BACK TO
TOP
Πολιτικές

Xοιροτροφία και λιπάσματα στη Βουλή

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της χοιροτροφίας αλλά και την προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα λιπάσματα, έφερε στο προσκήνιο της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης, με σχετικές ερωτήσεις που απηύθυνε στους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παίρνουν AGRO χοίροι, βαμβάκι, ελιά και ροδάκινο

0
0

Σχετικά με το ζήτημα της χοιροτροφίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι έχει παρουσιαστεί μείωση κατά 9% μέσα σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2007- Ιούλιος 2007), του συνολικού αριθμού των εκτρεφόμενων χοίρων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών των δημητριακών και ζωοτροφών, με τον αριθμό των εκτρεφόμενων χοίρων να φτάνει το μικρότερο αριθμό την τελευταία εικοσαετία Επειδή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όλης της χώρας βιώνουν τις επιπτώσεις της συνεχούς αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τα στοιχεία, ο κ. Στρατάκης ζήτησε να μάθει:

 “ Σε ποιες ενέργειες και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής για την εκτροφή χοίρων, που έχει οδηγήσει σε κάμψη τη χοιροτροφία και τις συνέπειες επωμίζονται για μια ακόμα φορά οι κτηνοτρόφοι.”

Όσον αφορά στο θέμα της προσφυγής της ΓΕΣΑΣΕ, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η τελευταία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να υπάρξει έρευνα για τη διαμόρφωση των τιμών, το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι τιμές αυξήθηκαν από 43% έως και 87,7% σε πολλούς τύπους βασικών λιπασμάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην προσφυγή που κατέθεσε η ΓΕΣΑΣΕ ,

επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ενώ ανάλογες αυξήσεις με αυτές της  ελληνικής αγοράς δεν παρατηρούνται σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, όπως επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ενώ ανάλογες αυξήσεις με αυτές της  ελληνικής αγοράς δεν παρατηρούνται σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ο κ. Στρατάκης ζήτησε να μάθει:

“Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προτίθενται να προβούν σχετικά με τον έλεγχο των τιμών των λιπασμάτων στη χώρα μας , μετά την προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ, για τις ενιαίες αυξήσεις που επιβάλλουν οι κυριότερες εταιρείες λιπασμάτων, ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό εναρμονισμένες πρακτικές”.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία