BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νίκη-ορόσημο υπέρ της απόσχισης στην Καταλονία

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την Κυριακή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Νίκη-ορόσημο υπέρ της απόσχισης στην Καταλονία

3
0
Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός «Junts pel Si» (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο αυτής της εύπορης βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων. Μαζί συγκεντρώνουν το 47,33%.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης.

«Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες --στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Ο συνασπισμός «Junts pel Si» και το CUP είχαν δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους επέτρεπε να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση, έχει χαρακτηρίσει «ανοησία» το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και έχει δηλώσει πως θα το μπλοκάρει στο δικαστήριο. Το σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

 

Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον Ραχόι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.

Δημιουργεί επίσης πρόσθετη αβεβαιότητα όσον αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και για νόμους που θα προστατεύουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της Καταλονίας, για τις οποίες αναλυτές λένε ότι χρειάζονται για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των Καταλανών.

Πολλοί από τους 5,5 εκατ. ψηφοφόρους είπαν την Κυριακή ότι δεν πιστεύουν πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη και ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως μέσο για να πιέσουν τις καταλανικές και τις ισπανικές αρχές να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

Δεν συζητά για ανεξαρτησία ο Ραχόι

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συζητηθούν, αλλά όσο είμαι πρόεδρος της κυβέρνησης δεν θα συζητήσω την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Μαριάνο Ραχόι προς το αποσχιστικό μπλοκ που επικράτησε στις τοπικές εκλογές της Καταλονίας.

Τα κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το 'ναι'» ερμηνεύουν την απόλυτη πλειοψηφία που κατέκτησαν στις εκλογές της Κυριακής για το τοπικό Κοινοβούλιο ως εντολή να προχωρήσουν στην πορεία ανεξαρτησίας κόντρα στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

«Είμαι έτοιμος να ακούσω, αλλά δεν είμαι έτοιμος να 'ξεφορτωθώ' το νόμο» ήταν η απάντηση που τους έδωσε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη μετά τη νύχτα πανηγυρισμών στη Βαρκελώνη από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας.

(Πηγή: Τα Νέα, ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία