BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αποσύρθηκε η τροπολογία περί ευθύνης προέδρων ΕΑΣ

Για νομικά προβλήματα στη διακομματική τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές σχετικά με την ευθύνη προέδρων και διοικήσεων για χρέη των συνεταιρισμών, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης δικαιολογώντας την απόφασή του να την αποσύρει για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου.

Αποσύρθηκε η τροπολογία περί ευθύνης προέδρων ΕΑΣ

4
2
Ο ίδιος, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη φυτοπροστασία δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, αλλά θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε την επεξεργασία του θέματος, μήπως βρούμε μία νομικά κατοχυρωμένη διατύπωση τέτοια ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το επιμέρους πρόβλημα αυτών των ανθρώπων, χωρίς βέβαια να ανοίγει ένα παράθυρο για αθώωση ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε και αν έγιναν, σε οποιαδήποτε περίοδο και αν έγιναν»
Μάλιστε, εξήγησε ότι «είναι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στις διοικήσεις συνεταιρισμών και έχουν αναλάβει εδώ και εννιά μήνες, δέκα μήνες, ένα χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμμία ευθύνη για παλαιότερες χρήσεις και τους αφαιρούνται οι περιουσίες. Χάνουν τις περιουσίες τους και έτσι δεν θα αναλαμβάνει κανένας να μπαίνει σε καμία διοίκηση συνεταιρισμού.
Σφοδρή επίθεση κατά της τροπολογίας εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης και Θεοδώρα Τζάκρη. Ο πρώτος ανέφερε ότι «με αυτή την τροπολογία, εάν την κάνουμε αποδεκτή, ουσιαστικά μαζί με τους αθώους ξεπλένουμε και πάρα πολλές διαχρονικές ευθύνες. Και επειδή όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα αυτό το πολιτικό λάθος, ιδιαίτερα σε αυτή την πολιτική συγκυρία.
Η κυρία Τζάκρη θεωρεί «την κατάθεση της συγκεκριμένης νομολογίας τουλάχιστον σκανδαλώδη, γιατί έρχεται μέσα σε μια περίοδο, θα έλεγα, προϊούσας αποσάθρωσης και αναξιοπιστίας όλων των θεσμών, να επιτείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα και το αίσθημα ατιμωρησίας και συγκάλυψης των πράξεων και των παραλείψεων και των αδικημάτων, που έχει εδραιωθεί δυστυχώς στον Έλληνα πολίτη. Μόνο λάθος μήνυμα στέλνει στη συγκεκριμένη συγκυρία στον Έλληνα πολίτη και μόνο την οργή του μπορεί να επισύρει.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κασαπίδης και Μαργαρίτης Τζίμας, υποστήριξαν την τροπολογία, εξηγώντας ότι περιείχε την απαλλαγή από τις αστικές και ποινικές ευθύνες μόνο στην περίπτωση που «δεν υπήρχε δόλος κατά τη διαχείριση»
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, έκλεισε στη συζήτηση επανερχόμενος στο θέμα της νομικής διατύπωσης: «Δεν θα συζητηθεί η τροπολογία που αφορά την αστική και ποινική ευθύνη ανθρώπων που ενεπλάκησαν στις διοικήσεις αγροτικών συλλόγων, ενώσεων κ.λπ. για τον απλούστατο λόγο ότι από την πλευρά της νομοτεχνικής διατύπωσης η πρόταση που ήρθε από τους Βουλευτές είναι ανώριμη
Αναγνωρίζουμε ότι οι κύριοι Βουλευτές που κατέθεσαν την πρόταση αυτή, το έκαναν με καλή θέληση, με καλή διάθεση. Δεν είχαν καμία πρόθεση να συγκαλύψουν καταστάσεις ή να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα
Προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Θα πρέπει, όμως, να δούμε προσεκτικότερα τη νομοτεχνική διατύπωση μιας τέτοιας τροπολογίας. Γιʼ αυτό ακριβώς αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί καν η τροπολογία αυτή.»
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-01-2012 13:49Σταύρος

Οι πολιτικοί αυτοί θα μας βγάλουν απο το αδιεξοδο αυτό; δεν υπαρχει καμία περίπτωση. Ολοι ξέρουμε τι φαγοπότι έχει γίνει τόσα χρόνια στις ΕΑΣ. Τι περιμένεις υπουργέ και δεν ξεπλένεις τους κόπρους των ΕΑΣ. Οι περισσότεροι αγρότες τρομοκρατούνται από τις διοικήσεις και είναι φοβισμένοι. Οταν πηγαινετε περιοδείες στην υπαιθρο να πηγαινετε μόνοι σας να μιλάτε στα καφενεια στα χωριά χωρίς τους κομματικούς και τους προέδρους. Εκει θα μαθετε την αλήθεια και το τι πιστευει ο κόσμος γ' αυτούς και για εσας.

Απάντηση

13-01-2012 14:55Κώστας Τσατσαρίδης

Ειμαι περιπου τρια χρονια μελος της διοικησης της ΕΑΣ Ροδοπης.Αποδεχτηκα την προταση -προσκληση του ΔΣ να παρω την θεση του παραιτηθεντα κ.Κροκου Κυριακου σε μια εποχη που το καραβι της ΕΑΣ Ροδοπης προσαραξε λογω των υδατων που ειχαν αρχισει να μπαινουν 20 χρονια πριν περιπου.Με πολλη σκεψη πηρα αυτο το ρισκο για να δω αν μπορει να ξεκινησει ξανα το καραβι αναλαμβανοντας πληρως την ευθυνη της θεσης μου στο ΔΣ αλλα και των λογων ,των προτασεων αλλα και της υπογραφης μου απο το χρονικο σημειο που ξεκινησε η παρουσια μου στο ΔΣ.Δεν θα προχωρησω στα αποτελεσματα των σκεψεων μου οσο αφορα τα προβληματα της ΕΑΣ Ροδοπης(αλλα και των περισσοτερων ενωσεων της ελλαδας)καθως επισης και το τι θα γινει στο μελλον και με την επερχομενη αλλαγη στους συναιτερισμους διοτι αυτα ειναι θεματα των καθε περιοχων να συζητησουν και να προτεινουν λυση.Θα σχολιασω ομως την αγωνιωδη προσπαθεια καποιων να καλυψουν τους κυριους υπευθυνους της σηψης του συναιτεριστικου κινηματος αλλα και του συνδικαλιστικου καθως επισης και ολης της κοινωνιας.Οι πολιτικοι μας κρυμμενοι πισω απο το πολιτικο ασυλο προσπαθουν να κρυψουν και τους συντροφους τους,τους οποιους ειχαν τοποθετησει επικεφαλεις των κινηματων και επι χρονια αυτοι χειραγωγουσαν τα πληθη εξυπηρετοντας το συστημα το οποιο μας εφερε σε αυτην την κατασταση για την οποια σημερα ολοι διαμαρτυρονται αναζητωντας ευθυνες παντου εκτος απο τον εαυτο τους.Θα κλεισω αυτη την μικρη μου αναφορα ζητωντας απο τους αγροτες(κατα κυριο επαγγελμα αγροτης ειμαι και εγω)να σκεφτονται.Μονο αυτο.Οταν καποιος σκεφτεται ο ιδιος για τον εαυτο του και δεν το κανουν αλλοι για αυτον θα βρει λυση.Εκτος αν ειναι βολεμενος σε καποια γωνια αυτης της ερημης χωρας οποτε θα σκεφτει οταν τον ξεβολεψουν με ακομψο δυστυχως τροπο οι πραγματικοι ηρωες αυτης της χωρας. ΜΕ ΤΙΜΗ Τσατσαριδης Ο. Κωστας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία