BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εφ’ όλης της ύλης η συνάντηση αγελαδοτρόφων-Κοντού

Με μισοάδειο... το καλάθι των υποσχέσεων έφυγαν από το κτίριο της οδού Αχαρνών οι αγελαδοτρόφοι. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Σεπτεμβρίου στη 13.00 μεταξύ του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντού, του γενικού γραμματέα, κ. Κ. Σκιαδά και του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ), κ. Κ. Μπαλτατζή, οι αγελαδοτρόφοι έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:

Τη στήριξη των βιομηχανιών ζητούν οι αγελαδοτρόφοι

0
0

Η πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, καθώς από τον Φλεβάρη του 2008 μέχρι σήμερα η πτώση υπολογίζεται στο 20%. Πέρυσι οι γαλακτοβιομηχανίες έδιναν 0,5 ευρώ/κιλό μέση τιμή και αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι 0,40-0,41 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας, κ. Γιώργο Κεφαλά, ο κ. Κοντός απάντησε ότι επειδή η αγορά είναι ελεύθερη, το μόνο που μπορεί να κάνει το υπουργείο, είναι να ξεκινήσει έρευνα από τον ΕΛΟΓ. Εφ’ όσον υπάρξουν ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές («καρτέλ»), οι γαλακτοβιομηχανίες θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναγραφή της σύνθεσης και της προέλευσης του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται τα γιαούρτια στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος ως πρώτη ύλη, που μετατρέπονται σε γιαούρτι, το οποίο πωλείται ως ελληνικό.

Το αίτημα για την αναγραφή της σύνθεσης και της προέλευσης του γάλακτος στα γιαούρτια, με αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, έχει απασχολήσει την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος, αλλά το θέμα έχει παγώσει. Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν να επανεξεταστεί το αίτημά τους σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυξημένο κόστος ζωοτροφών: Το ενσίρωμα καλαμποκιού κοστίζει 30% πιο πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι αγελαδοτρόφοι παραδέχονται ότι η αγορά ισορροπεί σταδιακά, αν και η διεθνής τιμή της σόγιας παραμένει ψηλά.

Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για κτηνοτροφικές μονάδες και επεκτάσεις.

Ο κ. Κοντός απάντησε ότι προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, αλλά θα χρειαστεί πρώτα να βγουν εφαρμοστικές αποφάσεις.

Οι αλλοδαποί εργάτες που εργάζονται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με το καθεστώς των εργατών γης.

Υπήρξε δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο ότι θα ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα.

Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που προβλέπει την αναγραφή της προέλευσης του μοσχαρίσιου κρέατος στις αποδείξεις των κρεοπωλείων.

Στην περίπτωση αυτή, ο υπουργός “πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών” στις νομαρχίες, συναντώντας την οργισμένη αντίδραση των αγελαδοτρόφων.

Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων βρουκέλωσης, που σημαίνει ότι οι κατά τόπους κτηνίατροι πρέπει να εμβολιάσουν και να απομακρύνουν τα επιμολυσμένα ζώα, γιατί κινδυνεύουν και οι οργανωμένες εκτροφές.

Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι το θέμα θα εξεταστεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία