BACK TO
TOP
Πολιτικές

Μπατζελή: Τροποποίηση στο καθεστώς του καπνού περιμένουν οι παραγωγοί

Σαφή και καθαρή θέση από τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Αλέκο Κοντό ότι θα αξιώσει να τροποποιηθεί το ισχύον καθεστώς έτσι ώστε να προστατευθούν από τις δυσβάσταχτες μειώσεις του εισοδήματός τους, περιμένουν οι καπνοπαραγωγοί επισημαίνει η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Μπατζελή, μετά τη συνάντηση της Επιτρόπου Γεωργίας κ. Marian Fischer Boel με αντιπροσωπεία Ελλήνων καπνοπαραγωγών, προσκεκλημένων της κ. Κ. Μπατζελή, τονίζοντας ταυτόχρονα την ευθύνη του υπουργού.

Μπατζελή: Τροποποίηση στο καθεστώς του καπνού περιμένουν οι παραγωγοί

0
0

Οι καπνοπαραγωγοί, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης της Επιτρόπου κ. Marian Fischer Boel, στις 17-18 Απριλίου στην Ελλάδα, έθεσαν με απόλυτη σαφήνεια τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν στους ίδιους και στις καπνοπαραγωγικές περιοχές από την μεταφορά του 50% των άμεσων επιδοτήσεων σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το 2009.

Τόνισαν ιδιαίτερα ότι η πολιτική αυτή της Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, όπως αποφασίστηκε το 2004, είναι άνιση, άδικη και διακριτική σε βάρος των καπνοπαραγωγών.

Η Επίτροπος κ. Marian Fischer-Boel επεσήμανε ότι «από πλευράς Επιτροπής το θέμα αυτό δεν μπορεί να ανοίξει, εφόσον μέχρι τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν έχει πάρει αντίστοιχη απόφαση και συνεπώς δεν της έχει δώσει εντολή να τροποποιήσει τον Βασικό Κανονισμό του Συμβουλίου». Τόνισε επίσης ότι «η διαχείριση των κονδυλίων της Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είναι κυρίως ευθύνη του κράτους μέλους διότι η αρμοδιότητα αυτή δεν ανήκει πλέον στην Επιτροπή».

Επεσήμανε ακόμη ότι, «εφόσον δεν ακυρωθεί η μεταφορά των ενισχύσεων καπνού κατά 50%, θα εγγυηθεί ότι οι πόροι με διαφάνεια και σαφή προγραμματισμό θα αποδοθούν στους καπνοπαραγωγούς και στις καπνοπαραγωγικές περιοχές δεδομένου ότι ο έλεγχος της σωστής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων παραμένει αρμοδιότητα της Επιτροπής».

Συμπερασματικά, στην τοποθέτησή της η Επίτροπος κ. Marian Fischer-Boel έδωσε σαφές μήνυμα ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα του καπνού, η οποία άλλωστε δικαιολογείται από την μείωση της παραγωγής αλλά και από τις νέες συνθήκες της αγοράς, εξαρτάται από την απόφαση και την πολιτική δέσμευση των Υπουργών Γεωργίας των καπνοπαραγωγικών χωρών μελών.

Η κ. Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή Γεωργίας δίνουν ένα σημαντικό και σαφές μήνυμα προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι είναι εφικτή η εύρεση μιας λύσης. Άλλωστε, στην Έκθεση του Ιταλού Berlato για την τροποποίηση της χρηματοδότησης του Κοινοτικού Ταμείου καπνού, ο ίδιος ο εισηγητής επαναφέρει την τροπολογία της κ. Κατερίνας Μπατζελή για την κατάργηση της απόφασης σχετικά με τη μεταφορά του 50% των ενισχύσεων του καπνού στην Αγροτική Ανάπτυξη (τροπολογία 8) προτείνοντας την διαγραφή του άρθρου 143ε του βασικού Κανονισμού και ελπίζοντας ότι αυτή την φορά η Επιτροπή Γεωργίας θα ψηφίσει το δίκαιο αίτημα των καπνοπαραγωγών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία