BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τσίπρας - Γιούνκερ: Θέλουμε μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου

Με εξόχως αισιόδοξους τόνους περιέγραψε την προοπτική της Ελλάδας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Γιούνκερ στις αρχικές του δηλώσεις, είπε ξεκάθαρα ότι στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου προγράμματος προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα έχει γίνει ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα της Ευρωζώνης όπως όλες οι άλλες.

Τσίπρας - Γιούνκερ: Θέλουμε μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου

1
0

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει αφενός η τέταρτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα, αφετέρου η Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει. Έστειλε πάντως μήνυμα εμμέσως και στο Βερολίνο, μιλώντας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και καλώντας "όλα τα κράτη της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους". Δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας καθώς όπως σημείωσε η χώρα μείωσε το έλλειμμα και το γύρισε σε πλεόνασμα, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη και έχει μειωθεί η ανεργία. 

 
Τούτων δοθέντων, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι όταν αναλαμβάνει δεσμεύσεις τις τηρεί. "Τα νέα για την οικονομία είναι καλά και οι εξελίξεις είναι θετικές είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα περί εξόδου από το μνημόνιο δήλωσε ότι θέλουμε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι καθαρή και δεν θα υπάρχει ούτως ή άλλως καμία πιστοληπτική γραμμή. 

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται από ελληνικής πλευράς, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δούμε και ποιες άλλες θα αποφασιστούν. 

Αλ. Τσίπρας: Διαβατήριο το υπερπλεόνασμα

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διαβατήριο για ασφαλή και καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα το υπερπλεόνασμα, λέγοντας πάντως ότι αυτό καταδεικνύει ότι υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις όχι με ευθύνη της Κομισιόν, λόγω της αποτυχίας κάποιων από τους θεσμούς να πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους.

"Καρφώνοντας" ουσιαστικά το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι η συνεχής υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αντιθέτως θα πρέπει "να αφαιρεθούν κάποια από αυτά".
 
Όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο μενού της συζήτησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν συμπεριλήφθηκαν τόσο θέματα της επόμενης μέρας για την Ευρώπη όσο και περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ αυτών και οι σχέσεις Ε.Ε. - Ελλάδας - Τουρκίας. Ιδιαίτερη μνεία στα ελληνοτουρκικά απέφυγε να κάνει ο κ. Τσίπρας, περιοριζόμενος απλώς να πει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Τσίπρας, ως αναμενόμενο, μίλησε με τα φωτεινότερα των χρωμάτων για την ελληνική οικονομία εν όψει του τέλους του τρίτου προγράμματος. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε μια καθαρή έξοδο" είπε χωρίς καμία πιστοληπτική γραμμή, τονίζοντας ότι είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία