BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πρωτομηνιά με αντιπαράθεση στη Βουλή για την παιδεία

«Κόκκινο» αναμένεται να δείξει το πολιτικό θερμόμετρο την Τρίτη 1 Αυγούστου στη Βουλή, στην οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους -στην πιθανότατα τελευταία μάχη για τη φετινή περίοδο- οι πολιτικοί αρχηγοί.

Πρωτομηνιά με αντιπαράθεση στη Βουλή για την παιδεία

0
0

Αφορμή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, με τους επικεφαλής των κομμάτων της μειοψηφίας να κινούνται στην ίδια γραμμή, απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μέλλον της ανώτατης και ανώτερης δημόσιας παιδείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το ζήτημα της παιδείας ως βασική προτεραιότητα της ΝΔ, θα επαναλάβει ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι οπισθοδρομικό και οδηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην απομόνωση. Θα επικαλεστεί την απόλυτη αντίθεση της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπως αποτυπώθηκε εντός της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, ενώ θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι «εμμένει στις ιδεοληψίες της, προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και κινούμενη αντίθετα στις σημερινές συνθήκες».

Θα τονίσει την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και ελευθερία στα Πανεπιστήμια, εξωστρέφεια και ουσιαστική αξιολόγηση των προγραμμάτων και του διδακτικού προσωπικού. Παράλληλα, θα αναφερθεί στη δυνατότητα αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας, ανάπτυξης ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, προσέλκυσης ξένων φοιτητών και είσπραξης εσόδων, καθώς και επαναφοράς των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει την πρότασή του για δημιουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, με κρατικό έλεγχο.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Φώφη Γεννηματά (θα μιλήσει στη Βουλή και την Πέμπτη για την υγεία), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για απουσία πραγματικού διαλόγου και υπονόμευσή του από συντεχνίες και  μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν δίνει καμία προοπτική διεθνοποίησης των ΑΕΙ, δεν ενισχύει την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν μιλάει πουθενά για τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα αιτιολογήσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το Ποτάμι, με το επιχείρημα ότι η κυβερνητική πρόταση χαρακτηρίζεται από «ιδεοληψία, συγκεντρωτισμό, μικροδιαχείριση και πλούσιες ρουσφετοπαροχές». Στη Σεβαστουπόλεως μιλούν για «δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτόν της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης με την παραγωγή και την ακαδημαϊκή άμιλλα και από την άλλη, αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει άσυλα, άβατα και συνθήματα, ένα Πανεπιστήμιο του ελάχιστου κοινού παρανομαστή, με τους άξιους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης διαμηνύει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να θέτει εμπόδια στην ακαδημαϊκή ελευθερία των διδασκόντων και να περιορίζει με τη θέσπιση πλαφόν τις δυνατότητες αμοιβής τους από την άσκηση πρόσθετου διδακτικού έργου σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ιδίως σε περιόδους σημαντικών μειώσεων των κύριων μισθολογικών αποδοχών τους. Τάσσεται, εξάλλου, υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, που θα ενισχυθεί μέσω συνεργασιών των ΑΕΙ της χώρας.

Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε χθες ο γ.γ. του Δημήτρης Κουτσούμπας, «όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά -κυρίως- καλεί τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, τους εργαζομένους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε συμπόρευση και πάλη με στόχο την ανατροπή της πολιτικής, που δένει χειροπόδαρα την επιστήμη».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο «δίδει βορά την Παιδεία στο αριστερό κομματικό κράτος, καταργώντας όχι μόνο την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο της Ανωτάτης Εκπαίδευσης αλλά και την δωρεάν Παιδεία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα των Ελλήνων».

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία