοδήµατα του 2014. Αυτό σηµαίνει ότι όσοι αγρότες έχουν  ήδη υποβάλει τις φετινές δηλώσεις κι έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά θα παραλάβουν νέα τροποποιηµένα µε τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήµατος έναντι του επόµενου έτους. 

Όσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις θα λάβουν άπαξ τα εκκαθαριστικά µε προκαταβολή 55% αντί 27,5%.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «για όσους αποκτούν εισόδηµα από ατοµική αγροτική επιχειρηµατική δραστηριότητα επαναφέρεται το προς βεβαίωση ποσό φόρου στο 55% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηµατική δραστηριότητα, για τα εισοδήµατα που αποκτώνται στο φορολογικό έτος 2014».

 

Στο 26% ο συντελεστής της φορολόγησης αγροτών με ενδιάμεσο βήμα στο 20%

Επιπλέον, στο δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούµενων που θα έρθουν µε νέο νοµοσχέδιο στη Βουλή τον Οκτώβριο θα συµπεριλαµβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών αρχικά στο 20% από το 2016, και, εν συνεχεία, στο 26% από το 2017.

Η δέσµευση αναφέρεται στο κείµενο µε τίτλο «Συµφωνία ∆ηµοσιονοµικών Στόχων και ∆ιαρθρωτικών Μεταρρυθµίσεων» που περιλαµβάνεται ως παράρτηµα στο νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέµπτη και αποτελεί ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» του νέου τριετούς µνηµονίου. Εκεί γίνεται λόγος για  «κατάργηση της προτιµησιακής φορολογικής µεταχείρισης των αγροτών» για την οποία, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Agrenda, είχε δεσµευθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συµφωνίας των Βρυξελλών απέναντι στους πιστωτές. 

Πρακτικά τα εισοδήµατα του 2015 που θα δηλωθούν τον ερχόµενο χρόνο θα φορολογηθούν µε 20% -αντί για 13% που ισχύει σήµερα- ενώ τα εισοδήµατα του 2016 που θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2017 θα φορολογηθούν µε 26%.

Σηµειώνεται ότι αυτός είναι και ο συντελεστής που θα ισχύει εφεξής για τα αγροτικά εισοδήµατα- µε την προϋπόθεση ότι τα µέτρα θα αποδειχθούν επαρκή για τους δηµοσιονοµικούς στόχους.  Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει δέσµευση να ληφθούν, εφόσον κριθούν αναγκαία, περαιτέρω µέτρα τον Οκτώβριο του 2016 στα οποία θα περιλαµβάνεται, µεταξύ άλλων και η «προγραµµατισµένη µεταρρύθµιση του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων».

 

Μίνιμουμ 50% γεωργικό εισόδημα για ενεργό αγρότη

Περιθώριο λίγων εβδοµάδων έχουν στην κυβέρνηση και στο αρµόδιο υπουργείο προκειµένου να καταλήξουν στον νέο, αυστηρότερο -όπως έχει προαναγγελθεί- ορισµό του «κατά κύριο επάγγελµα αγρότη» στο πλαίσιο της συµφωνίας µε τους δανειστές.

Οι λεπτοµέρειες θα αποσαφηνιστούν στο δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούµενων του Οκτωβρίου, µαζί µε τις ρυθµίσεις για τους συντελεστές φορολόγησης του αγροτικού εισοδήµατος.

Όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη, οι δανειστές ζητούν, προκειµένου κάποιος να φέρει την ιδιότητα του «επαγγελµατία αγρότη», το ποσοστό του συνολικού εισοδήµατος που προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες να ανέβει από το 30% τουλάχιστον στο 50%. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αντίστοιχη απαίτηση υπάρχει και για το χρόνο απασχόλησης.  Ο ίδιος είπε ότι θα γίνει προσπάθεια ως αντάλλαγµα για τις αυξήσεις στα όρια αυτά να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική µεταχείριση.

Σε γενικές γραµµές πάντως ο υπουργός δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός ως προς το τι θα περιλαµβάνει ο νέος ορισµός ούτε για τα οφέλη που θα τον συνοδεύουν.

Επιπλέον αδιευκρίνιστο παραµένει αν θα υπάρξει τελικά ειδική φορολογική αντιµετώπιση για τους νέους αγρότες, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο.

 

Στο μισό πριν καταργηθεί εντελώς το αγροτικό πετρέλαιο

Σηµαντική επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής των εκµεταλλεύσεων φέρνει η µείωση αρχικά στο µισό από το φετινό Οκτώβριο και εν συνεχεία η πλήρης κατάργηση, ένα χρόνο µετά, της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου που ψηφίστηκε την περασµένη Πέµπτη από τη Βουλή.   Το µέτρο προβλέπει την αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 66 ευρώ/ χιλιόλιτρο που είναι σήµερα, αρχικά στα 200 ευρώ/χιλιόλιτρο από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο (δηλαδή όσο είναι και για τους υπόλοιπους ιδιώτες κι επαγγελµατίες) από την 1η Οκτωβρίου 2016. Η

Με την πλήρη εξοµοίωση που επέρχεται την 1η Ιανουαρίου 2016 καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου.

Για τις αγορές πετρελαίου που θα πραγµατοποιήσουν µετά την 1η Οκτωβρίου 2015 οι παραγωγοί θα λάβουν το 2016 επιστροφή µειωµένη κατά 50% αφού αυτή θα υπολογισθεί µε βάση το νέο ΕΦΚ που θα ισχύει από την παραπάνω ηµεροµηνία.

Αυτό προκύπτει από το σχετικό απόσπασµα του νοµοσχεδίου όπου αναφέρονται τα εξής:

«Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, το οποίο χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται σε 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ως άνω προϊόντος, εφαρµόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που υπολογίζεται µε βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και του ως άνω οριζόµενου συντελεστή των 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο».

 

 

Αυξήσεις από τον Οκτώβριο στις εισφορές του ΟΓΑ

Σταδιακά και σε βάθος τριετίας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό οι οποίες προκύπτουν από το δεύτερο «κύμα» προαπαιτούμενων που έρχονται τον Οκτώβριο στη Βουλή και φέρνουν τους αγρότες αντιμέτωπους με αύξηση, έως και τριπλασιασμό των εισφορών που καταβάλουν στον ΟΓΑ.

Το μέτρο προκύπτει από την κυβερνητική δέσμευση να καταργηθούν σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος ασφαλιστικές εξαιρέσεις - κάτι που για τον ΟΓΑ σημαίνει απώλεια σχεδόν του 85% των εσόδων του- και να εναρμονιστούν οι εισφορές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με ό,τι ισχύει στο ΙΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι κατώτερες εισφορές στον ΟΓΑ σήμερα είναι στα 64 ευρώ σε μηνιαία βάση ενώ στο ΙΚΑ ξεκινούν από 93 ευρώ (ατομικές) και φτάνουν μέχρι και τα 180 ευρώ.

Συν τοις άλλοις, στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για δημοσιοποίηση του καταλόγου των οφειλετών για χρέη από ασφαλιστικές εισφορές και φόρου που εκκρεμούν περισσότερο από τρεις μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι οι κακοπληρωτές απειλούνται με.. δημόσια διαπόμπευση.

 

 



 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

23-08-2015 13:56rip

ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ....ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.ΤΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΤΑΝ ΤΟ 80% ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10.000€ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΑ.ΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Απάντηση

21-08-2015 13:52ΚΠ

Τι λες, βρε Νικο που οι αγρότες δεν αγγίζονταν απ' τα προηγούμενα μέτρα. Καταρχάς οι αγρότες ανέκαθεν έπαιρναν την πιο χαμηλή σύνταξη απ' όλους και παρά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις οι αγροτικές παραμένουν με διαφορά οι χαμηλότερες - με τις μειώσεις η σύνταξη του ΙΚΑ είναι γύρω στα 700 ευρώ ενώ του ΟΓΑ 370 και τώρα θα κόψουν κιόλας.. Επιπλέον, η πλειοψηφία των αγροτών είχε ξεκληριστεί πολύ πριν έρθουν τα μνημόνια - τότε οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές, συντάξεις, ακριβό πετρέλαιο αλλά οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα όταν οι αγρότες σέρνονταν στα δικαστήρια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και θες να πούμε ποιοι ψήφιζαν ΝΔ ΠΑΣΟΚ; Τα αστικά κέντρα που βγάζουν τελικά τις κυβερνήσεις. Όσο για το αν οι αγρότες πλήρωσαν το μνημόνιο, φυσικά και πλήρωσαν μαζί με τους υπόλοιπους¨: δεν εξαιρέθηκαν ποτέ οι αγρότες από χαράτσια και ΕΝΦΙΑ ούτε από αυξήσεις σε ΔΕΗ, νερό, πετρέλαιο και εφόδια. Για να μην αναφερθούμε στα όρια συνταξιοδότησης που ενώ όλοι οι μισθωτοί έβγαιναν σε σ'υνταξη απ' τα 50 και τώρα θα βγαίνουν στα 62 ενώ οι αγρότες που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες βγαίνουν στα 67. Επιπλέον, οι αγρότες ήταν αυτοί που μοίραζαν τρόφιμα δωρεάν σ' αυτούς που δεν είχαν να φάνε κάνοντας έμπρακτο αγώνα. Κι εσύ κάθεσαι και λες αυτά τα εμετικά; Κάποιοι σαν εσένα διχάζουν μια ζωή το λαό, για να κάνουν ό,τι θέλουν οι πολιτικοί. Στο κάτω-κάτω αν θεωρείς προνομιούχους τους αγρότες δε σε εμποδίζει κανείς να γίνεις και να δεις πώς ζουν στα 'προνόμια'.

Απάντηση

18-08-2015 16:56Νικος

Όταν τα προηγούμενα μνημονια ισοπέδωναν μισθωτους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι αγρότες κοιτούσαν αδιάφοροι και συνέχιζαν να ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.Τώρα που ήρθε ή σειρά τους περιμένουν συμπαράσταση και κατανόηση. Έτσι είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

Απάντηση

18-08-2015 09:03ΚΠ

Δεν κατάλαβα ποια πελατειακά κάστρα γκρεμίζονται ακριβώς. Οι μόνοι που γκρεμίζονται είναι οι μικροί και μικρομεσαίοι αγρότες. Μα είναι δυνατόν να φορολογείς με την ίδια κλίμακα αυτόν που βγάζει 1,000 ευρώ με αυτόν που βγάζει 100,000; Είναι δυνατόν να μιλάς για προνόμιο του αγροτικού πετρελαίου όταν οι αγρότες αγοράζουν το πετρέλαιο στην ίδια τιμή με όλους (οι βιομηχανίες το αγοράζουν πιο φθηνά) και παίρνουν επιστροφή ψίχουλα όταν το θυμηθούν οι αρμόδιοι. Φέτος δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε επιστροφή ΦΠΑ, ούτε πετρελαίου. Δε θα γκρεμιστούν πελατειακά κάστρα, ίσα ίσα οι δικοί τους αυτοί που έκαναν τις λαμογιές με τις πλάτες τους θα γίνουν τσιφλικάδες - όχι ότι ήδη δεν είναι - απλώς τώρα θα αρπάξουν και τα υπόλοιπα.

Απάντηση

17-08-2015 21:44::::

ΠΡΟΣ ΟΓΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΖΕΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία