BACK TO
TOP
Business

Έρχεται «ξεκαθάρισμα» στις συνεταιριστικές τράπεζες

«Φρέσκα κεφαλαίου ή εκκαθάριση», το δίλημμα που θέτουν τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδος.

Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κρήτης

0
0

Την… ήρα από το σιτάρι στο πεδίο των συνεταιριστικών τραπεζών στοχεύουν να διαχωρίσουν μέσα στον επόμενο η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών καθώς η εξυγίανσή τους αποτελεί μνημονειακή υποχρέωση.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται μελέτη της ΤτΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η καταγραφή της οικονομικής κατάστασης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, η μελέτη θα είναι έτοιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές draft του κειμένου της θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας μετά την έλευσή τους στις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

«Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη βιωσιμότητα του κλάδου των συνεταιριστικών τραπεζών», τονίζει στο Euro2day.gr αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου. Επί του χρονοδιαγράμματος, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός για να γίνουν από τις διοικήσεις οι απαραίτητες ενέργειες με στόχο την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση.

Κι ενώ η μελέτη ετοιμάζεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των συνεταιριστικών έχουν ήδη ενημερωθεί από τις εποπτικές αρχές ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Για όσες δεν καταφέρουν να βρουν κεφάλαια, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης, όπως συνέβη σε ορισμένες συνεταιριστικές το τελευταίο έτος, με πώληση των χορηγήσεων και καταθέσεών τους σε κάποια από τις πέντε τράπεζες, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank. Αντίθετα, όσες ενδυναμωθούν κεφαλαιακά με ίδια μέσα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεταιριστική που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, από άποψη κεφαλαίων, είναι η Παγκρήτια.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έδωσαν αγώνα σε συναντήσεις με την Πολιτεία για να θεωρηθεί συστημική η Πανελλήνια Τράπεζα, στην οποία μετέχουν οι συνεταιριστικές, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ και εν συνεχεία να ανακεφαλαιοποιηθεί ο κλάδος. Πλην όμως, η απάντηση ήταν ότι το μνημόνιο δεν προβλέπει ενίσχυση των συνεταιριστικών ή της Πανελλήνιας.  

Στη μελέτη, πέραν της καταγραφής των οικονομικών χαρακτηριστικών στα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω τραπεζών και των προτάσεων για το πώς πρέπει να γίνει η κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση, θα δίνονται οδηγίες και για την επόμενη ημέρα σε όσες καταφέρουν να παραμείνουν βιώσιμες. «Πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με βάση το καθεστώς των ειδικών πιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες που τελούν υπό τον έλεγχο των αρχών και της τρόικας είναι: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευβοίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία