BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καραμανλής: "Αναλαμβάνω την ευθύνη για το Βατοπέδι"

«Αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου». Στην ανωτέρω δήλωση προέβη την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραδεχόμενος ότι υποτίμησε το θέμα και δεν αντιλήφθηκε από την αρχή τις πραγματικές διαστάσεις του.  

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά η ΚΑΠΝΙΚΗ

0
0

 

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρόκειται για «μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε προ 10ετίας» και συμπλήρωσε ότι η Μονή, παρά το πνευματικό έργο της, λειτούργησε σε βάρος του Δημοσίου, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του κράτους και ενέπλεξε φορείς και υπηρεσίες.

Όσο για την υποτίμηση των πραγματικών διαστάσεων της υπόθεσης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως γι' αυτό το λάθος αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και δεν το χρεώνει σε κανέναν. «Έπρεπε να είμασταν πιο υποψιασμένοι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας πως «αργήσαμε να κινηθούμε».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολίτες πληγώθηκαν από την υπόθεση του Βατοπεδίου και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα πληγώνουν τους πολίτες, ενώ σημείωσε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που αναλογεί στην κυβέρνησή του.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ελληνική Οικονομία

Πλεονεκτήματα αλλά και χρόνιες αδυναμίες έχει η ελληνική οικονομία, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. «Οι αδυναμίες της οικονομίας μας ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στην ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πιο σοβαρή είναι «η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους».

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μόνο για τόκους η χώρα μας θα δώσει το 2009 περίπου 12 δισ. ευρώ, πάνω από 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων. «Είναι όλα όσα εισπράττονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ».

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος που περιορίζει τόσο τις αναπτυξιακές όσο και τις κοινωνικές δυνατότητες. Εάν μια χώρα αφήσει να φανεί ότι εκτρέπονται τα ελλείμματα, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σοβαρά. Εάν μια χώρα δημιουργήσει την εντύπωση ότι διολισθαίνει σε μια ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή, όπως αυτή που ανεύθυνα εισηγείται η αντιπολίτευση μπορεί να προκύψει δυσκολία δανεισμού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα. Και αυτό δεν ακούγεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ήξεραν, το έλεγαν, αλλά για το κομματικό συμφέρον το ξεχνούσαν. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το χρέος το 1981 πλησίασε το 99% το 2004, αυξήθηκε δηλ. πάνω από τρεις φορές. Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα, μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες είναι ανεύθυνες και είναι επικίνδυνες».

«Το πρόβλημα με το χρέος αφορά στο κόστος του δανεισμού και το πρόβλημα αυτό οφείλεται τόσο στο ύψος του χρέους που άφησε το χθες όσο και στη διεθνή συγκυρία. Επιδεινώνεται όμως και από τα τελευταία γεγονότα, τα γεγονότα που πλήγωσαν την εικόνα της πατρίδας μας. Τα γεγονότα που αδικούν κατάφωρα την Ελλάδα. Εχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, το λέω ξανά και το λέω ευθέως: Η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια, απαιτεί υπευθυνότητα από όλους».

«Ετοιμες συνταγές δεν έχει κανένας. Ευκολες λύσεις δεν υπάρχουν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η αντιμετώπιση των συνεπειών μιας τέτοιας κρίσης εξαρτάται από τη στάση και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των κοινωνικών φορέων, ολόκληρης της κοινωνίας. Οφείλουμε πρώτα απ΄όλα να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο χρέος μας. Η δική μας απόφαση είναι αυτή. Η δική μου επιλογή είναι αυτή. Δεν αρκεί όμως η βούληση της κυβέρνησης. Το διακύβευμα δεν είναι σήμερα η κυβέρνηση. Δεν είναι μια παράταξη. Είναι η πορεία του τόπου, είναι το αύριο της κοινωνίας, το αύριο κάθε πολίτη, το αύριο της νέας γενιάς».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία