BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Μπαρούτι» μυρίζει στη Βουλή για την υπόθεση Νovartis

Μηνύσεις, αντεγκλήσεις, προστατευόμενοι μάρτυρες, κάπου στη μέση το FBI και οι έρευνές του και πολιτική κόντρα εκτός ελέγχου τόσων ημερών, φθάνουν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στην κορύφωσή τους με τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή που πρότεινε η Κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis.

«Μπαρούτι» μυρίζει στη Βουλή για την υπόθεση Νovartis

19
0

Η μαραθώνια συζήτηση ( βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 09.23 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει περί τις... δεκάξι ώρες) θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία για τους δέκα πολιτικούς που προτείνει η πλειοψηφία να παραπεμφθούν - βάσει της δικογραφίας- σε προανακριτική επιτροπή.

Παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις Ν.Δ και ΔΗΣΥ, θα στηθούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- δέκα κάλπες, ως επέμεινε χθες η Κυβέρνηση στη Διάσκεψη των Προέδρων ( με τη σύμφωνη γνώμη επ αυτού και του Περισσού).

Η Ν.Δ επί της διαδικασίας εγείρει σοβαρές ενστάσεις μιλώντας για πρωτοφανή πρακτική και για "πραξικόπημα", αφήνοντας μέχρι χθες το βράδυ ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει μεν από την ψηφοφορία αλλά οι βουλευτές της να μη δεχθούν να συμμετάσχουν σε αυτή.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλωστε, διαμήνυε χθες ότι θα επιμείνει στο στήσιμο μιας κάλπης που θα αφορά σε όλα τα ονόματα,μέχρι τέλους.

Και επί της διαδικασίας ξέσπασε κόντρα μεταξύ Μαξίμου- Ν.Δ, ασφαλώς, με κυβερνητικές πηγές να αποφαίνονται πως ο λόγος που επιμένει σε διαδικαστικά ζητήματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την κρίση και την ψήφο των βουλευτών του. Κατά τη σημερινή συζήτηση - πέραν όλων των άλλων εστιών που θ ανάψουν, ο καυγάς κυβέρνησης- Ν.Δ επί της διαδικασίας θα είναι μάλλον και "γερός" και ... χρονοβόρος.

Μηνύσεις

Η Βουλή πάντως είναι ήδη σπαρμένη με "βενζίνη" και το σπίρτο μάλλον θα είναι οι παρεμβάσεις των εννέα που παραπέμπονται στην προανακριτική.

Ο δέκατος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένεκα υποχρεώσεων, θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια δια υπομνήματος.

Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος, (αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά χθεσινή δήλωσή του) , έχουν ήδη υποβάλλει μηνύσεις, με τον πρώην πρωθυπουργό μάλιστα να στρέφεται εναντίον του νυν , υπουργών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η αποκάλυψη χθες μάλιστα πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες "βαφτίστηκαν" μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, προκάλεσε νέα έκρηξη του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης καθώς και της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.

Τσίπρας ..."θεσμικός"

Ο μαραθώνιος στη Βουλή την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ( οι ομιλητές μάλλον θα ξεπεράσουν τους πενήντα), θα ολοκληρωθεί το βράδυ με τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή των δέκα.

Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη, με τις οποίες προφανώς και θα "επικυρωθεί" το εκτός ελέγχου κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων τους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ναι μεν θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους για την υπόθεση Novartis και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά - πατώντας στα χνάρια της ομιλίας που εξεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί "θεσμικός". Όπερ σημαίνει:

- θα αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

- Θα τονίσει πως διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

- Θα επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, την διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία