BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο 54χρονος Τζουζέπε Κόντε επόμενος πρωθυπουργός στην Ιταλία

Ο 54χρονος καθηγητής Νομικής Τζουζέπε Κόντε θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να προταθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα ή ο πολιτικός της Λέγκας Tζανκάρλο Τζορτζέτι, αμφότεροι σφοδροί επικριτές των πολιτικών λιτότητας.

Ο 54χρονος Τζουζέπε Κόντε επόμενος πρωθυπουργός στην Ιταλία

0
0

«Είναι μια κυβέρνηση ίσως απροσδόκητη, αλλά ψηφισμένη. Ελπίζουμε να ξεκινήσει μια νέα πορεία για την Ιταλική Δημοκρατία, σήμερα γεννιέται η Τρίτη Ιταλική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Στρεφόμενος, εν συνεχεία, προς τους εταίρους της Ιταλίας στο εξωτερικό, είπε: «Αφήστε μας να ξεκινήσουμε και μετά κρίνετέ μας».

Ο Ντι Μάιο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα 5 Αστέρια», αναφέροντας ενδεικτικά την ανάγκη να παραμείνει το νερό υπό δημόσιο έλεγχο, να κατοχυρωθεί η αξιοκρατία και να στηριχθούν οι άνεργοι. Η επιλογή του Κόντε, καθηγητή Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, εκλαμβάνεται ως ένδειξη της απόφασης να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση που ευαγγελίζονται τα 5 Αστέρια, με κατάργηση της πολυνομίας και πάταξη της διαφθοράς. Ο Κόντε, που έχει δηλώσει ότι παλαιότερα ψήφιζε Αριστερά (στην Ιταλία ο όρος περιλαμβάνει και την Κεντροαριστερά), είχε προταθεί προεκλογικά από τον Ντι Μάιο ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Βρέθηκε όμως στην πρωθυπουργία καθώς η Λέγκα κατόρθωσε να αποτρέψει την πρωθυπουργοποίηση του ίδιου του Ντι Μάιο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του συγκέντρωσε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στις εκλογές απ’ ό,τι το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ντι Μάιο αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας ή το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο επικεφαλής της Λέγκας το υπουργείο Εσωτερικών. «Η Eυρώπη δεν πρέπει να φοβάται. Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας αλλά όχι υποχωρητική», δήλωσε ο Σαλβίνι εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο.

Συστάσεις Βέμπερ

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε συστήσει στους Ιταλούς να «μην παίζουν με τη φωτιά» γιατί «η χώρα τους έχει πολύ υψηλό χρέος».«Μετά τους Γάλλους ήρθε η σειρά της Γερμανίας να απειλήσει. Εκείνος ας σκεφτεί τη Γερμανία, το καλό των Ιταλών το σκεφτόμαστε εμείς», απάντησε ο Σαλβίνι.

Την Κυριακή, το μπλογκ των 5 Αστέρων είχε χαρακτηρίσει υπερβολικές τις εκτιμήσεις για το κόστος του κυβερνητικού προγράμματος, υποστηρίζοντας όμως ότι «θα παιχτεί μια παρτίδα με την Ευρώπη γύρω από το έλλειμμα».

Πηγή: Καθημερινή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία