BACK TO
TOP
Business

Θα διαγράφονται και οφειλές ΦΠΑ με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ένας πρώτος «λευκός καπνός» φαίνεται πως βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στις λεπτομέρειες σε ό, τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

2
0

Η εξέλιξη έρχεται μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών που διήρκησε αρκετούς μήνες με το σημαντικότερο σημείο διαφωνίας να είναι η διαγραφή ή μη των παρακρατούμενων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κατόπιν διευκρινιστικής ερώτησης, το πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές προβλέπει ότι θα μπορεί να "κουρεύεται" ο ΦΠΑ ενώ θα εξαιρείται, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Αν και δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες, φαίνεται ότι οι δυο πλευρές προχώρησαν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, κάνοντας ένα βήμα πίσω από τις αρχικές τους θέσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση απέρριπτε τη διαγραφή των παρακρατούμενων φόρων, εν αντιθέσει με τους δανειστές, που ζητούσαν να επιτρέπεται η διαγραφή τους. 

Το σίγουρο είναι ότι υπήρχε μεγάλη πίεση από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πλέον, στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι, το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο ως το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά, καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. 

Νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου έχει οριστεί για την Πέμπτη στις 14:00. 

Σημειώνεται ότι το EuroWorking Group θα διεξαχθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία