BACK TO
TOP
Business

Πιστωτικά θετική για Πειραιώς η πώληση του Amoeba, λέει η Moody’s

Πιστωτικά θετική κρίνει την πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων «Amoeba» ο οίκος αξιολόγησης καθώς, όπως σημειώνει, μειώνει τα NPEs στον ισολογισμό κατά 1,5 δισ. ευρώ και βοηθά να πιαστεί ο στόχος του 2018.

Υποβάθμιση σε «C» και από τη Moody’s

0
0

Η τράπεζα αναμένει θετική επίπτωση στο ρυθμιστικό κεφάλαιο, αλλά δεν θα επωφεληθεί από τυχών προμήθειες από την παροχή υπηρεσιών σε αυτά τα δάνεια.

Η Moody’s στέκεται στο ότι είναι η πρώτη πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις και εκτιμά ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Το αντίτιμο, περίπου 30% της αξίας όπως αυτή είχε καταγραφεί στον ισολογισμό κρίνεται οριακά κερδοφόρα και αποτελεί βάση για ανάλογες συμφωνίες.

Υπενθυμίζει ότι από το 1,95 δισ. ευρώ των δανείων που πωλήθηκαν στην Bain μόνο περί το 1,5 δισ. βρίσκονταν στον ισολογισμό της τράπεζας. Σημειώνει επίσης ότι σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες για μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, η Πειραιώς δεν θα έχει έλεγχο για την εξυπηρέτηση του πακέτου και έτσι δεν θα κερδίσει προμήθειες από δυνητικές ανακτήσεις. Η τράπεζα αναμένει να προσθέσει περίπου 20 μονάδες βάσης στα εποπτικά της κεφάλαια και να αυξήσει τον pro forma δείκτη CET1 στο 14,2%, έναντι 14% στα τέλη Μαρτίου.

Στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι παρότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς παραμένει μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, από το Σεπτέμβριο του 2015 μειώνεται σταδιακά. Αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το β’ εξάμηνο του έτους και εκτιμά ότι από την πώληση του Amoeba καλύπτεται κατά το ήμισυ ο στόχος μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά, σε περίπου 25,9 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο, έναντι 30,8 δισ. τον περασμένο Μάρτιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία