BACK TO
TOP
Πολιτικές

Παρέμβαση Σχοιναράκη προς Φώλια για τις τιμές στα καύσιμα

Το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά των καυσίμων έθιξε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια.

Μεταρρυθμίσεις στο προσκήνιο για τις ΝΑ

0
0

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η κ. Σχοιναράκη επισημαίνει:

«Κύριε Υπουργέ,

Με εγκύκλιο που μας είχατε αποστείλει στις 18 Αυγούστου 2008 επιβάλλατε σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως και στο νομό μας, ανώτατη τιμή πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων στους καταναλωτές μέχρι τις 31 Αυγούστου. Τη συγκεκριμένη περίοδο η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά είχε διαμορφωθεί στα 110,34 $ το βαρέλι και η αμόλυβδη είχε ανέλθει στα 1,241 € ανά λίτρο μετά την επιβολή του ανώτατου ορίου.

Σήμερα η τιμή πώλησης του πετρελαίου έχει διαμορφωθεί περίπου στα 90 $ το βαρέλι και ενώ θα περιμέναμε ανάλογη πτώση της τιμής των καυσίμων στις αντλίες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι τιμές μέσης πώλησης των καυσίμων στο νομό μας έχουν διαμορφωθεί σήμερα ως εξής: βενζίνη super 1,319 €, αμόλυβδη 1,261 €, κίνησης 1,309 €.

Όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, κάποιοι αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών σε δύσκολες περιόδους για τα ελληνικά νοικοκυριά. Επειδή πρωταρχικός στόχος της Νομαρχιακής Αρχής Ηρακλείου είναι η προστασία του καταναλωτή, ζητάμε την άμεση αντιμετώπιση του θέματος με έλεγχο από το Υπουργείο σας στις τιμές των καυσίμων σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ζητάμε επίσης να εξεταστεί η εφαρμογή ενός πλαισίου διαφανούς λειτουργίας των εμπλεκομένων στη διακίνηση καυσίμων, ιδιαίτερα στο στάδιο της χονδρικής πώλησης, και να τεθεί ανώτατο ποσοστό κέρδους στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως εξάλλου αναφέρεται και στην υπ΄αριθμ. 334/ν/2007, 19-3-2007 απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μέτρα και προτάσεις στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων. Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα η κ. Σχοιναράκη υπογράμμισε: «Όπως αποδεικνύεται, ενώ υπάρχει μια αισθητή μείωση κατά 20 $ περίπου το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο στην Κρήτη και στο Νομό Ηρακλείου κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ορισμένοι αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών, σε δύσκολες μάλιστα εποχές για τα ελληνικά νοικοκυριά. Στόχος μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου είναι, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, η προστασία των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης να δείξει την ανάλογη ευαισθησία που έδειξε και το καλοκαίρι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, σε όλα όμως τα επίπεδα εμπορίας καυσίμων. Σε ό,τι αφορά το νησί και το Νομό μας, κατανοούμε ότι τα μεταφορικά επιβαρύνουν την τιμή, η επιβάρυνση όμως δεν μπορεί να ξεπερνά τα 0,05 € ανά λίτρο. Ζητάμε λοιπόν την υλοποίηση ενός πλήρως διαφανούς  πλαισίου λειτουργίας όλων όσοι σχετίζονται με τη διακίνηση των καυσίμων και την εφαρμογή πλαφόν σε όλα τα επίπεδα για την προστασία του καταναλωτή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία