BACK TO
TOP
Business

Αγροτικά εφόδια και διακίνηση προϊόντων χρηματοδοτεί η Πειραιώς

Ο τομέας της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων κι ο ξενοδοχειακός κλάδος, είναι οι δύο νέοι «κρίκοι» στην αλυσίδα της συμβολαιακής τραπεζικής, που αναπτύσσει η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ως «πυρήνα» του εγχειρήματος τη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία, όπου έχει ήδη συμβασιοποιήσει συνεργασίες με πάνω από 170 επιχειρήσεις.

Αγροτικά εφόδια και διακίνηση προϊόντων χρηματοδοτεί η Πειραιώς

1
0

Οι νέες πρωτοβουλίες του τραπεζικού ομίλου, που στοχεύουν στη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων από τη μια και στη διασύνδεση των συμβολαιακών δραστηριοτήτων με τα δίκτυα λιανικής διακίνησης από την άλλη ανακοινώθηκαν σε ειδική επετειακή εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών συμβολαιακής τραπεζικής.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agrenda (σ.σ. στις 12 Δεκεμβρίου του 2015) ο διευθυντής ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Χανιωτάκης ανέφερε πως αυτό το δεύτερο βήμα της Πειραιώς στη στήριξη της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, έρχεται να χρηματοδοτήσει τόσο τις πρώτες ύλες και την πρωτογενή παραγωγή, όσο και τη διανομή των προϊόντων στη λιανική.

Όσον αφορά στη διεύρυνση της αλυσίδας της συμβολαιακής προς το κομμάτι των εφοδίων η πρώτη συνεργασία συνάφθηκε με τον ελληνικό βραχίονα της πολυεθνικής Bayer, από τις αρχές του 2016, ενώ αντίστοιχα στην πλευρά της λιανικής, η είσοδος της Πειραιώς έγινε με  την υπογραφή συμφωνίας με το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Lydra Hotels & Villas, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται επαφές και με αλυσίδες λιανεμπορίου.

Στην περίπτωση της συμβολαιακής τραπεζικής στον τομέα των αγροεφοδίων, το σκεπτικό είναι να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής με την παροχή κεφαλαίων κίνησης στα καταστήματα λιανικής εμπορίας, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από την προνομιακή τιμολόγηση που μπορεί να τους εξασφαλίσει η πληρωμή τοις μετρητοίς. «Η πρόκληση για την αλυσίδα εμπορίας είναι να κατανείμει δίκαια τα οφέλη αυτά στους συμμετέχοντες σε αυτή και να εξασφαλιστεί η ορθολογική της λειτουργία», τόνισε ο κ. Χανιωτάκης κι εξήγησε ότι «έτσι, τα αγροτικά προϊόντα θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις αγορές, ενώ θα υποστηριχθεί και το εισόδημα των παραγωγών».

Με την ίδια λογική η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να διευκολύνει και την προώθηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, ενισχύοντας χρηματοδοτικά τη σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων που μετέχουν στο πρόγραμμα «Συμβολαιακής Γεωργίας –Κτηνοτροφίας» και ξενοδοχειακών μονάδων. Πρακτικά το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα χρηματοδοτεί τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με τις οποίες θα συνεργαστεί, για να προμηθευτούν επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα από συνεταιρισμούς κι επιχειρήσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα συμβολαιακής, ενώ η χρηματοδότηση θα βασίζεται και στο συμβόλαιο που έχει συναφθεί μεταξύ των ξενοδοχείων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών. «Με τον τρόπο αυτό οι τουρίστες απολαμβάνουν στο χώρο του ξενοδοχείου τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται τα εμπορικά ονόματα των προϊόντων αυτών. Έτσι, γίνεται το πρώτο βήμα για να τα αναζητήσουν και να τα προμηθευτούν είτε από την τοπική αγορά, είτε από την ίδια τη χώρα τους», ανέφερε ο κ. Χανιωτάκης.

Η συνεργασία της Terra Creta, μιας από τις πιο σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες για την τυποποίηση ελαιολάδου, με τον ξενοδοχειακό όμιλο Lydra Hotels & Villas (σ. σ. έχει υπό την ομπρέλα του τα ξενοδοχεία «Domes of Elounda, Elounda Blue Hotel και Pleiades Luxiurius Villas»), αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να φτάσει το ελληνικό πιστοποιημένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας στους ξένους καταναλωτές που επισκέπτονται τη χώρα μας ως τουρίστες, αλλά σύμφωνα με τους ιθύνοντες της Πειραιώς, στο ελληνικό παραδοσιακό πρωινό των ξενοδοχείων μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα προϊόντα συμβολαιακής όπως οι ελιές, το μέλι, τα τυροκομικά, τα φρούτα κλπ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, κατά τα πρώτα τρία χρόνια υλοποίησης τους, ο κ. Χανιωτάκης θύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 170 επιχειρήσεις με 14.000 εργαζομένους, με τις οποίες συνεργάζονται περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί. Αφορούν 57 διαφορετικά που εξάγονται σε 73 χώρες κι αποτιμώνται σε αξία 1,35 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι χρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει από την τράπεζα ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, σύμβουλος διοίκησης της Πειραιώς, υπογράμμισε ότι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα συνιστά στρατηγική επιλογή της Τράπεζας από τριετίας. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η επιτυχία της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάνω από το 20% των ετήσιων εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αφορούν προϊόντα που παράγονται μέσα από προγράμματα Συμβολαιακής Τραπεζικής.

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα επενδύσει στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, με την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Ο καπνοπαραγωγός από την Πιερία Βασίλειος Καρανάτσιος, τιμήθηκε για την ορθή χρήση της κάρτας και κατά το σύντομο χαιρετισμό του ζήτησε να μην παρακρατείτε όλο το ποσό του δανείου από την πρώτη δόση πληρωμής, αλλά τμηματικά, όπως γίνονται και οι πληρωμές στον καπνό, ώστε να διευκολύνονται και οι παραγωγοί, κάτι που όπως ειπώθηκε η Τράπεζα θα το εξετάσει.

Ως πρώτη αναπτυσσόμενη συνεργασία στον τομέα της συμβολαιακής τιμήθηκε η Venus Growers, με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Μαρκοβίτη να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της συμβολαιακής ταξίδι ελπίδας και προοπτικής και βήμα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας που οδηγεί στην ανάπτυξη και να καλεί όλους τους αγρότες να επιβιβαστούν σε αυτό το τρένο. Σημείωσε, μάλιστα, πως η Venus χάρις στο πρόγραμμα έχει προχωρήσει σε 430 δεκαπενταετείς συμβάσεις με παραγωγής για την αναδιάρθρωση των υπαρχουσών ποικιλιών και για την επέκταση των καλλιεργειών.

Για τη συμβολαιακή στον τομέα της Κτηνοτροφίας τιμήθηκε ο όμιλος Τυράς, με τον υπεύθυνο ζώνης γάλακτος Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Κουτσοδήμο να δηλώνει ότι τρία χρόνια τώρα οι παραγωγοί του ομίλου είναι ικανοποιημένοι, καθώς μπορούν και προμηθεύονται έγκαιρα τις πρώτες ύλες για τις ανάγκες τους, που είναι καθοριστικό για τις εκτροφές.

Εκ μέρους της Bayer, για την πρώτη συνεργασία στα αγροεφόδια, το βραβείο έλαβε ο κ. Σ. Μαραβέγιας, διευθυντής πωλήσεων, τονίζοντας πως «ενώνουμε και εμείς τις δυνάμεις μας για να πάει το πρόγραμμα ένα βήμα πιο μπροστά», ενώ ανάλογη τιμή επιφυλάχθηκε και για τα Lydra Hotels & Villas, ως πρώτη συνεργασία στα ξενοδοχεία.









































Απολογισμός συμβολαιακής από την Τράπεζα Πειραιώς στην 26η Agrotica

Αποτίμηση της 3ετούς συνεισφοράς της στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας

Ευκαιρία αποτίμησης και περαιτέρω προετοιμασίας του έργου έργου που επιτελεί η Τράπεζα Πειραιώς στο πεδίο της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, συνιστά για τον χρηματοπιστωτικό όμιλο η 26η Agrotica.















Τρία χρόνια μετά την υιοθέτηση του μοντέλου από την Τράπεζα Πειραιώς, τα αποτελέσματα κρίνονται θεαματικά, προς όφελος των 17.000 παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και των περισσοτέρων από 170 μεταποιητικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν σ' αυτό.














































































Ο Αγροτοδιατροφικός Τομέας Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας















Ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να υποστηρίξει, υπό προϋποθέσεις,  την προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή της σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς. Η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία είναι υψηλή, αγγίζοντας σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ – ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ – 27. Υψηλή είναι ωστόσο και η συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση με ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην ΕΕ27















Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εν μέσω κρίσης, τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη καλύπτουν πάνω από το 17% των εξαγωγών της χώρας συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.






























Τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, τα οποία εντοπίζονται στην υψηλή ποιότητα και το μεγάλο εύρος τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων (όπως τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ), βαραίνουν έναντι των αντιμετωπίσιμων αδυναμιών του αγροτικού τομέα (πολυτεμαχισμένος κλήρος, χαμηλή συμμετοχή ζωικής παραγωγής στη γεωργική παραγωγή, μη ορθολογική εκμηχάνιση, τοπικά κόστη παραγωγής, καιρικές συνθήκες, ασθένειες, τιμές και αποδόσεις, αδυναμίες στη λειτουργία των αλυσίδων εμπορίας).















Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 100 περίπου προϊόντα με πιστοποίηση Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Σε σύνολο 1.300 προϊόντων ονομασίας προέλευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα 101 είναι επώνυμα ελληνικά προϊόντα, που φέρουν τις ενδείξεις «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)» ή «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Περισσότεροι από 160.000 τόνοι από τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα φθάνουν στις αγορές όλων των χωρών της υφηλίου. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνοντας το 8,4% του συνολικού αριθμού αυτών των επώνυμων «κατοχυρωμένων» προϊόντων















Για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στρατηγική επιλογή η στήριξη της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής εστιάζοντας στον εξορθολογισμό της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα σε παραγωγικά πεδία, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων και στη διευκόλυνση της καθετοποίησης της παραγωγής, της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και της αύξησης της αναγνωρισιμότητας τους στην εθνική και στις διεθνείς αγορές. Τελικός στόχος είναι η διάθεση προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και η δημιουργία βιώσιμων σε βάθος χρόνου γεωργικών εκμεταλλεύσεων















Ο αγρότης, οι ομάδες παραγωγών, ο Συνεταιρισμός, η επιχείρηση μπορούν να επωφεληθούν μιας ευρείας γκάμας χρηματοδοτικών εργαλείων, με ξεκάθαρους και διαφανείς όρους χορήγησης και ανταγωνιστικά επιτόκια















Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσεγγίσει με νέο ολιστικό τρόπο τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Την τελευταία τριετία 2013 -2016, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Τρία χρόνια μετά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, προς όφελος των 17.000 παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, των περισσότερων από 170 μεταποιητικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, αφού οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποιούν εξαγωγές αξίας που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.















































Η Τράπεζα, επίσης, συμπληρώνει την ολοκληρωμένη προσφορά της για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα με μια πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν κάθε εξειδικευμένη ανάγκη, όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, την αγορά γης και εξοπλισμού και την ενεργητική προστασία της εκμετάλλευσης.















Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει με συνέπεια χρηματοδότηση σε περισσότερους από 60.000 επαγγελματίες αγρότες μέσω των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων και στηρίζει έμπρακτα την παραγωγική διαδικασία και τα επενδυτικά τους σχέδια















Παράλληλα, έχει σχεδιάσει τις απαραίτητες υποδομές και πολιτικές για την υποστήριξη της αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και δη τη στοχευμένη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων






















Δείτε εδώ αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς:













Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει, από 28 - 31 Ιανουαρίου, στην 26η AGROTICA, τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης















Μαζί με την Τράπεζα, παρουσία θα έχει και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που σχεδιάζει και προσφέρει σύγχρονα  εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών, για την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής επιχειρηματικότητας















Στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Πειραιώς (Περίπτερο No 2, stand 31, 1oς όροφος, κτήριο Helexpo) θα βρίσκονται ειδικευμένα στελέχη για να παρέχουν πληροφορίες στους παρευρισκόμενους αναφορικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ομίλου, τα οποία απευθύνονται σε  αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και σε συνδεδεμένες, με τον αγροτικό τομέα, επιχειρήσεις















Σε μια περίοδο έντονων αλλαγών και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να δραστηριοποιείται με συνέπεια στον χώρο της Αγροτικής Οικονομίας, προσφέροντας ολοκληρωμένες τραπεζικές λύσεις για κάθε ανάγκη. Στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, με προσήλωση στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση ευκαιριών στον αγροτικό και στους συνδεδεμένους με αυτόν τομείς. Δίνει έμφαση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Παράλληλα, μέσω της ανάπτυξης του καινοτόμου Προγράμματος Συμβολαιακής Τραπεζικής, διευκολύνει την αντιμετώπιση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας. Με δεδομένη την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, εστιάζει στην υποστήριξη της καινοτομίας, της τεχνολογικής και της οικολογικής πρωτοπορίας















Βασική προτεραιότητα της Τράπεζας Πειραιώς είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών. Ειδικότερα, με στοχευμένες και ορθολογικές χρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μείωσης του κόστους παραγωγής που αποτελεί καίριο ζήτημα σήμερα για την ελληνική γεωργία. Επιπρόσθετα, με τη νέα φιλοσοφία της για τις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί τις συνθήκες για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.















Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση της αναδυόμενης γενιάς νέων αγροτών, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό φορέα εισαγωγής νέας τεχνολογίας και καινοτομιών στο γεωργικό τομέα. Σε αυτό συμβάλλει με το αξιόλογο έργο του και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας  «Εξέλιξη», το οποίο με την παρουσία του στην  Έκθεση θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εξειδικευμένα  προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει, άμεσα σχετιζόμενα με την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη















Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία