BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ

Το θέμα του χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κρισιμότερο όλων θεωρείται το τετ-α-τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο, δεδομένης της άκαμπτης στάσης του Βερολίνου.

Έκλεισε στις Βρυξέλλες η συμφωνία

2
0

Όπως αναφέρουν τα Νέα, κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να θέσει ευθέως το ερώτημα προς την Άνγκελα Μέρκελ εάν το Βερολίνο επιθυμεί να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να την πείσει ότι αν η γερμανική πλευρά επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, επίσης, να εξασφαλίσει τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τόσο ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, όσο και ως προς τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

Βασικός στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το τρίτο ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυπικά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των κρατών μελών που συνδέονται μάλιστα και με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.

Πάντως, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να διεξαχθούν το 2018.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία