BACK TO
TOP
Business

Eπιστροφή στα κέρδη για τη Γενική Τράπεζα

Καθαρή κερδοφορία 85,1 εκατ. ευρώ μετά από μια δεκαετία ζημιών για την τράπεζα στο εννεάμηνο.

Στο στόχαστρο της Πειραιώς η Γενική Τράπεζα

0
0
Στα 85,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της Geniki Bank στο εννεάμηνο του 2014 έναντι ζημιών τις 10 προηγούμενες ετήσιες χρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η τράπεζα-μέλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων της, ο οποίος διαμορφώθηκε  στο 24,3%, επίπεδο που αποτελεί και το υψηλότερο της αγοράς.

Επιπλέον, ενισχύθηκε περαιτέρω η ρευστότητα της Τράπεζας με παράλληλη μείωση του κόστους των καταθέσεων, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 77%, επίπεδο το οποίο είναι και το χαμηλότερο της αγοράς.

Αναλυτικότερα:

•        Τα λειτουργικά κέρδη πριν από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε €13,9 εκατ. για το εννεάμηνο 2014, έναντι ζημιών €34,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και σε €7,6 εκατ. το 3ο τρίμηνο 2014, καταγράφοντας αύξηση 69% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014.

 

•        Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας(Common Equity Tier I),  ο οποίος διαμορφώθηκε σε 24,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, από 23,1% τον Ιούνιο 2014 και 18,2% τον Δεκέμβριο 2013. Με πλήρη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded), ο δείκτης βασικών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 20% (ε).

 

•        Διατηρήθηκε στα ήδη υψηλά επίπεδα η ρευστότητα της Τράπεζας το 2014, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 77% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013. Μηδενική ήταν η εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το ELA  ή το Ελληνικό Δημόσιο.

 

•        Οι καταθέσεις της GENIKI Bank ανήλθαν σε €2.169 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 9,3% σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ σημειώθηκε παράλληλα μεγάλη μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 136 μβ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. 

 

•        Μεγάλη ήταν και η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας κατά 24% το εννεάμηνο 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και κατά 11% το 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2014, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών υλοποίησης προγράμματος εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας.

 

•        Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, επίπεδο το οποίο επίσης  είναι από τα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.

 

•        Σε συνέχεια των εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων της GENIKI Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επικύρωσαν την απόφαση για τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία της λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και ολοκληρώνεται εντός του Νοεμβρίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία