BACK TO
TOP
Business

Σώζει δύο χρεοκοπημένες τράπεζες η Ιταλία

Η Ιταλία θα δεσμεύσει 17 δισεκατομμύρια ευρώ (19 δισεκατομμύρια δολάρια) για να εξυγιάνει δύο χρεοκοπημένες τράπεζες σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της στη μεγαλύτερη διάσωση που έγινε ποτέ στη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg.

Σώζει δύο χρεοκοπημένες τράπεζες η Ιταλία

1
0

Η παρέμβαση στην Banca Popolare di Vicenza SpA και στην Veneto Banca SpA περιλαμβάνει κρατική στήριξη προς την Intesa Sanpaolo SpA για την απόκτηση του ενεργητικού τους για ένα συμβολικό ποσό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν την Κυριακή μετά από επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη. Η Intesa με έδρα το Μιλάνο μπορεί αρχικά να εκμεταλλευτεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία χωρίς να πλήξει τους κεφαλαιακούς της δείκτες, ανέφερε ο Πάντοαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο.

Οι δανειστές θα χωρίσουν τα ιδρύματα σε «καλές» και «κακές» τράπεζες και αυτές θα είναι ανοιχτές τη Δευτέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Η παρέμβαση χρειάστηκε επειδή οι καταθέτες και οι αποταμιευτές κινδύνευαν, πρόσθεσε. Η βόρεια Ιταλία όπου λειτουργούν "είναι μια από τις πιο σημαντικές για την οικονομία μας, κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

Ενώ θα διατεθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη πιθανών περαιτέρω ζημιών, ανέφερε ο Πάντοαν, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά την εύλογη αξία των ζημιών σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνεται ήδη στα κεφάλαια που χορηγήθηκαν στην Intesa.

Η κυβέρνηση προσπάθησε εδώ και μήνες να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τις τράπεζες στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης προς τους πλούσιους επιχειρηματίες της περιοχής να συμβάλλουν στη διάσωση. Οι προσπάθειες αυτές έληξαν την Παρασκευή όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι οι δύο τράπεζες χρεοκοπούν ή είναι πιθανό να αποτύχουν και έστρεψαν το ζήτημα στις Βρυξέλλες. Αυτές, με τη σειρά τους, επέστρεψαν την αρμοδιότητα της διάσωσης ή όχι στις ιταλικές Αρχές.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία