BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κοντός σε «Αγροτικό Αύγουστο» και σύσκεψη αλιέων

Τα Χανιά της Κρήτης επισκέφθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου και το Σάββατο 2 Αυγούστου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στον νομό.

Στην Ημαθία το Σάββατο ο Αλέξανδρος Κοντός

2
0

Ειδικότερα, την Παρασκευή 1 Αυγούστου, ο υπουργός εγκαινίασε την έκθεση αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αγροτικός Αύγουστος 2008 – Γη – Πολιτισμός». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο παλιό λιμάνι των Χανίων, υπό τη διοργάνωση, για δέκατη συνεχή χρονιά της Νομαρχίας Χανίων.

Στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν το παρών η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κυρία Ούρσουλα Πλάζνιτς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο γ.γ. της περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας, βουλευτές, οι Νομάρχες Χανίων και Ηρακλείου και το σύνολο των τοπικών αρχών.

Στην ομιλία του, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντός δήλωσε: «Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, μέσα σε περιβάλλον ραγδαίων ποιοτικών αλλαγών, η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας. Καλούνται να επιδείξουν ευελιξία, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να εκσυγχρονιστούν, να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να εξαντλήσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν λόγω των ιδανικών εδαφικών και κλιματολογικών αλλαγών της χώρας μας προς όφελός τους».

Σύσκεψη επαγγελματιών αλιέων

Κατόπιν, το Σάββατο 2 Αυγούστου ο υπουργός κ. Κοντός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη επαγγελματιών αλιέων από όλη την Κρήτη που πραγματοποιήθηκε τη Νομαρχία Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς στις διαδικασίες για το μητρώο αλιέων, τονίζοντας πως, με τη σύσταση του μητρώου, θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς και να παίρνουν μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως, μετά από 35 χρόνια, έκλεισε το θέμα της προστασίας του Θερμαϊκού κόλπου, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επί χρόνια δεν το άγγιζε κανείς, για να βρεθεί τώρα επιτέλους λύση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Κοντός, εκτός των άλλων, επισήμανε πως το Υπουργείο έχει φέρει στην Ε.Ε. το θέμα της παράνομης αλιείας στα διεθνή ύδατα και δίνει μάχη για την επίλυσή του, ενώ φάνηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επαγγελματίες αλιείς από όλη τη χώρα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν τα προβλήματά τους με το Υπουργείο. Επιπλέον, ο κ. Κοντός έκανε γνωστό πως το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δίνονται πιο εύκολα οι επιδοτήσεις για την αγορά πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα των αλιέων της Κρήτης, μεταξύ αυτών, η παράνομη αλιεία στα διεθνή ύδατα από Ιταλούς, Ισπανούς και Τούρκους, τα προβλήματα με τους ερασιτέχνες αλιείς, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ιχθυαγορές και ιχθυόσκαλες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία