BACK TO
TOP
Business

Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αγροτών προωθεί η Βάθη

Μια ολοκληρωµένη ρύθµιση για τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια που πνίγουν τους αγρότες έχει «στα σκαριά», σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Εγγυήσεις για αγροτικά δάνεια ως 25.000 ευρώ

3
0

Περαιτέρω λεπτοµέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο θεωρείται πιθανό µια τέτοια λύση, να περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων και επιµήκυνση δυνατότητας αποπληρωµής από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής,  στο µέλλον των χρεών που διατηρούν έναντι των τραπεζικών ιδρυµάτων.

Την «καυτή» αυτή «πατάτα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παραγωγική διαδικασία και να βγάλει νοκ άουτ χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής έχει αναλάβει εν λευκώ ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ο Βασίλης Κόκκαλης, λένε οι πληροφορίες, λόγω επαγγελµατικής εµπειρίας στο συγκεκριµένο θέµα, καθότι δικηγόρος, έχει ασχοληθεί στο παρελθόν επισταµένως µε τα δάνεια των αγροτών – πελατών του και θεωρείται από πολλούς, ότι µπορεί να βοηθήσει αρκετά στην επίλυσή του.

Βέβαια, όλα τηρούν υπό αίρεση, αφού για να γίνει αποδεκτή και να ισχύσει µια τέτοια ρύθµιση απαιτείται να συµφωνήσει και το υπουργείο Οικονοµικών, τη συγκατάθεση του οποίου επιδιώκει ο λαρισαίος υφυπουργός. Ακόµη όµως κι αν από το αρµόδιο υπουργείο επιθυµούν να δώσουν το ΟΚ στη Βάθη, κανείς δεν µπορεί να εγγυηθεί τους όρους µε βάση τους οποίους και τα δάνεια των αγροτών θα συµπεριληφθούν  στο θεσµικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς απαιτείται και η συγκατάθεση των δανειστών.

Μήνυµα θετικό, πάντως, προς την κατεύθυνση επίλυσης του σηµαντικού αυτού ζητήµατος εκπέµπει σύµφωνα µε πληροφορίες η «συµπεριφορά» των εισπρακτικών, που κατά πληροφορίες, έχουν «χαλαρώσει» έναντι των αγροτών µε οφειλές. Οι οποίοι δεν είναι οι µόνοι που οφείλουν, µιας και σύµφωνα µε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62,7% των δανείων που έλαβαν αγρο-επιχειρήσεις έχουν «κοκκινίσει».

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία