BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ρυθμίσεις για δασικές γαίες ζητά η ΝΔ

Για την ανάγκη να ρυθμιστούν νομοθετικά οι περιοχές των δασικών γαιών κάνει λόγο η ΝΔ.

Ρυθμίσεις για δασικές γαίες ζητά η ΝΔ

3
0

Για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι δασικές εκτάσεις στον Έβρο, για την ανάγκη να ρυθμιστούν νομοθετικά οι περιοχές των δασικών γαιών αλλά και το να επιτρέπεται η παρουσία των κυνηγών μέχρι τη συνοριογραμμή αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δημοσχάκης ανέφερε πως πλησίον του ποταμού Έβρου υπάρχουν πολλές εκτάσεις με δέντρα αυτοφυή, οι οποίες έχουν καταστεί μη προσβάσιμες, αφού παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να περιορίζεται η βοσκήσιμη γη και έτσι αυτά τα δάση να μην έχουν κάποια χρηστικότητα για την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον ο κ. Δημοσχάκης υποστήριξε πως σε δασικές εκτάσεις που έχουν καταστεί στο παρελθόν στόχος εμπρηστών  φυτρώνουν και πάλι χόρτα χαμηλής βλάστησης, το καλοκαίρι ξεραίνονται, δεν καθαρίζονται κι έτσι γίνονται και πάλι στόχος νέων πυρκαγιών.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Κυβέρνηση οφείλει να φέρει το Νόμο που θα καθορίζει σε ποιες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν δασικές γαίες. «Θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε παράγοντας και ο κάθε πολίτης που και σε ποια περιοχή μπορεί κανείς να προβεί σε δεντροκομία, διότι αλλού θα έπρεπε να έχουμε για παράδειγμα τις μουριές για το Σουφλί και αλλού βλέπουμε να φυτεύονται. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νόμο που θα καθορίσει σε ποιες περιοχές της χώρας θα έχουμε δάσωση γαιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Δημοσχάκης αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής πλησίον του Έβρου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη να ρυθμιστεί με νόμο η παρουσία των κυνηγών μέχρι τη συνοριογραμμή με κανόνες και σχέδιο, είτε προς τη μεριά της Τουρκίας, είτε προς την πλευρά της Βουλγαρίας.

Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο  βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, υποστήριξε πως ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει και για το δάσος, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα του 2006 και του 2007, όταν σύμφωνα με τον κ. Δημοσχάκη, μετά τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, όπως και το 2007 μετά τις φωτιές στην Ηλεία το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε φέρει υλοτόμους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους κι από τον Έβρο, όπου έκοψαν όλα τα καμένα δέντρα και τα έκαναν κορμοδέματα και κορμοπλέγματα για να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά τα πρόσφατα στη Μάνδρα. Με την  αναφορά αυτή ο κ. Δημοσχάκης απεύθυνε ένα ερώτημα στην Κυβέρνηση για το αν σκέφτεται να εμπιστευτεί τον ιδιωτικό τομέα, εκχωρώντας καθήκοντα ή αρμοδιότητες, ακόμα και στο πλαίσιο ενός Τοπικού Δήμου ή Συλλόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Επειδή είδα ότι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί θεραπευτικά πολλές φορές και για το δάσος, έστω και σε αυτό που έχει καεί, σκέφτεστε τώρα, μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναθέσει τα καθήκοντα ή να εκχωρήσετε αρμοδιότητες που έχει το Ελληνικό Κράτος στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτός εκφράζεται, ακόμα και στον τοπικό Δήμο και Σύλλογο; Μια εταιρεία, η οποία θα είναι υπό την αυστηρή καθοδήγηση και εποπτεία του Ελληνικού Κράτους, γιατί ως γνωστόν στα περισσότερα το Ελληνικό Κράτος δεν έχει ευδόκιμη διαδρομή».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία