BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Στρατάκης

Την επιδότηση του κόστους άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά του 2005 φέρνει στη Βουλή με ερωτήσεις του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για το Νομό Ηρακλείου, κ. Μαν. Στρατάκης.

Το κτηνοτροφικό νομοσχέδιο

0
0

Αναλυτικά, οι δύο ερωτήσεις του βουλευτή έχουν ως εξής:

Αποζημίωση κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά του 2005 στην περιοχή των Δ.Δ. Πηγαϊδακίων και Κουσέ του Δήμου Μοιρών

«Κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους από την πυρκαγιά του 2005 στην περιοχή της Μεσσαράς, όπως στα Δημοτικά Διαμερίσματα Πηγαϊδακίων και Κουσέ του Δήμου Μοιρών, και αποζημιώθηκαν μετά τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιστροφής της αποζημίωσης εξαιτίας της μη ασφάλισης των ζώων.

Συγκεκριμένα, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν ασφαλισμένο ζωϊκό κεφάλαιο για τα έτη 2004 και 2006 δεν φαίνεται να έχουν ασφαλίσει το ζωϊκό κεφάλαιο το 2005 επειδή ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων, όχι με δικιά τους ευθύνη, και τα ζώα στο μεταξύ είχαν καεί.

Ο ΕΛΓΑ δεν θεωρεί εξαιτίας αυτού του λόγου δικαιούχους αποζημίωσης τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους επειδή τα ζώα τους δεν φαίνονται ασφαλισμένα το 2005, χρονιά που υπέστησαν την καταστροφή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να δώσει εντολές στον ΕΛΓΑ να βρει τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί αφού είναι στην πράξη γραφειοκρατικό και οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν τη ζημιά για την οποία αποζημιώθηκαν».

Επιδότηση κόστους άδειας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

«Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εντάχθηκαν σε σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής έχουν κοστολογηθεί και για την έκδοση της οικοδομικής άδειας με συγκεκριμένο ποσό.

Στην πράξη, όμως, και για διάφορους λόγους, το κόστος της άδειας είναι τουλάχιστον διπλάσιο αυτού που θεώρησε η υπηρεσία κατά την έγκριση του σχεδίου βελτίωσης.

Επειδή η αρμόδια Δ/νση δέχεται ως πραγματικό κόστος αυτό που αναγάφεται στο σχέδιο και όχι αυτό που πληρώνει ο κτηνοτρόφος, προκύπτει ζημιά για τον κτηνοτρόφο που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη από την ωφέλεια και επιπλέον αν δεν είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα η ωφέλειά του θα ήταν διπλάσια γι’ αυτή την συγκεκριμένη δαπάνη.

Επειδή αυτή η αντιμετώπιση δημιουργεί αδικίες και αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν απολαμβάνουν το σύνολο της δικαιούμενης απαλλαγής από το κόστος της οικοδομικής άδειας των κτισμάτων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.Υπουργός

Αν προτίθεται να δώσει σχετικές εντολές ώστε και οι κτηνοτρόφοι που υλοποιούν σχέδια βελτίωσης να απαλλάσονται ποσοστιαία για το πραγματικό ποσό που καταβάλλουν για την άδεια οικοδομής και όχι αυτό που αναγράφεται στα σχέδια βελτίωσης όπως θα συνέβαινε αν δεν υλοποιούσαν σχέδιο βελτίωσης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία