BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με νέο σύμβολο ενωτική πορεία επιχειρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε!». Με αυτήν τη φράση «σφράγισε» η Φώφη Γεννηματά όσα έγιναν και όσα συζητήθηκαν επί τρεις ημέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αναδεικνύοντας παράλληλα και το πολιτικό στίγμα, όπως και τις προσδοκίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη μέρα.

Με νέο σύμβολο ενωτική πορεία  επιχειρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη

2
1

 Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ γνωρίζει καλά τον ρόλο που καλείται να αναλάβει ο νέος πολιτικός φορέας, μέσα από τις διαδικασίες πλήρους ενοποίησης που επισπεύδονται, ένα νέο σύμβολο και βέβαια την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τον προσεχή Οκτώβριο - και γι' αυτό απέφυγε να απαντήσει θετικά στις «επιθέσεις φιλίας» από τα άλλα κόμματα, είτε κινούνται σε όμορους χώρους είτε συγκροτούν διαχρονικά τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.  

Οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοπεί ολότελα, παρά τις προσκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες επανεβεβαίωσε στο ΣΕΦ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ χωρίς θετικές αναφορές έμεινε και ο εγκάρδιος χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προέβαλε την αποτελεσματικότητα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά την τριετία 2012-2015. Το στοίχημα για τη Γεννηματά και τον χώρο είναι η Κεντροαριστερά να κινητοποιήσει δυνάμεις και να εξελιχθεί σε όχημα για μια νέα Αλλαγή, τόσο για την ελληνική κοινωνία όσο και για την πολιτική.    

Στη βάση αυτή, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η ΔΗΣΥ θα συνεχίσει αυτόνομη, φιλοδοξώντας να γίνει ο προοδευτικός πόλος που θα καθορίσει και την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολεμάρχων, αλλά κίνημα λαού, και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Αυτοί που βιάζονται να θέσουν από τώρα διλήμματα ας τα βάλουν πριν απ' όλα στους εαυτούς τους και ας περιμένουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». 

Τη νέα ενωτική πορεία επιχειρείται να σηματοδοτήσει και το νέο σύμβολο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου και έχει εμφανείς επιρροές από τον Γιώργο Γαΐτη, καθώς απεικονίζει πέντε πρόσωπα σε διαφορετικά χρώματα που κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση και συμβολίζουν τα πέντε σχήματα που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ. Κατά την ειδική παρουσίαση, κάτω από το νέο σύμβολο εμφανίστηκαν και τα σήματα των κομμάτων που συγκροτούν τον νέο φορέα, ικανοποιώντας έτσι και τους λάτρεις του πράσινου ήλιου, οι οποίοι βέβαια από εδώ και πέρα θα τον βλέπουν μικρότερο.

Η αμηχανία έγινε χαμόγελο

 «Περίμενα το κλίμα πιο ψυχρό» σχολίασε στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα από τα πολλά πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Για όσους βρέθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η αίσθηση ήταν περίπου η ίδια - άνθρωποι που είχαν χαθεί για καιρό ξανασυναντήθηκαν σε έναν χώρο και μια διαδικασία που δημιουργούσε νέες προοπτικές, αντικαθιστώντας γρήγορα και την αρχική αμηχανία με χαμόγελα. Ηταν κι αυτό βασικό συστατικό σε ένα Συνέδριο κατ' αρχάς πολιτικό, το οποίο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και κατάφερε να επιβεβαιώσει πως το σύνθημα της «Νέας Αλλαγής» μπορεί να ενώσει ακόμα και εκείνους που για χρόνια αρνούνταν να βρουν πεδίο συνεννόησης. 

Η καλή διάθεση μεταξύ των εταίρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε διαφανεί από την έναρξη της Παρασκευής και την πρώτη ομιλία της Γεννηματά, η οποία, αν και πρότεινε πρώτα εκλογή αρχηγού από τη βάση και μετά ιδρυτικό συνέδριο, έκανε αποδεκτή την άποψη του κοινού μετώπου ΔΗΜΑΡ - Κινήσεων Πολιτών για πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, τοποθετώντας την εκλογή ηγεσίας τον Οκτώβριο και το συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μια διφορούμενη παρέμβαση

Το κλίμα ενότητας, που μεταφράστηκε σε ένα «κάτι πάει να γίνει» από τους 3.000 συνέδρους, δεν επηρεάστηκε ούτε από τους περίπου 30 «κλακαδόρους» του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι - προφανώς εν αγνοία του - έκαναν το δικό τους σόου όταν βρέθηκε στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός. Στην ομιλία του, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ εμφανίστηκε ενωτικός και φάνηκε να υπηρετεί τον στόχο της αυτόνομης πορείας του χώρου, έστω κι αν για αρκετούς συνέδρους η παρέμβασή του υπήρξε διφορούμενη και οι δικές του διαχωριστικές γραμμές δεν ήταν το ίδιο ευκρινείς με εκείνες της Γεννηματά. «Εχουμε περάσει πάρα πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ή στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού της χρεοκοπίας» ανέφερε στην παρέμβασή του - κατά την οποία ήταν εμφανής και η αναζήτηση μιας «προσωπικής δικαίωσης».    

Ανοιχτές πόρτες

Η πρόταση της Γεννηματά μαζί με την πολιτική εισήγηση, το Σχέδιο Ελλάδα και τις λοιπές προτάσεις που κατατέθηκαν, θα εξεταστούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα συγκροτηθεί τις επόμενες εβδομάδες με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο. Αυτή η «πολιτική ντρίμπλα» αποσκοπεί στο να διατηρήσει ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες δυνάμεις του χώρου, όπως Το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων, σε περίπτωση που επιλέξουν να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου, ενιαίου φορέα. Άλλωστε, όλες οι αποφάσεις του προγραμματικού Συνεδρίου, αν χρειαστεί, μπορούν να τεθούν ξανά προς συζήτηση. Πάνω σ' αυτήν τη βάση κινήθηκαν οι ομιλίες των περισσότερων στελεχών της ΔΗΣΥ. «Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης» ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Για διπλασιασμό των ποσοστών της ΔΗΣΥ έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε πως θα στηρίξει δυναμικά την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και πρόσθεσε πως «είναι η ώρα να δούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». «Η Ελλάδα του μέλλοντος εξαρτάται από τις κοινές μας αναζητήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και τις αποφάσεις μας στο Συνέδριο αυτό», ήταν το συμπέρασμα του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, ενώ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ), απαντώντας στον χαιρετισμό του Δημήτρη Τζανακόπουλου, διερωτήθηκε «τι σχέση έχουν ο Κόρμπιν στη Βρετανία και οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία με την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εθνικολαϊκιστή Καμμένο;».

Η επόμενη μέρα

Από εδώ και πέρα, το κύριο ζήτημα στο εσωτερικό μέτωπο έχει να κάνει με τις προετοιμασίες για την ανοικτή εκλογή του επικεφαλής και τη φύση του νέου φορέα - αν αυτός, δηλαδή, θα είναι ενιαίος, πολυτασικός ή πολυκομματικός, ομοσπονδιακού τύπου. Για να αποφευχθεί μια διελκυστίνδα, από πλευράς ΔΗΜΑΡ κατατέθηκε πρόταση για «διπλή κάλπη» τον Οκτώβριο, δηλαδή ανάδειξη ηγεσίας και επιλογή της μορφής του νέου φορέα από τη βάση την ίδια μέρα. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, δήλωσε ότι «διαφωνεί κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί του νέου κόμματος», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί σε ένα σωσίβιο διάσωσης ενός παλιού συστήματος εξουσίας».

(Πηγή: Τα Νέα)

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-07-2017 11:14Vagelis

Η σαρα και η μαρα μπας και γινουμε πολλοι.Αλλαξαμε συμβολο,αλλαξαμε ονομα,μονο το αμαρτωλο μας παρελθον παραμενει ιδιο....Κι αλλη μια κοροιδια για τον ελληνικο λαο....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία