BACK TO
TOP
Πολιτικές

Λιγότερες επιδοτήσεις, μεγάλη ζήτηση αγροτικών προϊόντων βλέπει ο Τσίπρας

Για λιγότερες επιδοτήσεις και συστηματικότερο προσανατολισμό στην αγορά προϊδεάζει τους αγρότες η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα.

Λιγότερες επιδοτήσεις, μεγάλη ζήτηση αγροτικών προϊόντων βλέπει ο Τσίπρας

0
0

Το διήμερο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας δεν δείχνει να ικανοποιεί τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των αγροτών, αντίθετα προσγειώνει κάπως ανώμαλα όλους εκείνους που πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από τη Λάρισα όλα εκείνα που δεν είπε για τους αγρότες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, δίνει ένα στίγμα ρεαλισμού που υποχρεώνει τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής να στηριχθούν περισσότερα στις δικές τους δυνάμεις παρά στις όποιες επί μέρους διευθετήσεις μπορούν να γίνουν από την πλευρά της Πολιτείας. 

Έτσι, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η αντιμετώπιση των αλόγιστων επιβαρύνσεων για την ασφάλιση των αγροτών, οι εκκρεμείς πληρωμές στο αγροτικό πετρέλαιο και στις κοινοτικές ενισχύσεις, όπως και οι «διορθώσεις» στα αγροτικά προγράμματα, έμειναν εκτός επίσημης ατζέντας.


Ακόμα και για τα θέματα διαχείρισης του νερού στον θεσσαλικό κάμπο ο κ. Τσίπρας είπε οι Θεσσαλοί θα πρέπει να ξεχάσουν την εκτροπή του Αχελώου και να στηρίξουν την παραγωγική τους προσπάθεια από δω και μπρος, κατ’ αρχήν στην οικονομία  που μπορούν να προσφέρουν τα σύγχρονα αρδευτικά συστήματα και κατά δεύτερον στους επιφανειακούς ταμιευτήρες που μπορούν να κατασκευαστούν με τον καιρό σε συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τις περιφερειακές αρχές.


Οι επιδοτήσεις λιγοστεύουν

Για την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είπε ότι βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δυο μεγάλες προκλήσεις:

-Η μία συνδέεται με τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

-Η άλλη συνδέεται με τις αυξημένες τάσεις της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις διεθνείς αγορές.

«Τάσεις οι οποίες, μετά τις σημαντικές διεθνείς επαφές και τις συμφωνίες που πετύχαμε ως κυβέρνηση, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: .

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα.

Αδυναμίες που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.

Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά – συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.

Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

Έκτον, τη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.

Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Ένατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.

Όλα τα παραπάνω σημεία, που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, θα κατατεθούν διαρθρωμένα σε ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο.

Για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα να καταθέσουν τεκμηριωμένες θέσεις.

Το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του νέου Προγράμματος περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ήδη το μισό Πρόγραμμα.

Στο σύντομο αυτό διάστημα εξασφαλίσαμε τη συγχρηματοδότηση του συνόλου των ημιτελών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από πόρους της νέας, χωρίς να επιβαρυνθούν εθνικοί πόροι. Οι πληρωμές εκτελούνται κανονικά εξοφλώντας υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια».

Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η υλοποίηση του νέου Προγράμματος και η συνεργασία της με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έως τις αρχές του 2018 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των μέτρων με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα.

Με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση διερευνά και σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς» , όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος που έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσημο. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών».


Η πολιτική για το νερό

Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση».

Τόνισε πως το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.

Επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο.

Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

Σχέδιο διαχείρισης από την κυβέρνηση

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.

Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Από αυτό το πρώτο βήμα που όλοι συμφωνούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε».

Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα.

Η κάλυψη ζήτησης 250 εκατ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.

Ήδη αυτές τις μέρες η κυβέρνηση συζήτησε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους

Εξαντλητική συζήτηση για το ζήτημα, έχει γίνει, τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία στην περιοχή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής


Ολοκληρώνεται το 2017 το έργο της λίμνης Κάρλας

Ανέφερε πως ένα άλλο έργο διαχείρισης υδάτων, που έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, είναι η «Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας». Είναι ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.

Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Και θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με κοινή δέσμευση όλων μας.


Οι διαμαρτυρίες

Όσες «ταυτότητες φύλου» κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για τη βρώμικη δουλειά.

Μπροστά μας είναι η 3η αξιολόγηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και η συνέχιση της επιτροπείας τουλάχιστον ως το 2060, με βάση τις συμφωνίες με την Ε.Ε.

Έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, Ν/Σ ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, αύξηση της βαριάς φορολογίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας.

Εκεί λοιπόν δεν συζητούν πως θα λύσουν τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα που μας φορτώνουν καθημερινά, το εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση, να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα ψήφιζε τα νέα βάρβαρα μέτρα τον περασμένο Μάη, αλλά θα καταργούσε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους.

Δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες από πολλούς Λαρισαίους αυτή την ώρα λίγα μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται το 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Αγρότες με τα τρακτέρ τους, εργαζόμενοι που μετέχουν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο συνέδριο. Ενδεικτικά τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΚΛ Τάσο Τσιαπλέ στην κεντρική ομιλία στην πλατεία του Αβέρωφ, πριν οι διαδηλωτές πάρουν τον δρόμο για το ξενοδοχείο:

«Λίγα μέτρα πιο κάτω από τη διαδήλωσή μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δημάρχους της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προστασία των ΜΑΤ, έχουν στήσει ένα ακόμα συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν την βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανα μας και η ανάπτυξη που επαγγέλλονται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά.


Προς αξιοποίηση η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες

Βασιλική Πασχάλη- Τσαντοπούλου

Καταστρώνουμε το σχέδιο της επόμενης μετά μνημονίων μέρας και οφείλουμε να υπερβούμε τις προσδοκίες και τους εαυτού μας, καθώς χρέος μας είναι να δείξουμε γενναιότητα και τόλμη και να προβούμε σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου από την Λάρισα, κλείνοντας τις εργασίες του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ρεαλιστική και βιώσιμη περιβαλλοντικά λύση στο φλέγον θέμα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου με τη δημιουργία φραγμάτων και την ολοκλήρωση ημιτελών έργων εξήγγειλε από το βήμα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, καθώς και χρηματοδότηση για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, παραχώρηση στρατοπέδων εντός του πυρήνα της Λάρισας, στήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας στον Βόλο, την ολοκλήρωση του Ε-65, την εκπόνηση μελέτης για το λιμάνι του Βόλου, την ηλεκτροκίνηση των γραμμών Λάρισας- Βόλου και Παλαιοφαρσάλων- Καλαμπάκας. 

Η Θεσσαλία έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει πεδίο που θα «πειραματιστούμε» πιλοτικά ώστε να εφαρμόσουμε το νέο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δήλωσε από την κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Imperial» με χειροκροτήματα να διακόπτουν συχνά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως «για την πόλη της Λάρισας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα», προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους ως κέντρα πολιτισμού και αναψυχής».

Παράλληλα, αναλύοντας  σειρά έργων και παρεμβάσεων στην περιοχή, αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση έργων για αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, το οποίο θα μπορεί μετά από 3 χρόνια να φιλοξενεί 4.000 θεατές, τη στήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας στον Βόλο, την ολοκλήρωση έργων στο βόρειο και νότιο τμήμα του οδικού άξονα Ε-65, την απόκτηση νέου εξοπλισμού στα Γενικά Ν

οσοκομεία Λάρισας και Βόλου και στην εκπόνηση μελέτης για την βελτίωση των μεταφορών στο λιμάνι του Βόλου.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην διαχείριση των υδάτινων πόρων με ρεαλιστική και βιώσιμη περιβαλλοντικά λύση, απαντώντας στις επικρίσεις και στην παραφιλολογία των ημερών για την εκτροπή που Αχελώου, τονίζοντας την ανάγκη  διαλόγου, ώστε να αναζητηθούν και όλες οι άλλες διαθέσιμες λύσεις. 

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «νέα εποχή της απλής αναλογικής», ενώ εξήγγειλε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε ότι αφορά τον Τουρισμό.

 «Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, σημειώνοντας ότι «η επιτροπεία της χώρας τελειώνει, η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες».

«Ακόμα και το ΔΝΤ, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας».

Εθνική προσπάθεια

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή «εθνική», που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας και υπογράμμισε: «Θέλω να είναι καθαρό ότι για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε ότι, πρωταθλήτριες στην αναπτυξιακή πολιτική, είναι χώρες που εστιάζουν στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, στην διαφάνεια. Αλλά και στην υψηλή κατάρτιση, στην δίκαια αμειβόμενη εργασία, στη διάχυση των κερδών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, στη διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό και στη μάθηση».

Οι αρχές για τη δίκαιη ανάπτυξη

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που είναι οι εξής:

* Η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας. Και όχι μόνο κέρδη για λίγους.

* Το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία. Και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.

*Η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους.

* Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εξαιρετικά γόνιμα τα περιφερειακά συνέδρια

Αναφερόμενος στην εμπειρία των Περιφερειακών Συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε ότι αποδεικνύεται μέχρι τώρα εξαιρετικά γόνιμη και το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Θεσσαλία, έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την αίσθηση αυτή.

«Προχωρήσαμε στην οργάνωση των συνεδρίων αυτών, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικές διαφορές ή αποστάσεις. Προσερχόμαστε με τις θέσεις και τον σχεδιασμό μας, έτοιμοι όμως να ακούσουμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κανενός είδους προκατάληψη», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα καταγράψει τα όσα συμφωνούνται σε αυτά τα συνέδρια και θα παρακολουθήσει την υλοποίησή τους και ο στόχος είναι να περάσουμε από τα περιφερειακά στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η κυβέρνηση κατεβαίνει στην περιφέρεια

Μέσω των περιφερειακών συνεδρίων η κυβέρνηση κατεβαίνει στην περιφέρεια αντί να πηγαίνει η περιφέρεια στην κυβέρνηση, είπε και παρατήρησε πως η ζωή και η αγωνία των πολιτών ξεπέρασε όσους είχαν προκατάληψη για τον θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων και προέτρεπαν περιφερειάρχες και εκπροσώπους φορέων να μην παραστούν.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει για τολμηρές τομές που είναι ώριμες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και σχολιάζοντας την αναφορά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού περί της ανάγκης συναινέσεων και συνεννοήσεων επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αρνούνται την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της.

Απόρριψη της εκτροπής του Αχελώου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία με αιχμή το θέμα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, καθώς αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, και κατά προέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Επισήμανε ότι τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής και συνέχισε: «Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου. Και έχει οδηγήσει τον κάμπο σε σοβαρό αδιέξοδο.

Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δις κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση».

Τόνισε πως το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από 6 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ.

Επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο.

Η καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής οφειλόταν στη συντήρηση της ιδέας για την εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

Σχέδιο διαχείρισης από την κυβέρνηση

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση.

Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, περιλαμβάνει κατ αρχήν, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Από αυτό το πρώτο βήμα που όλοι συμφωνούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε».

Στο σχέδιο, προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα.

Η κάλυψη ζήτησης 250 εκατ. κυβικών, προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές, και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.

Ήδη αυτές τις μέρες η κυβέρνηση συζήτησε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από νέους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους

Εξαντλητική συζήτηση για το ζήτημα, έχει γίνει, τόσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όσο και κατά το προηγούμενο διάστημα, με την παρουσία στην περιοχή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση, που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής».

Ολοκληρώνεται το 2017 το έργο της λίμνης Κάρλας

Ανέφερε πως ένα άλλο έργο διαχείρισης υδάτων, που έχει κυρίως περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, είναι η «Επαναδημιουργία της Λίμνης της Κάρλας». Είναι ένα έργο που έχει αρχίσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 1999 και η κυβέρνηση από τις αρχές του 2015 επιτάχυνε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης και έδωσε λύσεις σε προβλήματα που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις.

Το έργο αυτό έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολο του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Και θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με κοινή δέσμευση όλων μας.

Η αγροτική παραγωγή

Για την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία είπε ότι βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δυο μεγάλες προκλήσεις:

-Η μία συνδέεται με τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

-Η άλλη συνδέεται με τις αυξημένες τάσεις της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις διεθνείς αγορές.

«Τάσεις οι οποίες, μετά τις σημαντικές διεθνείς επαφές και τις συμφωνίες που πετύχαμε ως κυβέρνηση, αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: .

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα.

Αδυναμίες που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα:

Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:

Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.

Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά – συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τρίτον, την ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.

Τέταρτον, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

Πέμπτον, μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκατ. για μια τριετία.

Έβδομο, την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Όγδοο, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Ένατο, την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.

Όλα τα παραπάνω σημεία, που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, θα κατατεθούν διαρθρωμένα σε ένα μεσοπρόθεσμο εθνικό σχέδιο.

Για το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σύντομα να καταθέσουν τεκμηριωμένες θέσεις.

Το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του νέου Προγράμματος περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή ήδη το μισό Πρόγραμμα.

Στο σύντομο αυτό διάστημα εξασφαλίσαμε τη συγχρηματοδότηση του συνόλου των ημιτελών έργων, ιδιωτικών και δημοσίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου από πόρους της νέας, χωρίς να επιβαρυνθούν εθνικοί πόροι. Οι πληρωμές εκτελούνται κανονικά εξοφλώντας υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια».

Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η υλοποίηση του νέου Προγράμματος και η συνεργασία της με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έως τις αρχές του 2018 θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των μέτρων με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα.

Με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση διερευνά και σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς» , όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος που έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσημο. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών».

Σήμα για τα προϊόντα αγροδιατροφής

Για την πιο αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές ξεκίνησε από το ΕΣΠΑ ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 34,5 εκατ. ευρώ, για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα. Στην πιστοποίηση της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αλλά και στην προώθηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αγροδιατροφής στις διεθνείς αγορές με βάση αυτό το σήμα.

Μέσα από στοχευμένα προγράμματα όπως το «Επιχειρώ Έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Αλλά και συνολικά, μέσα από όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την επιχειρηματικότητα, παρέχεται στήριξη σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα.

Σύνδεση των παραγωγικών κλάδων

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία αλυσίδων αξίας. Και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Και για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, οφείλουμε να συνδέσουμε στενότερα μεταξύ τους, τους διάφορους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή, αλλά και στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε σε επικρίσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο και τόνισε: «Ακούμε πολλές φορές συγκρίσεις ανάμεσα στον αριθμό των προτάσεων που προσελκύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσαμε πριν ένα χρόνο σχεδόν, και τις πολυάριθμες προτάσεις των προηγούμενων αναπτυξιακών. Αλλά ξεχνούν να μας πουν ότι το πακέτο των προηγούμενων νόμων ήταν καθηλωτικό για την ανταγωνιστικότητα. Ήταν άνισο, διαμορφωμένο με αμφίβολες αξιολογήσεις και με ελλειμματική χρηματοδότηση. Το 95% των προτάσεων ήταν χαμηλής τεχνολογίας. Και το 4,2% των επιχειρήσεων έπαιρναν το 43,6% των επιχορηγήσεων. Τα μικρά επενδυτικά σχέδια παραγκωνιζόταν. Οι αξιολογητές υποαμοιβόταν, ελάχιστοι ήταν ενεργοί και δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Αυτό το περιβάλλον ευνοούσε τις πελατειακές σχέσεις, ενώ το 2015 παραλάβαμε 6.000 ανολοκλήρωτα σχέδια και οφειλές 6 δισ. στους επενδυτές. Ο σημερινός αναπτυξιακός ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες έντασης γνώσης, καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων. Ενώ έχει βελτιωθεί ουσιαστικά το στελεχικό δυναμικό που αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια».

Το σχέδιο για τη βιομηχανία στη Θεσσαλία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα» και ειδικά για τη Θεσσαλία οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.

Από τις αιτήσεις αυτές, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, μια στις δύο αιτήσεις για την Περιφέρεια, αφορούν την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό της κλάδο.

Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα από το νέο Ταμείο Υποδομών που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, , με πόρους 1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών – βιοτεχνικών πάρκων.

Και ακόμα, έως το 2021 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων. Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους.

Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούμε, το EquiFund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού ενισχύοντας τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα».

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα

Η μελέτη των δεδομένων για την Θεσσαλία και η επαφή με τους τοπικούς φορείς, έδειξε αξιοσημείωτη δυναμική της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι η δυναμική αυτή, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο προς το μέλλον. Ιδιαιτέρα αν διασφαλίσουμε τους όρους, μέσα από τους οποίους η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θα συνδεθεί με τους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας που δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από την δική μας πλευρά, συνεισφέρουμε με την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου της «Κίτρινης Αποθήκης» στο Βόλο για την εγκατάσταση του κέντρου.

Με την προσδοκία, το Κέντρο αυτό να αγκαλιάσει όλη τη Θεσσαλία.

Ενταγμένη σε έναν τέτοιο, ενιαίο φορέα έρευνας και τεχνολογίας, βλέπουμε και την λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής.

Με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της και την ουσιαστική σύνδεσή της με την αγροτική παραγωγή.

Η στήριξη της έρευνας, προωθείται επίσης μέσα από ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ – το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.

Με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και την οικονομική και επιχειρηματική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Υποτροφίες νέων ερευνητών

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, για την Θεσσαλία, έχουν προταθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ για υποτροφίες νέων ερευνητών.

Και επιπρόσθετα, 43,7 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας πως όλα τα προγράμματα αξιολογούνται και κάθε ευρώ που διατίθεται, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δυναμικός ο τομέας του τουρισμού

Ο τουρισμός, σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται ως ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και αυτό αφορά και τη Θεσσαλία.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η τουριστική ανάπτυξη, να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον. Να λειτουργεί σε κλίμακες που δεν διαταράσσουν την συνολική ζωή και την παραγωγική λειτουργία του τόπου. Να εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και να συνδέεται μαζί τους. Και, βεβαίως, να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις.

Νέες τουριστικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων και στη Θεσσαλία, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις. Και από τις 124 που υποβλήθηκαν αξιολογήθηκε θετικά περίπου το 96%. Οι 116 προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με 6,2 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Λάρισα το Υπουργείο Εθνικής “Αμυνας έχει ήδη συγκατατεθεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Μπουγά», καθώς και τμήματος του στρατοπέδου «Τζήμα».

Αναστήλωση του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Ιδιαίτερα απασχολεί την κυβέρνηση η αναστήλωση του Α” Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των μελετών για το θέατρο αυτό έχει ολοκληρωθεί ήδη και το επόμενο βήμα είναι η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Οι εργασίες υπολογίζεται να κρατήσουν περίπου τρία χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ και ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 θεατές.

Είναι σαφές ότι το έργο αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό για την πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Και αντίστοιχης σημασίας είναι τα έργα ανάδειξης των άλλων αρχαίων θεάτρων, στην Λάρισα και τον νομό Μαγνησίας, που θα μπουν άμεσα σε προγραμματισμό.

Έργα υποδομών

Στον τομέα των υποδομών ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έργα που είναι σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα:

-Για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα: Έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός είναι 42.5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση θα γίνει μέσα στον χρόνο.

-Για την ηλεκτροδότηση της γραμμής Λάρισα – Βόλος: Το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης.

Και τα δύο αυτά έργα θα προκηρυχθούν έως το τέλος το χρόνου. Η υλοποίησή τους επιτρέψει την δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών, από και προς το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς ανάγκη μετεπιβίβασης επιβατών. Αλλά και χωρίς ανάγκη μεταφόρτωσης εμπορευμάτων. Γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις ολόκληρης της περιοχής.

Οδικά έργα

«Στα οδικά έργα, το κύριο θέμα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε65. Η περιπέτεια αυτού του έργου είναι γνωστή. Επιτρέψτε μου την αιχμηρή έκφραση, αλλά η απένταξη των δύο ακραίων τμημάτων του δρόμου, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια να απεμπλακεί το έργο από τα τεράστια προβλήματα με τα οποία μας παραδόθηκε. Μέσα στον χρόνο, πρόκειται να ξεκινήσει το νότιο τμήμα και μέσα στο 2018, το βόρειο. Παράλληλα για το οδικό δίκτυο της περιφέρειας προχωράμε, σε ένα νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας που για εμάς είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα έχει ως βάση μελέτες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που εντόπισαν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Η 1η φάση του προγράμματος αυτού για τη Θεσσαλία θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και την «Εγνατία Οδός ΑΕ».

Για το Λιμάνι του Βόλου

Για το λιμάνι του Βόλου το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ, και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή.

Επιπλέον, στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάσσονται 12 μελέτες οδοποιίας που αφορούν σε διάφορα προβληματικά τμήματα του οδικού δικτύου της περιφέρειας, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

«Το 2016 προχωρήσαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Θεσσαλία κατά 243,84%. Και αυτό παρά τα εξαιρετικά σφιχτά δημοσιονομικά δεδομένα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να πω ότι για την δική μας λογική, η αποτελεσματική εξοικονόμηση πόρων συμβαδίζει πάντοτε με ένα σχέδιο αναδιανομής. Και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Είτε σε συνθήκες κρίσης είτε σε συνθήκες ανάκαμψης.

Για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη επιπλέον 28,80 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για ώριμα έργα.

Πρόκειται για έργα αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομών για τον πολιτισμό.

Στον σχεδιασμό μας εντάσσεται και ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αφορά έργα αρμοδιότητας δήμων με σκοπό των κάλυψη των βασικών αναγκών σε υποδομές και κυρίως στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.

Παράλληλα, έχει καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 100% του προϋπολογισμού τους.

Καταργώντας τον περιορισμό που προέβλεπε χρηματοδότηση τέτοιων έργων μόνο μέχρι ποσοστό 35%.

Ενώ από το ΕΣΠΑ. έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων ύψους 30,1 εκατ. ευρώ στον τομέα διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

Και έργων συνολικού ύψους 20, 6 εκατ. ευρώ στον τομέα της ύδρευσης.

Σε ότι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων: Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε το κακό παρελθόν της χώρας που μας θέλει ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα προς ένταξη έργα του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος, μόλις 2 από τα 9 που έχουν προταθεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αξιολογούνται θετικά και είναι ώριμα προς χρηματοδότηση.

Αφορούν το Δήμο Παλαμά και το Δήμο Καρδίτσας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. που έχουν προταθεί».

Στον τομέα της Υγείας

Σε ότι αφορά στον τομέα της Υγείας στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας και την αύξηση των εξοπλισμού των νοσοκομείων. Είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα του κοινωνικού κράτους, που θα αναβαθμίσει σημαντικά και προς όφελος των πολιτών τον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι:

«-Προχωράμε στη σταδιακή ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την έναρξη λειτουργίας των τεσσάρων πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας στη Θεσσαλία, μίας σε κάθε νομό.

-Έχει σχεδιαστεί η δημιουργία 12 μονάδων υγείας στις 4 μεγάλες πόλεις. Ενώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αγορές εξοπλισμού 6 εκ. ευρώ, και βρίσκονται σε αναμονή για την επόμενη πρόσκληση 4 έργα προϋπολογισμού 2,7 δις.

-Ολοκληρώνουμε μέσω του ΕΣΠΑ τα έργα προμήθειας και εγκατάστασης

αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Καρδίτσας και μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Και παραδίδεται άμεσα το νέο κτίριο του Κέντρου Υγείας στην Σκιάθο.»

Θέλουμε μια νέα Ελλάδα δημιουργική παραγωγική και πιο δίκαιη και μπορούμε να την οικοδομήσουμε αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό της, επενδύοντας στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του και ευχήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος που άρχισε με το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, για προβάλλονται τα ζητήματα της Θεσσαλίας και να αναζητούνται λύσεις.

Με αφορμή τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης μίλησε για δικαίωση του αγώνα της μη απαξίωσης του μοναδικού στο είδος του εξειδικευμένου φορέα εκπαίδευσης στη Λάρισα. 

«Η ανακοίνωση από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, δικαιώνει τον αγώνα όλων εκείνων που δώσαμε τη μάχη για να μην απαξιωθεί ένας μοναδικός στο είδος του εξειδικευμένος φορέας εκπαίδευσης στη Λάρισα. Η δέσμευση του κ. Τσίπρα σύντομα θα γίνει πράξη, ώστε η Αβερώφειος να αποκτήσει την αίγλη, τη λειτουργικότητα και προπαντός το επίπεδο εκείνο, που αξίζει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα λειτουργήσει ως άρρηκτος κρίκος της παραγωγικής και αναπτυξιακής αλυσίδας στο Θεσσαλικό κάμπο.»

 

Απ. Καλογιάννης: Η Λάρισα είναι «ανοιχτή πόλη» στην υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Σε τέσσερα καίρια σημεία αιχμής για την πόλη, την αξιοποίηση της Αβερώφειου Σχολής, την παραχώρηση εκτάσεων στρατοπέδων, τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου σε εκτάσεις τις ΓΑΙΟΣΕ με σιδηροδρομική παράκαμψη της Λάρισας με νέα γραμμή κατά μήκος της ΠΑΘΕ και την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικού Κέντρου, έρευνας, θεραπείας και καινοτομίας, επικεντρώθηκε η ομιλία του δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη που άνοιξε το τελευταίο μέρος των εργασιών του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την ανάγκη δημιουργίας Ογκολογικού Κέντρου υποστήριξε στη συνέχεια από το βήμα και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός, ο οποίος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «σε μια από τις πλέον δυναμικές περιφέρειες της χώρας»  μίλησε για σοβαρή απειλή περιβαλλοντικής ερημοποίησης της Θεσσαλίας αν δεν γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα.

Αναπτύχθηκε  ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας σε  μια πρωτόγνωρη διαδικασία, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που καταδεικνύει ότι πραγματοποιείται σε μια καίρια και θετική συγκυρία, κατά την οποία όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το όραμά μας και το σχέδιο για την  μεταμνημονιακή Ελλάδα ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Λάρισας και συνέχισε λέγοντας ότι:

 «Η Λάρισα είναι μια «Ανοικτή Πόλη», τόσο γεωγραφικά όσο και λειτουργικά. Μια πόλη με ιστορία αιώνων, με παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες και τα κινήματα, όπως αυτό του ξεσηκωμού των αγροτών με τα γεγονότα του Κιλελέρ και με ανεπτυγμένα τα αισθήματα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτά τα αισθήματα οδήγησαν το Δήμο και τους Λαρισαίους να στηρίξουν, με καθαρή θέση και άποψη, την εθνική υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Η Λάρισα είναι επίσης ανοικτή σε νέες ιδέες, ανοικτή στον πολιτισμό και τον τουρισμό, ανοικτή σε επενδύσεις και σε ειδικά γεγονότα. Είμαι βέβαιος, ότι η Λάρισα και η Θεσσαλία θα αποδειχθούν ανοικτές  και στην υιοθέτηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλωστε, θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι όσοι παρακολουθήσαμε τα όσα συζητήθηκαν στις θεματικές συνεδρίες, το αντιληφθήκαμε, ότι η κρίση μας έκανε όλους  σοφότερους.  Για την οπτική και τον τρόπο που προσεγγίζουμε σοβαρά ζητήματα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρίνειας στον διάλογο μεταξύ πολιτείας, θεσμικών αρχών, αυτοδιοίκησης,  φορέων και κοινωνίας. Είναι νομίζω πεποίθηση των περισσοτέρων,  ότι όλοι μας και στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και κυρίως για να μην επαναλάβουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και που οδήγησαν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο που έχει αποτύχει και χρεοκόπησε την χώρα.

Βρισκόμαστε  στη καρδιά της Θεσσαλίας, στη πρωτεύουσα και  διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο της περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής. Με σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές.

Αυτά τα χρόνια της κρίσης, φυσικά και η Λάρισα, παρά το δυναμισμό της, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, αλλά διατήρησε και σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της στη οικονομία και τη παραγωγή.

Είναι σχεδόν  βέβαιο ότι στον κύκλο της ανάκαμψης της οικονομίας, η Λάρισα θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και το δυναμισμό της για να μπορέσει να κάνει ένα σημαντικό άλμα, σε συνάρτηση με το σχεδιασμό του Δήμου Λαρισαίων για τη πόλη της επόμενης 15ετίας.   

Κύριε πρωθυπουργέ

Σ΄ αυτό το πλαίσιο , θα θέλαμε να σας θέσουμε τέσσερα καίριας σημασίας ζητήματα για την πόλη και την περιοχή με ιδιαίτερα υπερτοπικά χαρακτηριστικά.

1ον

Θεωρούμε πλέον ιδιαίτερα ώριμη τη υπόθεση της παραχώρησης και αξιοποίησης στρατιωτικών εκτάσεων στη Λάρισα, στην βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ανάμεσα στον δήμο  μας και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. 

Η πόλη διεκδικεί για δεκαετίες αδόμητες εκτάσεις, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αναβάθμιση του οικιστικού της περιβάλλοντος. Πιστεύουμε, πως ήρθε η στιγμή της δικαίωσης και της απόδοσης στην τοπική κοινωνία σημαντικών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.   Το στρατόπεδο Τζήμα, τμήμα του στρατοπέδου Μπουγά και το πρώην στρατιωτικό πρατήριο είναι ακριβώς τέτοιοι χώροι.,

Με την ευκαιρία, πάντως επιτρέψτε μου  να εκφράσω την ικανοποίηση του Δήμου μας για την παραχώρηση, 220 στρεμμάτων στην πόλη και τους πολίτες, από τις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, που βρίσκονται στον αστικό μας ιστό.  Μια συμφωνία που επήλθε με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργού κ. Αποστόλου.

2ον

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι έτοιμος να στηρίξει πρωτοβουλίες που θα αφορούν στο μέλλον της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.  Μιας ιστορικής σχολής με υπέροχα κτίρια, που σήμερα καταρρέουν.

 Οι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας  και βεβαίως ο Δήμος μπορούν να συνεργαστούν και  να συμπράξουν  αξιοποιώντας την ιστορική Αβερώφειο σε ενέργειες και δράσεις για την εκπαίδευση,  την έρευνα και την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον τουρισμό και τον πολιτισμό.  

Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή μπορεί να αποτελέσει με τις συνέργειες φορέων που περιέγραψα Κέντρο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του Αγροτοδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας, συνδέοντας την παραγωγή με την εφαρμοσμένη έρευνα.

Κατά την άποψή μου είναι ένα κομβικό και θεμελιώδες ζήτημα προκειμένου με σταθερά και σίγουρα βήματα να περάσουμε με επιτυχία στην επόμενη περίοδο.

3ον

Η κεντροβαρής θέση της Λάρισας  και οι εμφανείς δυνατότητες που έχει για την  ανάδειξή της σε διαμετακομιστικό κέντρο,  αποτελούν μέρος του  γενικότερου σχεδιασμού   της πόλης . Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται  σε καλό σημείο με τις εταιρείες του ΟΣΕ και το Υπουργείο Υποδομών για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στις παρυφές της πόλης και σε εκτάσεις της ΓΑΙΟΣΕ, πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν σύντομα παρέχοντας παράλληλα και λύσεις   σε ένα  άλλο σχετικό και σοβαρό πρόβλημα που θα προκαλέσει η επικείμενη αύξηση του μεταφορικού έργου των σιδηροδρόμων, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η κατακόρυφη αύξηση αυτού του μεταφορικού έργου και η διέλευση πενταπλάσιων εμπορικών αμαξοστοιχιών από τον αστικό ιστό, σε σχέση με σήμερα, θα επιφέρει πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργικότητά της πόλης.

Επομένως, απαιτείται η σιδηροδρομική παράκαμψη της Λάρισας με νέα γραμμή κατά μήκος της ΠΑΘΕ, διατηρώντας μέσα στον ιστό της πόλης, μόνο το επιβατικό έργο του ΟΣΕ.

Οι συζητήσεις,  με τη συμμετοχή όλων των πλευρών  έχουν προχωρήσει και εξελίσσονται ομαλά. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα για την λήψη των οριστικών αποφάσεων και δρομολόγηση των παρεμβάσεων.

4ον

Σε ότι αφορά τα ζητήματα της υγείας και τις σημαντικές προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου για την βελτίωση των υποδομών και την λειτουργία τους, επιθυμών να θέσω ένα άλλο ζήτημα.

Σε μια πόλη που διαθέτει Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σημαντικές δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, υπάρχει η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα Ογκολογικό Κέντρο έρευνας και καινοτομίας που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Το Ογκολογικο Κέντρο, λοιπόν, Ανδρονικής Θεραπείας  είναι μια νέα απαραίτητη και καινοτόμα μονάδα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την χώρα, αφού η λειτουργία της θα έχει και υπερεθνικά χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Λαρισαίων, προς την κατεύθυνση αυτή, διαθέτει την απαραίτητη έκταση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού με δράσεις που στοχεύουν  στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην  ενίσχυση της κοινωνικής  συνοχής.

Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη της Λάρισας σε ισχυρό πόλο ανάπτυξης  και για την ακρίβεια στον πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, μεσαίου μεγέθους.  Είμαι σίγουρος ότι η Λάρισα, έχει τα πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες αλλά και τους ανθρώπους.

Ολοκληρώνοντας σε θέματα που αφορούν την πόλη και το Δήμο της Λάρισας, θα ήθελα να κάνω και απ΄ αυτό το βήμα μια αναφορά στο ζήτημα της  διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο συζητήθηκε αρκετά το προηγούμενο διάστημα και το οποίο συνδέθηκε με την γνωστή σε όλους μας και παλιά υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά, το οποίο συνδέεται με το γενικότερο στρεβλό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά κατέρρευσε παταγωδώς, οδηγώντας την εύφορη πεδιάδα μας στην πόρτα μιας πιθανής ερημοποίησης.

Η οικοδόμηση, λοιπόν του  νέου παραγωγικού μοντέλου που θα υπηρετεί την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, απαιτεί  και αυτοκριτική  και  διόρθωση της οπτικής μας.

Γιατί, πως μπορούμε να κρύψουμε, συνάδελφοι και φίλοι από τη Θεσσαλία, ότι η εκτροπή του Αχελώου, εξελίχθηκε τελικώς σε Μεγάλη Ιδέα;

Το ερώτημα είναι εάν εδώ που φτάσαμε, σε σχέση με το συνεχώς επιδεινούμενο υδατικό πρόβλημα  Θεσσαλίας, θα συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από  «Μεγάλες ιδέες» παρακολουθώντας  περίπου αδρανείς τις συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα.

Νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα. Είναι η ώρα, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, χωρίς να έχουμε ως αφετηρία και σχεδόν μοναδικό αντικείμενο της συζήτησης την εκτροπή του Αχελώου.

Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να  θέσουμε το ζήτημα της  διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη βάση ενός συνολικού σχεδίου, το οποίο πρωτίστως πρέπει να περιλαμβάνει

-Δράσεις ορθολογικής διαχείρισης

-Έργα ταμίευσης χειμερινών απορροών και όχι μόνο

-Δίκτυα διανομής του νερού

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ζητούμε προσωπικά από εσάς κύριε πρωθυπουργέ και την κυβέρνηση να α αποδείξετε ότι διαθέτετε ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση αυτών των έργων, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα.

Η ολοκλήρωση των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου με βρίσκει περισσότερο αισιόδοξο. Ο πλούσιος διάλογος που προηγήθηκε, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, η ανταπόκριση των φορέων της περιοχής, οι ειλικρινής διάλογος που αναπτύχθηκε με την κυβέρνηση και κυρίως  η αγωνία όλων μας για το αύριο, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ένα  μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πιστεύει στην αναγκαιότητα της  διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Είμαι βέβαιος, κύριε πρωθυπουργέ, πως  σ’ αυτή την προσπάθεια θα βρείτε πολλούς συμμάχους.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στο Συνέδριο και στη Λάρισα».

 

Αγοραστός: Προκήρυξη τώρα των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ και μείωση φορολογίας –ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες

Για σοβαρή απειλή περιβαλλοντικής ερημοποίησης της Θεσσαλίας αν δεν γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα μίλησε από το βήμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «σε μια από τις πλέον δυναμικές περιφέρειες της χώρας», εξέφρασε την επιθυμία όλων να έμενε περισσότερο ώστε εκτός από τους νέους επιχειρηματίες που είδε νωρίτερα στο Βόλο, να έχει επαφές και με άλλους Θεσσαλούς στους χώρους εργασίας τους, το χωράφι, το εργοστάσιο, την αγορά, τη γειτονιά, παντού όπου «χτυπά» η καρδιά της Θεσσαλίας.

«Είμαστε μια περιφέρεια, όπως φάνηκε και στις εργασίες του συνεδρίου, με δυναμισμό,  με εξωστρέφεια,  με καινοτομία,  με αυτοπεποίθηση,  με ανθρώπους μαχητές στην πλειονότητά τους, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Μια περιφέρεια, όμως, που «χτυπήθηκε» από την κρίση, η οποία δυστυχώς  έχει αφήσει «βαριά» τη σκιά της σε πολλές οικογένειες.

Ακούω πολλές φορές να λέγεται ότι η Θεσσαλία δεν γνώρισε κρίση. Το λένε συνήθως όσοι τύχει να βρεθούν για λίγες ώρες στον τόπο μας και  βλέπουν μια αξιοσημείωτη «ζωντάνια» στις πόλεις μας.

Αυτή, όμως, είναι η επιμέρους εικόνα. Στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα,  υπάρχει και φτώχεια  και δυστυχία  και αδικία. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των  νέων μας. Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν όλα αυτά τα χρόνια δεν  επιτελούνταν αυτό το – κατά κοινή ομολογία – χωρίς ιστορικό προηγούμενο έργο στην Περιφέρειάς μας.

Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται  έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ,  με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία,  δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος  100%.

Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι  η απόλυτη,  η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας. Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο. Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα  κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση.

Όμως, αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια, αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Ιδίως όταν ολοένα και  περισσότερες νέες και νέοι, με εξαιρετικές σπουδές στην πλειονότητά τους, φεύγουν στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας διέξοδο.

Πλέον όμως και άνθρωποι μέσης ηλικίας,  οικογενειάρχες, τους ακολουθούν στο δρόμο της ξενιτιάς. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι  εκτός από το πολύ μεγάλο κόστος

που συνεπάγεται γι’ αυτούς τους ανθρώπους  να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους σε ένα ξένο τόπο, πόσο μεγάλο, δυσβάσταχτο αν όχι τεράστιο, είναι το κόστος και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είναι – θα έλεγα – όρος επιβίωσης για τη χώρα μας. Άλλωστε, οικονομία, κοινωνία που δεν παράγει, δεν έχει μέλλον. Και θα πρόσθετα  – με όλο το σεβασμό στα μέλη της κυβέρνησης – παραφράζοντας τη γνωστή φράση του  Μπίσμαρκ, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μείνει μόνο στα χέρια του κεντρικού  κράτους.

Γι’ αυτό και όταν, κύριε Πρόεδρε, σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, επιλέξατε να συναντηθείτε πρώτα με τους 13 Περιφερειάρχες  αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του  περασμένου Μαΐου, αυτή ήταν μια ισχυρή απόδειξη  του κρίσιμου ρόλου που αναλαμβάνουν  να διαδραματίσουν οι περιφέρειες στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Άλλωστε, εσείς ο ίδιος πριν λίγες ημέρες είπατε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης  ότι τα συνέδρια αυτά «γίνονται για να ακούμε τους φορείς, να θέτουν τον προβληματισμό τους, να βάζουν τον σχεδιασμό τους και όχι για να ερχόμαστε εμείς και να εκφωνούμε τον λόγο τον οποίο τον έχουμε ετοιμάσει στα κεντρικά γραφεία των Αθηνών».

Δεν θα σας πω για μας τους Αυτοδιοικητικούς πόσες φορές, ουσιαστικά κάθε εβδομάδα – συχνά και δυο-τρεις φορές, πρέπει να πηγαινοερχόμαστε στην Αθήνα για μια  άδεια, μια υπογραφή,  ένα χαρτί…

Φανταστείτε πως νιώθει ένας επιχειρηματίας, ένας αγρότης, ένας κτηνοτρόφος, ένας επιστήμονας, ένας συνάνθρωπός μας που περιμένει ένα επίδομα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ζωής…

Θυμάμαι μια εκπομπή παλιά στην τηλεόραση με τίτλο «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και δυστυχώς ακόμη το κράτος μας  παραμένει όχι μόνο αθηνοκεντρικό αλλά γραφειοκρατικό, πολλές φορές πελατειακό, και κυρίως δυσκίνητο, ενίοτε δε και ακίνητο ή άκαμπτο.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έγιναν βήματα στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Ούτε αμφισβητώ τις καλές προθέσεις πολλών υπουργών – διαχρονικά – να  ενισχύσουν την αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν, όμως, και πισωγυρίσματα, αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση και επέστρεψαν στο κεντρικό κράτος ή αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Η ουσία είναι όμως ότι το κεντρικό κράτος παραμένει ένα κράτος απαγορεύσεων, ένα κράτος που ορθώνει εμπόδια, που βρίσκει προβλήματα ακόμη κι εκεί που  προωθούνται λύσεις, που θέτει υποχρεώσεις χωρίς να σέβεται δικαιώματα.

Το λέω και το επισημαίνω με απόλυτη έμφαση: Χωρίς αποφασιστική σύγκρουση  με αυτή την παραλυτική συνθήκη  ενός κεντρικού κράτους με ασφυκτικό έλεγχο επί των πάντων, η χώρα μας ούτε την κρίση μπορεί να υπερβεί ούτε να χαράξει μια πραγματικά νέα πορεία παραγωγής, προκοπής και κοινωνικής ευημερίας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά ως κοινότητα ανθρώπων που θέλει να προοδεύσει, χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με την παραλυτική συνθήκη  της κρατικής δουλοκτησίας.

Μπροστά μας έχετε μια χρυσή ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε: Τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Το λέω και πάλι: Τολμείστε. Καταργείστε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν  τίποτε αλλά συχνά αποτελούν τροχοπέδη προκαλώντας αναίτιες καθυστερήσεις.

Κάντε πράξη τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση,  που σημαίνει Περιφέρειες -με ουσιαστικές αρμοδιότητες που να μην αλληλοεξουδετερώνονται  μ’ αυτές  άλλου επιπέδου διοίκησης, -με κανονιστική αυτονομία, να αποκτήσουν την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και σε όποιους άλλους τομείς συνδέονται με την προώθησή του, όπως είναι θέματα περιφερειακής χωροταξίας, προώθησης έργων και υποδομών και, τελικά, προώθησης των περιφερειακών επενδύσεων, -με σταθερές και δυναμικές πηγές ίδιων εσόδων – είναι γνωστό ότι σήμερα ο βαθμός οικονομικής εξάρτησης των Περιφερειών από το κεντρικό κράτος παραμένει εξαιρετικά υψηλός: 95%. – και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση βασιζόμενη σε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Άλλωστε, οι ισχυροί θεσμοί Περιφερειακής Διακυβέρνησης είναι γνώρισμα όλων των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Και σε κάθε περίπτωση, ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ’ όλα ισχυρή τοπική κοινωνία.

Έρχομαι στα της Θεσσαλίας.

Η περιφέρειά μας είναι κυρίως γνωστή για τον πρωτογενή τομέα αλλά στην ουσία είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Είναι ιδιαίτερη αναπτυγμένη τουριστικά περιλαμβάνοντας μερικά από τα  σημαντικότερα μνημεία και τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χώρα μας, έχει εξαιρετικές μεταποιητικές μονάδες, σημαντικό τομέα υπηρεσιών ιδίως στην υγεία, υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με αξιόλογο ερευνητικό κέντρο κυρίως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ.

Η τοπική οικονομία θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι είναι σε φάση μετάβασης  προς ένα νέο μοντέλο με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια  και διατηρώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα,  την ποιότητα,  την παράδοση, την ασύγκριτη γεύση όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής. Παντού στη Θεσσαλία, σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις,  στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι,  με καινοτόμες ιδέες,  με αυτοπεποίθηση, με όραμα για το μέλλον τους και αγάπη για τον τόπο μας.

Οι άνθρωποι,  αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας. Όμως, χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν πραγματικά να  μεγαλουργήσουν:

Σύγχρονες υποδομές – με δημόσιο έλεγχο σε όποιες είναι στρατηγικού  χαρακτήρα.

Κράτος που να μην είναι εμπόδιο.

Σταθερότητα στην οικονομική – και κυρίως στη φορολογική – πολιτική.

Φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές που όχι μόνο να μην  καθιστούν απαγορευτική την δημιουργία και την αύξηση του εισοδήματος αλλά  ακριβώς το αντίθετο: να είναι κίνητρο για αύξηση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας.

Ταχεία απονομή δικαιοσύνης.

Επίλυση των προβλημάτων με τις χρήσεις γης και τη χωροταξία – τεράστιο θέμα.

Καθαρούς κανόνες στον ανταγωνισμό.

Στη Θεσσαλία έχουν γίνει κυριολεκτικά άλματα τα τελευταία έξι (6) χρόνια. Μέσα στην κρίση και παρά την κρίση. Άλλωστε, εμείς στις Περιφέρειες μάθαμε με λίγα να κάνουμε πολλά. Όμως, είναι πολλά και σημαντικά και όσα απομένουν να γίνουν. Έχω αναλυτικό υπόμνημα με όσα πρέπει να γίνουν, το οποίο θα σας δώσω κύριε πρόεδρε. Υπάρχουν έργα και παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης και άλλα μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ξεκινώ από το βασικότερο, το νερό. Τα επίσημα στοιχεία είναι αδιάψευστα: η περιφέρειά μας ήταν και παραμένει ελλειμματική – 450 εκατ. κυβικά μέτρα  νερού σε ετήσια βάση λείπουν. Μιλήσαμε πριν για την έξοδο των νέων στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι αν δεν γίνουν τα  απαιτούμενα έργα και γενναίες παρεμβάσεις,  η Θεσσαλία απειλείται με περιβαλλοντική ερημοποίηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα και την κοινωνική ερημοποίηση.

Συνεπώς, χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, χωρίς νερό δεν υπάρχει Θεσσαλία! Καθαρές κουβέντες.

Είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας,  όπως υποστηρίζουν κάποιοι από την ασφάλεια των γραφείων τους στο κέντρο της Αθήνας.

Είπα και χθες, το τονίζω και σήμερα: Το αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει  η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους.

Κι επειδή κυκλοφορούν διάφορα για «πακέτο» έργων αντί του Αχελώου, θέλω  να ξεκαθαρίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια: Για μας, μερική μεταφορά νερού που περισσεύει από τον Αχελώο  στη Θεσσαλία που το νερό λείπει και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, δεν τίθενται διαζευκτικά.

Για να χρησιμοποιήσω και μια γνωστή φράση από το Ευαγγέλιο Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.

Για να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα χρειάζεται όντως μια δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων ώστε -και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού στη Θεσσαλία, άρα   μεγάλα έργα  Αχελώος, Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα, -και μικρότερα φράγματα αλλά και καλύτερη διαχείριση με σύγχρονα αρδευτικά  δίκτυα, νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού.

Επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειας έχουν επενδυθεί περισσότερα από 163 εκατομμύρια ευρώ σε αρδευτικά έργα και παρεμβάσεις, χρειάζονται, όμως, πολύ περισσότερα και γι’ αυτό ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση, κύριε πρωθυπουργέ, ώστε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας από προγράμματα των υπουργείων (αναφέρομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το πρόγραμμα των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος)  να είναι ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.

Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σήμερα, εδώ, με χωράφια απότιστα, με γεωτρήσεις έως τα 400 μέτρα, με σοβαρά προβλήματα καθίζησης του εδάφους. Άρα, χρειάζονται και λύσεις άμεσης εφαρμογής, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα που κι αυτές βέβαια είναι αναγκαίες. Συνεπώς, το να εξαγγέλλονται σε παρασυσκέψεις ή συζητήσεις καφενείου έργα για τα οποία  μόνο οι μελέτες θα χρειαστούν πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν  ή έργα χωρίς να υπάρχει σαφή πρόβλεψη χρηματοδότησης,αυτό δεν δείχνει σοβαρή προσέγγιση, δεν συνιστά σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος,δεν είναι λύση.

Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού δεν μπορεί να υπάρξει καν αγροτικός τομέας.

Μπορεί στη δημόσια σφαίρα να κυριαρχούν οι… καναπέδες των αγροτών -δεν ξέρω πως προέκυψε λίγες ημέρες πριν το συνέδριο αυτή η συζήτηση,  (άλλωστε σε ποιο επάγγελμα έχουν όλοι την ίδια απόδοση, την ίδια παραγωγικότητα;) -δεν μπορεί όμως να βάζουμε τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι, εγώ πάντως γνωρίζω και συναντώ καθημερινά αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους και δασεργάτες που μοχθούν, που νύχτα αρχίζουν και νύχτα τελειώνουν.

Γνωρίζω ανθρώπους που παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, που τα διαθέτουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων επί θητείας αιρετής Περιφέρειας αυξήθηκαν στη Θεσσαλία κατά 500%. Προφανώς αυτό δεν το κατάφεραν από τον καναπέ τους.

Υπάρχουν επιχειρήσεις συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών – πρότυπο σ’ όλη τη χώρα, έχει γίνει και γίνεται στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες με μεγάλη

προστιθέμενη αξία,πολλοί παραγωγοί επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν το κόστος. Γίνεται επίσης προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα  αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από επιστήμονες εδώ στον τόπο μας, το  πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Προσπάθειες γίνονται επίσης και για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό – τα περιθώρια είναι βεβαίως πολύ μεγάλα.

Τι ζητούν κυρίως οι άνθρωποι της παραγωγής; Ένα αξιόπιστο κράτος: Αξιόπιστο στις πληρωμές επιδοτήσεων και τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ,  αξιόπιστο στην οικονομική πολιτική, χωρίς να τους παίρνουν το μεγαλύτερο  μέρος της σοδειάς τους η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο. Προσοχή: Οι αγρότες δεν λένε να μην πληρώνουν. Να μην πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές δικαίως ζητούν. Όπως επίσης ζητούν το κόστος παραγωγής να είναι ανάλογο των άλλων  κρατών, χωρίς στρεβλώσεις στην αγορά των εφοδίων.

Και επιτέλους, πρέπει να προκηρυχθούν τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Έχουμε φθάσει στο μέσο του προγράμματος και μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι νέοι αγρότες. Και εδώ βέβαια υπάρχει στρέβλωση: Περίπου 500 είναι οι επιλαχόντες στη  Θεσσαλία. Εμείς ζητήσαμε και το θεωρούμε δίκαιο να ενταχθούν όλοι, όπως  ανακοινώσατε και σωστά κ. πρόεδρε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πρέπει, όμως, αμέσως να «ανοίξουν» και τα άλλα βασικά μέτρα του ΠΑΑ, όπως τα σχέδια βελτίωσης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του LEADER,  η 2η προκήρυξη στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, οι ομάδες  παραγωγών, τα γεωργοπεριβαλλοντικά. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην αγροτική  οδοποιία ο προϋπολογισμός για τη Θεσσαλία είναι 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι  προτάσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο συνεπώς ότι χρειάζεται χρονικό διάστημα μηνών από την ώρα  της προκήρυξης μέχρι την ώρα της πληρωμής, πρέπει να προχωρήσουμε με  άλματα για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Και κυρίως, να προχωρήσει το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, που είναι  κεφαλαιώδους σημασίας για τη Θεσσαλία.

Για τον πρωτογενή τομέα αλλά γενικότερα το σύνολο της οικονομίας στη  Θεσσαλία, υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα είναι οι υποδομές.

Επί αιρετής Περιφέρειας,  επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος που είχαμε θέσει από την αρχή για τη μετάβαση της Θεσσαλίας από τα ανολοκλήρωτα έργα στις σύγχρονες υποδομές.

Συνήθως, με καθυστέρηση και μεγάλο κόστος. Κόστος που το επωμίζονται οι πολίτες με τις υπερβολικά υψηλές τιμές διοδίων στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους.

Που κι αυτοί, όμως, είναι ημιτελείς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον κόμβο για την παράκαμψη προς Πυργετό και παραλιακή ζώνη της Λάρισας.

Όμως, το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Η χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος νευραλγικής σημασίας υποδομών είναι απολύτως αναγκαία: -η ολοκλήρωση της Ε-65 προς τη Λαμία αλλά και του βόρειου τμήματος προς  την Εγνατία, -η ολοκλήρωση των διανομαρχιακών συνδέσεων Λάρισας – Καρδίτσας και  Καρδίτσας – Τρικάλων,

-η δρομολόγηση νέων οδικών έργων όπως Καρδίτσα – Άρτα και Καρδίτσα –  Καρπενήσι, Λάρισα-Κοζάνη, Λάρισα – Φάρσαλα,

-η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η επέκτασή του ως το λιμάνι του Βόλου. Κεφαλαιώδους σημασίας και για την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου  έχουν και μια σειρά άλλοι δρόμοι που τους περιγράφουμε αναλυτικά στο  υπόμνημα,  η βελτίωση του λιμανιού του Βόλου , των αλιευτικών καταφυγίων και των  λιμανιών των νησιών Σκιάθου, Σκόπελου, Αλοννήσου η αποσαφήνιση του τι μέλλει γενέσθαι  με το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο – εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει  ζήτηση,σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή η μη αξιοποίησή του.

Στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι χέρι. Στην περιφέρειά μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας και πολλαπλής χρησιμότητας περιβαλλοντικής, υδρευτικής, αρδευτικής, τουριστικής, πολιτιστικής.

Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται άλλα  35 εκατομμύρια και ζητούμε  τη δική σας παρέμβαση κ. πρωθυπουργέ λόγω της προφανούς σημασίας του έργου. Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτέλους δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο ομολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 χιλ. τόνους ετησίως και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο.

Παράλληλα, διασώζεται και μια νευραλγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση, η ΔΕΗ, που έχει επενδύσει πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο βήμα, κύριε πρόεδρε, εκ των πραγμάτων είναι και πρέπει να είναι και στην πράξη το υδροηλεκτρικό έργο της Συκιάς. Δεν υπάρχει λογική να αξιοποιείται το νερό του Αχελώου μόνο σε 5 φράγματα κι όχι στο 6ο.

Γενικότερα, πάντως, η Θεσσαλία καταγράφει θετικές επιδόσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερες αυτές οι επιδόσεις καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρά το αρνητικό περιβάλλον. Κι αυτό ισχύει για τις ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολο της οικονομικής  δραστηριότητα  καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι βαρύ, γραφειοκρατικό  και είναι τόσο έντονος ο αρνητισμός που συνήθως συναντούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από το κεντρικό κράτος  που αρκετοί, ενδεχομένως οι περισσότεροι, εγκαταλείπουν τις προσπάθειες.

Γι’ αυτό επισήμανα και νωρίτερα την αναγκαιότητα να αναλάβουν οι Περιφέρειες τον τομέα των επενδύσεων στο σύνολό του με το κεντρικό κράτος να περιοριστεί στο ρυθμιστικό-ελεγκτικό του ρόλο. Διότι δεν μπορεί κάποιος στην πλατεία Συντάγματος να γνωρίζει καλύτερα από την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία, ποιος και που μπορεί να επενδύσει κάποιος στη Θεσσαλία.

Μεγάλης σημασίας για τις επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών είναι το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλία. Και γι’ αυτό λέγονται και γράφονται κατά καιρούς πολλά. Η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη: Να γίνoυν ένα, δύο. Με προϋπόθεση, πάντως, να είναι βιώσιμα, λειτουργικά, σύγχρονα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να διαδραματίσουν το ρόλο που μπορούν και πρέπει στη σύγχρονη οικονομία. Άλλα «κουφάρια» ημιτελών κτιρίων και ναυαγισμένα σχέδια η Θεσσαλία δεν αντέχει.

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας αυτή  την εκ των πραγμάτων ευσύνοπτη και περιεκτική αναφορά στη Θεσσαλία -είναι τέτοιο το αναπτυξιακό δυναμικό που μπορούμε να μιλάμε πολλές ώρες, αν όχι ημέρες – θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον τουρισμό όπου η Θεσσαλία πραγματικά είναι ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του έτους, με δημοφιλείς και δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς, με εντυπωσιακή εναλλαγή βουνού και θάλασσας, με τα πανέμορφα νησιά μας τις Σποράδες, με μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα, με μεγάλη γαστρονομική παράδοση.

Τι να πρωτοαναφέρω; Τον Όλυμπο, τη Λίμνη Πλαστήρα, το Πήλιο…

Μπορούμε, όμως, να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν με σύγχρονες υποδομές αλλά και αναπτύσσοντας τον θεματικό τουρισμό: Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, Συνεδριακός, Πολιτιστικός, Θρησκευτικός, Αθλητικός Τουρισμός και Τουρισμός Περιπέτειας, Αγροτουρισμός, Γαστρονομικός, Τουρισμός Πόλεων, Οινικός -να αναφέρω ενδεικτικά κάποιους καθώς η λίστα δεν έχει τέλος…

Πολύ μεγάλα είναι τα περιθώρια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η Θεσσαλία είναι η κατ’ εξοχήν περιφέρεια που μπορεί να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα καθώς έχει υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και υπερσύγχρονες υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που θα καταστήσει, όμως, την Περιφέρεια μας παγκόσμιο κέντρο αναφοράς είναι το Ογκολογικό Κέντρο αδρονικής θεραπείας, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διεθνώς στη μάχη κατά του καρκίνου. Γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα προϋπολογισμού 60 εκ.  ευρώ Περιφέρεια, η  Ιατρική Σχολή, ο Δημόκριτος και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο  είμαστε σε στενή συνεργασία με το ξακουστό κέντρο CERN.

Γενικότερα, στον τομέα της υγείας έχουμε υλοποιήσει ως αιρετή Περιφέρεια 50 έργα συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατομμυρίων ευρώ. Η Θεσσαλία έχει σύγχρονες υποδομές και νοσοκομεία με ναυαρχίδα το πανεπιστημιακό από τα καλύτερα στη χώρα, όμως οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες  και χρειάζονται προσλήψεις  αλλά και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα που προκύπτουν συχνά  και δεν είναι αντάξια μιας χώρας που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη.

Η δική μας θέση είναι άλλωστε ότι μια χώρα κρίνεται ανεπτυγμένη όταν οι πλούσιοι είναι αυτοί που προτιμούν τις δημόσιες δομές υγείας κι όχι οι φτωχοί τις ιδιωτικές.

Άφησα επίτηδες στο τέλος, την παιδεία και τον πολιτισμό.  Γιατί αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς απόλυτης προτεραιότητας και συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στον πολιτισμό υλοποιούμε  – και χρειαζόμαστε βεβαίως την πιο ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας –  ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων και ανάδειξης μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας όπως τα Μετέωρα που ανέφερα, το αρχαίο θέατρο Λάρισας, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίμηνι – Σέσκλο και πολλά άλλα μνημεία, αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα.

Στην παιδεία έχουμε ολοκληρώσει ως αιρετή Περιφέρεια 111 έργα προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, χρειάζεται, όμως, κυρίως προσωπικό και κυρίως να στηριχθούν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ώστε το ερευνητικό τους έργο – που είναι πολυσχιδές – να «κουμπώσει» καλύτερα με την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Αυτές τις δύο ημέρες έγινε πραγματικά ένας ζωντανός διάλογος στο συνέδριο. Τα πάντα, όμως, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το συνέδριο αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα,  χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν.

Ώστε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα  δηλαδή το αναπτυξιακό συνέδριο, να μην μείνει ιδέα υποσχόμενη πολλά…

Ένας Βρετανός συγγραφέας και σκιτσογράφος, ο Άσλευ Μπρίλιαντ  λέει ότι «οι περισσότεροι αισθάνονται πιο άνετα  με παλιά προβλήματα παρά με καινούργιες λύσεις».

Εμείς, κύριε πρόεδρε, ανήκουμε σ’ αυτούς που θέλουμε λύσεις. Βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε μια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως μέρισμα.

Παραγωγή με κοινωνική ευημερία και αλληλεγγύη, Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να κτίσουμε το αύριο, να κερδίσουμε το μέλλον. Για τη Θεσσαλία που μπορούμε,  που τη δικαιούμαστε και μας αξίζει»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία