BACK TO
TOP
Πολιτικές

Tριπλο-υπογεγραμμένη στα χέρια του ΔΝΤ η επιστολή για το νέο μνημόνιο

Στα χέρια του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε η Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης που θα αποτελέσει τη βάση του νέου μνημονίου με το Ταμείο (MEFP).

Tριπλο-υπογεγραμμένη στα χέρια του ΔΝΤ η επιστολή για το νέο μνημόνιο

2
0

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη απ' τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συνεδριάζει στις 27 Ιουλίου για την Ελλάδα και τόσο το μνημόνιο όσο και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την άποψη κάποιων μέσα στην κυβέρνηση ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα πρέπει να γίνει άμεσα, πριν τις 27 του μηνός.

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Ιουλίου αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η οποία θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριαμό του Δημοσίου στην Τράπεζας την Ελλάδας.

Παραλλήλως στο Eurogroup των Βρυξελλών που συνεδριάζει το απόγευμα η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας.

Η εκταμίευση ουσιαστικά πρόκειται για μια... στάση ολίγων ημερών στην Αθήνα καθώς μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων μόλις 800 εκατομμύρια από τα 7,7 δισ. θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Ως τις 20 Ιουλίου 6,9 δισ. θα έχουν δοθεί για πληρωμές του δημοσίου χρέους.

Τα 800 εκατ. ευρώ θα μείνουν στα χέρια της κυβέρνησης για να καλύψει ένα μέρος από το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν -όπου συμπεριλαμβάνονται και οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Τα 6,9 δισ. ευρώ της δόσης θα «εξαφανιστούν» ως τις 20 του μηνός, καθώς πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή λήξεων του χρέους. Μεταξύ άλλων υποχρεώσεων το Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 18 του μηνός και 3,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία