BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τι ορίζει ο Κανονισμός για τη βρουκέλλωση

Έξι μέτρα προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 29 του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου και Εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων σε μολυσμένες εκτροφές. Με αφορμή και την επιδημία μελιταίου πυρετού, που έχει πλήξει τον νομό Καβάλας και ιδιαίτερα τη νήσο Θάσο, τα μέτρα, που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι: 1. Η μολυσμένη εκτροφή τίθεται σε απομόνωση και απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος ζώων από αυτήν, με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή τα οποία εξέρχονται ύστερα από ειδική άδεια της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Επίσης απαγορεύεται η ύπαρξη στην παραπάνω εκτροφή άλλων ειδών ζώων ευαίσθητων στη βρουκέλλωση. Στα σφάγια των μολυσμένων ζώων εκτελείται λεπτομερής κρεοσκοπικός έλεγχος και κατάσχονται τα προσβεβλημένα όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Επίσης συλλέγονται δείγματα και αποστέλλονται στο αρμόδιο Κτηνιατρικό Εργαστήριο για ιστολογικές και βακτηριολογικές εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της νόσου. Μετά τη σφαγή και του τελευταίου μολυσμένου ζώου διενεργείται καθαρισμός και απολύμανση των χώρων και των εργαλείων της εκτροφής υπό την επίβλεψη της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Άτοκα 100 εκατ. σε αιγοπροβατοτρόφους

1
0

2. Τα μολυσμένα ζώα σημαίνονται και καταγράφονται και στη συνέχεια απομονώνονται από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής μέχρι τη σφαγή τους.

3. Διενεργείται επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή μόλυνσης της.

4. Τα έμβρυα και οι εμβρυϊκοί υμένες από τα ζώα που αποβάλλουν συλλέγονται και αποστέλλονται για εργαστηριακή εξέταση, αφού ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού.

5. Απαγορεύεται η χρήση για ανθρώπινη κατανάλωση του γάλακτος που προέρχεται από τα μολυσμένα ζώα. Το γάλα αυτό συγκεντρώνεται σε ξεχωριστά δοχεία και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη διατροφή των ζώων ύστερα από ισχυρή θερμική επεξεργασία.

6. Η κόπρος και η στρωμνή των ζώων συγκεντρώνονται σε ειδικό σημείο και ψεκάζονται καθημερινά με κατάλληλο απολυμαντικό.

 

Η στρωμνή και η χορτονομή που έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένα υγρά που προέρχονται από ζώα που αποβάλλουν καθώς επίσης και ο πλακούντας και τα έμβρυα των ζώων αυτών καταστρέφονται με θερμότητα ή ενταφιάζονται μετά από ψεκασμό με κατάλληλο απολυμαντικό.

Υλικά που έχουν έλθει σε επαφή με υγρά μολυσμένων ζώων καθώς επίσης και ο πλακούντας ή τα έμβρυά τους απολυμαίνονται με βρασμό ή με ψεκασμό με κατάλληλο απολυμαντικό.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απολύμανσης εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό σε δύο αντίτυπα το πρώτο διατηρείται στα αρχεία εκτροφής του κτηνοτρόφου και το άλλο διατηρείται στα αρχεία της τοπικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία