BACK TO
TOP
Business

Κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα η Πειραιώς

«Κατεξοχήν Τράπεζα του Αγροτικού Τομέα», προσδιόρισε την Τράπεζα Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Χρήστος Μεγάλου, παρέχοντας, για άλλη μια φορά, «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχώριου πρωτογενή τομέα.

Κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα η Πειραιώς

3
0

Παρουσιάζοντας το νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, με τον τίτλο «Agenda 2020», ενώπιων περίπου 500 εκπροσώπων του επιχειρηματικού τομέα και των παραγωγικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, σε δείπνο που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεγάλου τόνισε χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ακράδαντα ότι (ο αγροτικός κλάδος) αποτελεί κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα».

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, μάλιστα, αποκάλυψε ότι «το 70% της δανειακής μας έκθεσης στη Βόρεια Ελλάδα είναι στον αγροδιατροφικό τομέα» και πρόσθεσε πως «υποστηρίζουμε τον τομέα αυτό με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων του χώρου, αλλά και των ανθρώπων τους, με μια νέα σύγχρονη αντίληψη και με καινοτόμα προγράμματα όπως είναι η Συμβολαιακή Γεωργία -Κτηνοτροφία και η Συμβολαιακή Τραπεζική, που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τομέα και δίνουν προοπτική στους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους, αλλά και στην περιφέρεια».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, ο κ. Μεγάλου και στην προτεραιότητα που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αναφορές και στον αγροτικό χώρο, όπως είναι το πεδίο της παραγωγής ηλεκτρισμού, μέσω της αξιοποίησης παραγόμενου βιοαερίου από αναερόβια χώνευση οργανικών κι άλλων αγροτοκτηνοτροφικών υπολειμμάτων και αποβλήτων.

«Επτά τέτοιες μονάδες έχουν κατασκευαστεί στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, με χρηματοδότηση της Τράπεζας και άλλες τέσσερις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στις περιοχές όπου υλοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ακόμη, πως στο χώρο των ΑΠΕ, γενικότερα, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα Πειραιώς «έχουν υλοποιηθεί πρωτοπόρα έργα συνολικής ισχύος 200MW και δρομολογούνται αντίστοιχα έργα συνολικής ισχύος περίπου 180MW».

Σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Τράπεζας η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας «με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».

Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, «οι νέες επιχειρηματικές μας χορηγήσεις το 2015 και 2016 έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ».

Στο σημείο αυτό εξήγησε πως η τράπεζα διαθέτει ιδιαίτερα σημαντική θέση και στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σε σύνολο δανείων περίπου 60 δισ. ευρώ και αφού υπογράμμισε ότι «είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε τον τομέα αυτό», συμπλήρωσε πως «στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα 5 δισ. ευρώ ετησίως».

Ο κ. Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση, κάτι που, όπως είπε, προϋποθέτει συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, τονίζοντας, πως «η βόρεια Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του, τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται αυτές τις ώρες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όσο και για την πορεία τη οικονομίας, καθώς -όπως είπε- καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας» επισήμανε, αναφερόμενος στις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της χώρας. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεχίσει να ισχυροποιείται και να αναπτύσσεται με βάση το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει η διοίκηση και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία