BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με αφήγημα δίκαιης ανάπτυξης ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ακριβώς 18 ημέρες πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο χρόνος παραμένει, όπως άλλωστε παρέμενε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα, εξαιρετικά ασφυκτικός.

Παρουσία Τσίπρα τα εγκαίνια του αγωγού TAP την Τρίτη

3
0

Το μείζον πεδίο συσκέψεων, οπτικής, προτάσεων και συζητήσεων στο εσωτερικό περιβάλλον της συγκυβέρνησης είναι ένα και ταυτόχρονα εξαιρετικά επιτακτικό. Ουσιαστικά, το πολιτικό παιχνίδι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητά λύτες δυνατούς που θα δώσουν απάντηση στο... ρέμπους-φωτιά, ενόψει ενός Σεπτεμβρίου ο οποίος αναμένεται σε πορεία επάνω σε λεπτή κόκκινη γραμμή και με όλα τα μέτωπα να αναζητούν απτές λύσεις. Αναζητώντας το επόμενο αφήγημα της Διεθνούς Έκθεσης.

Αυτό είναι το εγχείρημα-λαβύρινθος που ανοίγεται ενώπιον του κυβερνητικού οικοδομήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι προηγούμενες προσπάθειες, είτε αυτές αφορούσαν στον εκλογικό νόμο, είτε στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατέγραψαν πτήσεις εξαιρετικά χαμηλές ή ακόμα και ήττες εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Η... τωρινή και ταυτόχρονα νέα σπαζοκεφαλιά έχει να κάνει με την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για το έτσι κι αλλιώς μικρό καλάθι των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα. Τα σαλπίσματα περί μίας συνολικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης ως απάντηση στις ασφυκτικές συνθήκες της υπερφορολόγησης μάλλον μοιάζουν περισσότερο σαν... ασπιρίνες εσωκομματικής ανάταξης του ηθικού.

Οι όμορφες στιγμές της ακατάσχετης παροχολογίας του 2014 και του 2015 μπήκαν για τα καλά στο χρονοντούλαπο και μάλιστα χωρίς...ναφθαλίνη για τη συντήρηση, οι δυνατότητες υποσχέσεων προσομοιάζουν με φτερό στον άνεμο και ο πρωθυπουργός θα είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποχρεωμένος να εξωραΐσει μία κατάσταση οικονομική και κοινωνική, η οποία έρχεται ως ετεροχρονισμένος Γολγοθάς από τη συμφωνία μέγγενη της συγκυβέρνησης με τους πιστωτές το καλοκαίρι του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, το αφήγημα που ανασύρουν στην Ηρώδου Αττικού σχετίζεται με το φράση-κλειδί περί δίκαιης ανάπτυξης όσον αφορά στη διαμόρφωση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, η επαναφορά στο προσκήνιο της ξαναζεσταμένης συνταγής του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, του θέματος των τηλεοπτικών αδειών, της πάταξης του λαθρεμπορίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής φαίνεται να παραμένουν τα μόνα (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) πολιτικά σωσίβια για τους μαξιμινούς.

Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού δίνουν και παίρνουν, ενώ χθες στην πρώτη μετά τη θερινή ανάπαυλα συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου συζητήθηκε το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων-φωτιά. Όπως, ο σχεδιασμός ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης, ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου γύρω από τα νομοσχέδια που παίρνουν σειρά για να ψηφιστούν στη Βουλή, το μέτωπο της αξιολόγησης και οι επικείμενες διεθνείς επαφές Τσίπρα.
 
Μέχρι και την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κάθε υπουργός θα προχωρήσει στον απολογισμό του έργου του. Αυτός θα αποσταλεί άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εικόνα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα περιέχει, κατά κύριο λόγο, την αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου της συγκυβέρνησης, με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική να...κουμπώνουν στο μηνυματικό χαρακτήρα των λόγων του. Όσον αφορά στις...Συμπληγάδες της αξιολόγησης της Αθήνας από τους επικεφαλής των θεσμών, στο κεντρικό στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού στοχεύουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αν και εδώ στέκουν ακόμα τα... φαντάσματα των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που ζητούν άμεσα λύση.

Όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να στείλουν μηνύματα εφησυχασμού (στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη σε σύγκριση με τον πρώτο ατέρμονο κύκλο του 2015 και του 2016) η ανησυχία έχει στήσει χαλί, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για τη σύσταση μίας επιτροπής, η οποία και θα αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές, στον απόηχο των τροχιοδεικτικών από την πλευρά των Βρυξελλών, που διαμηνύουν πως αυτή τη φορά το όλο πράμα δε θα πρέπει να τραβήξει σε μάκρος.
 
Πέραν της ωμής και δύσκολης εσωτερικής πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, προκειμένου αύριο να δώσει το "παρών” ως παρατηρητής στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι αντικείμενό της συνάντησης θα είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα.

Η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τον κ. Τσίπρα να θέτει και το ζήτημα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: (Capital.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία