BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ανακεφαλαίωση όχι συμφωνία στην συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό

Ήγγικεν η ώρα της περιλάλητης συνάντησης Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε- Δυτικών Βαλκανίων.

Ανακεφαλαίωση όχι συμφωνία στην συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό

1
0

Από το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών δεν αναμένεται να εκφωνηθεί "habemus συμφωνία" για το ονοματολογικό μεν αλλά αμφότεροι σε δηλώσεις τους την Τετάρτη (συναντήθηκαν και ένεκα της προπαρασκευαστικής Συνόδου των ευρωσοσιαλιστών) εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.

Κι αν τα χαμόγελα στα ενσταντανέ περίσσεψαν, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους ευρωσοσιαλιστές ήταν επιβραβευτικά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μέχρι τώρα συνομιλίες, το αγκάθι για τις δυο πλευρές, είναι εκεί και ονομάζεται "erga omnes".

Αλλαγή Συντάγματος

Στο θέμα της σύνθετης ονομασίας, φέρονται οι δύο χώρες να τα έχουν βρει μεν αλλά στο έναντι ποιων θα ισχύει ποιο όνομα, παραμένει κυρίαρχο ζήτημα καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έχει στο εσωτερικό του ισχυρούς κραδασμούς προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη στο "έναντι όλων" που απαιτεί η ελληνική πλευρά για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Και τούτο, γιατί χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, είναι πρακτικώς αδύνατο να εκπληρωθεί η προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά περί μιας ονομασίας της γείτονος προς χρήση σε εσωτερικό τε και εξωτερικό.

Ο κ. Ζάεφ έδωσε και χθες το στίγμα της σημερινής του συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του: Είναι μια θετική στιγμή για να ανακεφαλαιώσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί είπε, εκπέμποντας ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με το κλίμα που διαρρέει από την ελληνική πλευρά: Σημειώνεται πρόοδος στη διαπραγμάτευση μεν αλλά πόρρω απέχουμε από την συνομολόγηση συμφωνίας.

Η Αθήνα ωστόσο αξιολογεί εξόχως θετικά την παραδοχή Ζάεφ πως "η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ".

Εξάλλου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για συμφωνία, οι δυο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν επί μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία θα καταλήγει με την ΠΓΔΜ να προχωρά σε συνταγματικές αλλαγές ( ώστε να ισχύσει στην πράξη το "έναντι όλων") και η Ελλάδα θα ανάψει πράσινο φως στην ένταξη της γείτονος σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία μέτρα, τα πιο δύσκολα

Ο κ. Τσίπρας χθες, ερωτηθείς από τους απεσταλμένους στη Σόφια για το τι προσδοκίες έχει από τη σημερινή  του συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, είπε σχεδόν μονολεκτικά "πολυ μεγάλες" αλλά το μήνυμα για το τι μέγεθος καλαθιού κρατάει πραγματικά για το τετ α τετ με τον ομόλογό του, το έδωσε με ανάρτησή του στο twitter :

"Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν. Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα".

Στο μενού και το χρέος

Έτερο ζήτημα ( και μάλλον κύριο) που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, είναι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Για το εν λόγω θέμα ζήτησε χθες από τους ευρωσοσιαλιστές ( στη σύναξη των οποίων συμμετείχε ως παρατηρητής) να παρθούν αποφάσεις ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Σόφια, κατά την παρέμβασή του, ανέφερε:

"Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια. Πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους" ανέφερε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας ότι η παράμετρος του χρέους είναι απαραίτητη για να βγει η εξίσωση της εξόδου από τα Μνημόνια που αποτελεί και το αφήγημα της κυβέρνησης".

Προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ δεν υπάρχει μεν, αλλά στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είναι πιθανότατο να επιδιωχθεί ένα σύντομο τετ α τετ με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το σκληρό μπρα ντε φερ Βερολίνου με το ΔΝΤ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία