BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα στο ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο

Σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που αναχωρεί την Πέμπτη 11 Μαΐου για το Πεκίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Belt and road Forum, το κολοσσιαίο έργο ύψους άνω του ενός τρις ευρώ , για το νέο δρόμο του μεταξιού, ήτοι τη σύνδεση και την επέκταση της Κίνας με την Ευρώπη.

Δευτέρα βράδυ οι προτάσεις Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

2
0

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τρεις ομιλίες στο πλαίσιο του forum, καθώς και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική κυβέρνηση σε τομείς όπως, τα χρηματοπιστωτικά, η Ενέργεια, οι υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες.

Στις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κίνας, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει μεταξύ άλλων, τις επενδυτικές δυνατότητες της Κίνας στην Ελλάδα ( π.χ σε σιδηροδρομικά δίκτυα της χώρας), τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας κλπ.

Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιήσει επαφές με τις κινεζικές εταιρείες: Bank of China, State Grid και ΑΙΙΒ.

Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας. Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».

Η δήλωση του γενικού γραμματέα ΔΟΣ Γ. Τσίπρα

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη Ν/Α Ασία με την Ευρώπη. Παράλληλα, στη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, σε διάστημα λιγότερο το έτους, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Προσδοκούμε να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών.

Γενικότερα, θεωρούμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων αποτελούν μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία