BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Ή ψηφίζουμε ή πέφτουμε» το δίλλημα Τσίπρα στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Ένα κείμενο τριών σελίδων με 13 υπογραφές αρκούσε για να προκαλέσει ταραχή σε μια, έτσι κι αλλιώς, προβληματική - λόγω της αμηχανίας και κατήφειας από τα μέτρα της συμφωνίας - συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ή ψηφίζουμε ή πέφτουμε» το δίλλημα Τσίπρα στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

2
0

Με την παρέμβασή της η ομάδα 53+, όπως γράφουν Τα Νέα, συνεπικουρούμενη από τον Νίκο Φίλη, έθεσε ζήτημα εκλογών και αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την τακτική του Αλέξη Τσίπρα και τη διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στους δανειστές, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί, διότι έχει καθαρά υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση».

Κομματικά στελέχη θεωρούν κομβικής σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όσα καταγράφηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Το κείμενο που ανάβει φωτιές και δρομολογεί εσωκομματικές εξελίξεις, συνυπογράφουν εκτός του Φίλη, οι Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Λάμπρου και άλλοι, αλλά όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - παρότι ήταν φανερό ότι το υπεράσπισε. Ο υπουργός Οικονομικών δημοσίως υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, επιχειρώντας έτσι να ισορροπήσει ανάμεσα στον ρόλο του άτυπου επικεφαλής των 53+ και του ανθρώπου που έβαλε τη βούλα του στη συμφωνία - κάτι για το οποίο ο Πρωθυπουργός τού απένειμε τα εύσημα στην ομιλία του.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ. Στο επίμαχο κείμενο, οι 13 υπογράφοντες κάνουν επίσης λόγο για «αποφάσεις που δεν ήταν συλλογικές και δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία», ενώ μιλούν για ανάγκη «αριστερής στροφής». Το κείμενο κατατέθηκε σχεδόν μία ώρα προτού η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της, με αρχικό αίτημα να συζητηθεί και να ψηφιστεί ως χωριστό.

Στο σημείο αυτό, όμως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τον προεδρεύοντα Δημήτρη Βίτσα όσο και από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση:

- «Πώς θα μπει σε ψηφοφορία ένα κείμενο που μιλάει εμμέσως για εκλογές;» διερωτήθηκαν οι δυο τους, παίρνοντας αφορμή από τη φράση: «Στην τελική, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο κριτής».

- «Εμείς δεν λέμε για εκλογές. Δεν πρέπει να παρεξηγηθεί το κείμενο και δεν πρέπει να βγει από εδώ αυτή η είδηση ότι ζητάμε εκλογές» έσπευσε να εξηγήσει ο Φίλης. Και συνέχισε: «Δεν κάναμε λάθος το 2015. Τώρα λέμε ότι αυτό δεν βγαίνει. Δεν θα βγούμε νικητές. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, το Μνημόνιο και το χρέος θα το δώσουν οι δανειστές σε δική τους κυβέρνηση και όχι σε δική μας».

Στο περιθώριο της συνεδρίασης πάντως καταγράφηκε και «τρολάρισμα» από άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία είχαν σαφώς ερμηνεύσει ως εκλογικό αίτημα το περιεχόμενο του «μανιφέστου» Φίλη και 53+, ενώ αιχμές διατυπώθηκαν στα πηγαδάκια και για τη στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.        

Ο διάλογος Φίλη - Βούτση εξάλλου προκάλεσε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

- «Το κείμενο κατατέθηκε αργά και το διάβασα διαγωνίως. Καταλαβαίνω όταν λέτε πως δεν θέλετε να μπει αντιθετικά. Ομως, είμαστε όργανο που πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Τα διλήμματα δεν τα βάζουμε εμείς αλλά η ίδια η ζωή. Δεν μπορούν λοιπόν να μπουν και τα δύο κείμενα μαζί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη λύση για χθες έδωσε ο ελιγμός Τσακαλώτου:

- «Πρέπει μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγει προς τα έξω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθύ προβληματισμό. Με αυτό το κείμενο, θα δείξουμε ότι δεν τα καταπίνουμε όλα αμάσητα. Προτείνω να κατέβει το κείμενο στις οργανώσεις για διάλογο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

- «Ασφαλώς και θα γίνει αυτό» ήταν η απάντηση του Βίτσα, οπότε και συμφωνήθηκε το κείμενο των 53+ να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου σε ανοικτές συγκεντρώσεις και στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το Πάσχα. Η βάση ωστόσο της συζήτησης θα είναι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία είναι δεσμευτική για στελέχη και βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σε σύνολο 136 παρόντων, την απόφαση καταψήφισαν 11 μέλη, ενώ υπήρξαν και 12 λευκά.

Σε γενικές γραμμές και παρά τις κορόνες που ακούστηκαν για «προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας του ΣΥΡΙΖΑ», τα περισσότερα στελέχη συντάσσονται με το δίλημμα που έβαλε εμμέσως ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Ή ψηφίζουμε ή πέφτουμε». Έτσι, ουδείς εκ των βουλευτών φέρεται να δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αν και όλοι είναι... αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Κριτική ακούστηκε για το κοινωνικό πρόσημο του έργου της κυβέρνησης ή για τη δουλειά που έχουν (ή δεν έχουν) κάνει συγκεκριμένοι υπουργοί, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν για τα αντίμετρα και αν μπορούν να εξισορροπήσουν τις βαριές συνέπειες από τα μέτρα της συμφωνίας.

Η γραμμή που ακολουθεί πλέον το Μαξίμου για να κρατήσει τους κυβερνητικούς βουλευτές και να τους βοηθήσει να κάνουν... καλό Πάσχα στις περιφέρειές τους είναι πως τα μέτρα θα έλθουν προς ψήφιση μόνο αν αποφασιστούν και τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου. Αυτό είχε πει και στην ομιλία του ο Τσίπρας: «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για να μας εντάξουν στην ποσοτική χαλάρωση, είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ωστόσο, πως τα μέτρα ούτε αναγκαία είναι ούτε συνάδουν με τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ («δεν θα τα επιλέγαμε ποτέ εμείς»), αιτιολογώντας τον συμβιβασμό κυβέρνησης - δανειστών. Παρουσίασε επίσης ως νίκη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ έκανε ξανά επίκληση εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών: της ΝΔ, της αντιπολίτευσης γενικότερα, του Κώστα Σημίτη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: Τα Νέα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία