BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πρόταση Νόμου για τους πυρόπληκτους από το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση νόμου για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών με βασικό στόχο για την Πελοπόννησο, (Ηλεία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία), την Εύβοια και για τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές όχι απλώς την παραμονή των πληγέντων στον τόπο τους αλλά και τη διασφάλιση της προοπτικής τους για μια καλύτερη ζωή και διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης για τις περιοχές τους ανακοίνωσαν οι Β. Έξαρχος, Λ. Κατσέλη και Σ. Κουβέλη, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη (29/5) στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η "πράσινη ανάπτυξη"

0
0

Η Πρόταση Νόμου περιλαμβάνει διασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για μια πενταετία στους αγρότες, ενώ ειδικότερα στους ελαιοπαραγωγούς για 7 χρόνια, χορήγηση ζωοτροφών για μια τριετία, ανάληψη κόστους ΟΣΔΕ από το κράτος, επιμήκυνση κατά ένα έτος ακόμη της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες, σε 75% να ανέλθει η χρηματοδότηση των Νέων Αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Δ΄ Π.Π., ίδρυση ειδικού φορέα ανασυγκρότησης κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ποσό για την ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών έχει υπολογιστεί στα 800 εκ. - 1 δις ευρώ.

H πρόταση διαμορφώνεται σε δυο στάδια:

1. την κατάθεση σήμερα άμεσων μέτρων στήριξης για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

2. την κατάθεση εντός των επόμενων ημερών Πρότασης Νόμου για την αναπτυξιακή προοπτική των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι πυρόπληκτες περιοχές μπορεί και πρέπει να γίνουν η κοιτίδα ενός νέου προτύπου «πράσινης» ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Κριτική στη ΝΔ

Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας επέδειξε μεγάλη ανικανότητα και αδυναμία στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης των πυρκαγιών. Μετά τις καταστροφές επιδόθηκε σε μία πρωτοφανή προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και με βάση την πάγια πελατειακή αντίληψη της συντηρητικής παράταξης που θέλει τους πολίτες εξαρτημένους, μοίρασε αφειδώς κάλπικες υποσχέσεις.

Εννέα μήνες μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Η σωρεία των κυβερνητικών εξαγγελιών της προεκλογικής περιόδου έμεινε στα χαρτιά και οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών μόνοι και εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία βιώνουν καθημερινά μια τραγική πραγματικότητα.

Οι αγρότες έχουν λάβει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των αποζημιώσεων ως προκαταβολή παρά τις υποσχέσεις ότι μέχρι 31-12-2007 θα είχαν λάβει το σύνολο των αποζημιώσεων για την ηρτημένη σοδειά.

Οι Επιτροπές για την εκτίμηση των ζημιών συγκροτήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Στους γεωργούς των οποίων κάηκαν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους και καταστράφηκαν οι σταβλικές τους εγκαταστάσεις περιμένουν ακόμη τη συνδρομή της πολιτείας. Αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί και η χορήγηση των ζωοτροφών γίνεται με σημαντικά προβλήματα.

Πολλοί πληγέντες παραγωγοί δεν θα πάρουν ενίσχυση λόγω των πολλών περιορισμών και εξαιρέσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που συνυπέγραψαν οι κ. Αλογοσκούφης και Κοντός.

Η αποκατάσταση των σπιτιών που κάηκαν καρκινοβατεί πνιγμένη μέσα στη γραφειοκρατία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Οι πυρόπληκτες περιοχές παραμένουν ανοχύρωτες αφού δεν κατασκευάστηκαν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και δεν υλοποιήθηκαν δράσεις πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη δασικών δρόμων) και πυροπροστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Οι όποιες προσπάθειες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν αποσπασματικές λόγω των μεγάλων ελλείψεων μηχανολογικού εξοπλισμού και των πενιχρών χρηματοδοτήσεων.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας καρκινοβατεί.

Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων και κρατικών φορέων σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων, ενεργειών και δράσεων καθώς και στην αξιοποίηση των πόρων που συγκεντρώθηκαν και με την κινητοποίηση και συνδρομή των Ελλήνων πολιτών.

Επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης.

Τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν:

- αποζημιώσεις στους πληγέντες που έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί

- στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και της απασχόλησης των πληγέντων

- ολοκληρωμένο χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό για την προστασία του φυσικού πλούτου και των χρήσεων γης ώστε να υπάρξει βιώσιμη προοπτική στις πυρόπληκτες περιοχές

- θεσμική υποστήριξη για άμεσα αποτελέσματα και χωρίς απώλειες πόρων για τους κατοίκους και τις περιοχές τους.

1. Άμεσες αποζημιώσεις

Ολοκλήρωση χωρίς άλλη καθυστέρηση της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών από τις αρμόδιες Επιτροπές που συγκροτήθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και άμεση καταβολή ολόκληρου του ποσού των αποζημιώσεων για την ηρτημένη σοδειά.

Ανάληψη από την Πολιτεία του κόστους αποκατάστασης των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα θερμοκήπια, τα ζώα, τα ποιμνιοστάσια, το παραγωγικό και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, αγροτικά μηχανήματα και οχήματα. ʼμεση καταβολή των αποζημιώσεων με τροποποίηση της ΚΥΑ 258379/9-4-2008 για άρση περιορισμών και εξαιρέσεων που αποκλείουν μεγάλο ποσοστό αγροτών από την είσπραξη αποζημιώσεων.

Αποζημίωση των επιχειρήσεων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων που καταστράφηκαν.

Πλήρης αποζημίωση (σε τιμές αγοράς) για την ανέγερση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των αποθηκών που καταστράφηκαν

Χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους για διάστημα τριών ετών, με κάλυψη δαπάνης σε ποσοστό 100% τον πρώτο χρόνο, 50% στο δεύτερο και 25% για τον τρίτο χρόνο.

Ανάληψη από το κράτος από φέτος του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες.

2. Στήριξη εισοδήματος και απασχόληση

Κρίσιμο στοιχείο αποτελούσε και αποτελεί η ταχεία αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού, η στήριξη του πραγματικού εισοδήματος των πληγέντων και η διατήρηση και αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Γι’ αυτό προτείνουμε άμεσα:

Διασφάλιση με βάση το ΟΣΔΕ ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κάθε αγροτικής οικογένειας 1000 ευρώ μηνιαίως και για διάστημα 5ετίας. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς, το διάστημα αυτό ορίζεται σε 7 χρόνια.

Πάγωμα των ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών των πυρόπληκτων αγροτών, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και των οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα για τρία έτη χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Οι οφειλές αυτές θα κεφαλαιοποιηθούν και θα γίνουν νέο δάνειο. Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος (3 έτη) και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Επιμήκυνση κατά ένα έτος του μέτρου που είχε εφαρμόσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μη είσπραξη εξόδων κατά τη χορήγηση παντός είδους πιστωτικών καρτών και δανείων σε πυρόπληκτους που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους ή την έδρα τους σε πυρόπληκτη περιοχή.

Ειδικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τη διατήρηση υφιστάμενων επισφαλών θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους και (τους αυξανόμενους) ανέργους των περιοχών αυτών με επιδότηση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις για τρία χρόνια.

Ένταξη των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2013 με επαρκείς χρηματοδοτήσεις και αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων μέχρι 75%.

Δράσεις για άμεση αποκατάσταση υποδομών και πλουτοπαραγωγικού δυναμικού που επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς:

- έργα υποδομής στον αγροτικό τομέα

- πρόσβαση στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές

- αποκατάσταση της φύσης και του τοπίου

- αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησής τους με άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ.

Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού συμμετοχής που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων

Στα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων να προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής και ασφαλισμένων του ΟΓΑ.

Ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γεωπόνους, κτηνιάτρους, μηχανικούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους.

3. Χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός

Χαρτογράφηση αμέσως των βοσκοτόπων, των χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων με ολοκλήρωση του δασολογίου- κτηματολογίου.

Ταχύτατη προώθηση αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των πολιτών από καταστροφικές πλημμύρες και την αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους και κατολισθήσεων

Αεροφωτογράφιση όλων των αναδασωτέων περιοχών για τον εντοπισμό αυθαίρετων δραστηριοτήτων.

Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων που είχαν αναδασωθεί και ξανακάηκαν.

4. Θεσμική υποστήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης

Η αξιόπιστη υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και σύνθετου σχεδίου όπως το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών προϋποθέτει πλήρη θεσμική υποστήριξη για την επιχειρησιακή εφαρμογή του.

Για το λόγο αυτό προβλέπουμε τη σύσταση ενός αυτόνομου, ευέλικτου και άρτια στελεχωμένου Ειδικού Φορέα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, με έδρα την Ηλεία, κατά τα πρότυπα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου του σχεδίου ώστε να επιτευχθεί αξιόπιστη και αποτελεσματική εφαρμογή του.

Στον φορέα αυτό θα υπάρχει ευρεία συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οικονομικών και Κοινωνικών εταίρων της περιοχής καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.).

Ο σκοπός, τα όργανα και οι αρμοδιότητες του Φορέα εξειδικεύονται στην Πρόταση Νόμου που καταθέτουμε.

Εκτίμηση κόστους

Το κόστος των άμεσων μέτρων εκτιμάται σε 800 εκατ. - 1 δισεκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να εκταμιευτεί από τους πόρους του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, από τους αδιάθετους πόρους του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία