BACK TO
TOP
Business

Πρωτοβουλίες της Εθνικής τράπεζας για τον αγροτο-διατροφικό τομέα

«Εκτός από μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη σειρά εργαλείων χρηματοδότησης για τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροτο-διατροφικού τομέα, ανοίγουμε δρόμους προώθησης και παρέχουμε ευκαιρίες δικτύωσης μέσω της πρωτοβουλίας Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι».

Αποστόλου: Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name

3
0

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, σε εκδήλωση που οργάνωσε η τράπεζα για τους Έλληνες παραγωγούς και την αγροτική επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της τράπεζας να στηρίξει την αναμόρφωση και την ανάπτυξη του αγροτο-διατροφικού τομέα της οικονομίας.

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής στήριξης του αγροτο-διατροφικού τομέα, προχώρησε σήμερα, στην Αθήνα, σε μια ακόμη εκδήλωση «Όλη η Ελλάδα ένα τραπέζι». Είναι η έκτη εκδήλωση που πραγματοποιείται τους τελευταίους δώδεκα μήνες, από τη μία έως την άλλη άκρη της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία  αυτή στοχεύει στην ανάδειξη και την προώθηση θετικών παραδειγμάτων από το χώρο των επιχειρήσεων της αγρο-διατροφής και ευρύτερα, της αγρο-επιχειρηματικότητας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της χώρας, όπως παραγωγούς, μεταποιητές προϊόντων, συνεταιρισμούς, οργανισμούς πιστοποίησης, ελληνικά και ξένα επιμελητήρια, καθώς και Πανεπιστήμια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε στους παραγωγούς και επιχειρηματίες του κλάδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική ύπαιθρος, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ένας τόπος που περιέσωσε σε μια ιδιότυπη σύγχρονη κιβωτό, ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης. Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό».

Στη συνέχεια, στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς έθεσε την πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» στο ευρύτερο πλαίσιο της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας για τη στρατηγική στήριξη του αγρο-διατροφικού τομέα. Εκτιμώντας, όπως τόνισε, ότι ο τομέας αυτός έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης κυρίως μέσω της δημιουργίας υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, επικέντρωσε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους: (i) παραγωγή περισσότερων επώνυμων προϊόντων, (ii) ανάπτυξη αποδοτικότερων δικτυών διανομής, και (iii) χρήση νέων τεχνολογιών. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόνισε τη σημασία να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην καθετοποίηση, στη δημιουργία αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση. 

Η πρωτοβουλία της Εθνικής, φέρνοντας τους παραγωγούς σε επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με δυνητικούς πελάτες, στοχεύει ακριβώς σε αυτό: να προωθήσει πιο σύνθετες και αλληλο-υποστηρικτικές σχέσεις, είπε ο κ. Μυλωνάς . Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης έχουν εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματικές δράσεις που παρέχουν ευκαιρίες δικτύωσης και ανοίγουν δρόμους προώθησης των ελληνικών τροφίμων προς τις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού.

Η κα Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση και η κοινή παραδοχή για ένα νέο πιο υγιές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έχουν δημιουργήσει μια μοναδική ευκαιρία για τον αγροτικό τομέα. Την ευκαιρία:

• να διαμορφώσουμε Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα  που θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και της αγροδιατροφικής αλυσίδας

• να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυξάνοντας παράλληλα τη συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ και

• να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το ταξίδι « όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» πριν ένα χρόνο με σημερινό σταθμό παραγωγούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Αττικής, πρόσθεσε η κα. Τζάκου.

Σημειώνεται ότι, η πρώτη εκδήλωση του «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2017 στην Αθήνα με παραγωγούς από την Στερεά Ελλάδα και ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο 2017, στο Ναύπλιο τον Δεκέμβριο 2017, στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο 2018 και τέλος στην Λάρισα τον Μάιο 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα : www.nbg.gr/el/ellada1trapezi .

 

Αποστόλου: Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name

Στις προσπάθειες του υπουργείου για την αναδιοργάνωση του αγροδιατροφικού τομέα μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου, στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας  με θέμα «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι».Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγους και image makers για να βρουν κάποιο άλλο, εντυπωσιακότερο λογότυπο. «Η φύση και οι άνθρωποι εδώ έχουν φτιάξει την ταυτότητα του τόπου».

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού:
«Η πρωτοβουλία σας να οργανώσετε μια τέτοια εκδήλωση, ειδικά αυτή την περίοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί συμπίπτει με την εκκίνηση μια μεγάλης προσπάθειας, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συμφωνία που πετύχαμε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια προϋποθέτει ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την Εθνική Τράπεζα για την Οργάνωση της συνάντησης και να καλώς ορίσω κι εγώ με τη σειρά μου τους συμμετέχοντες παραγωγούς και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Η ελληνική ύπαιθρος, σχεδόν στο σύνολό της, είναι ένας τόπος που περιέσωσε σε μια ιδιότυπη σύγχρονη κιβωτό ακέραιο το φυσικό του περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να παράξει σήμερα, υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία.

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγους και image makers για να βρουν κάποιο άλλο, εντυπωσιακότερο λογότυπο. Η φύση και οι άνθρωποι εδώ έχουν φτιάξει την ταυτότητα του τόπου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αττική Γη δεν υπήρξε ποτέ Γη της Επαγγελίας αλλά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα λειτούργησε ως τέτοια στον Ελλαδικό Χώρο. Ακόμη και σήμερα με τις τεράστιες περιβαλλοντικές αν όχι προσβολές, τουλάχιστον επιβαρύνσεις που έχει υποστεί παραμένει, επιμένει να παράγει αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ ως σήμερα ήταν η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου με βάση ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξής του.

Το πρώτο λοιπόν που καταφέραμε ήταν ο αγροτικός τομέας  να μπει ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα και να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα δεν πάμε πουθενά.

Το δεύτερο που κάναμε, αφού επουλώσαμε - όσες τουλάχιστον μπορούσαμε - από τις πληγές που ταλάνιζαν  επί δεκαετίες τον αγροτικό χώρο, ήταν να βάλουμε μπροστά  μέτρα και δράσεις, για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου.

Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ ξεπερνάμε τα 6,5 δις. Αν δε προσθέσουμε και τις ενισχύσεις φτάνουμε στα 19 δις δηλαδή την εξαετία 2015 -2020  θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις και μάλιστα χωρίς αντίδωρο.

Απλά οφείλουμε να ξέρουμε ότι οι πόροι αυτοί κατανέμονται με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς, που αποτελούν το 50% της Ε.Ε.

Η πρώτη κίνηση που κάναμε με την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΑΑ, ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με την εκχώρηση του 37,4 % των πόρων, δηλαδή 1,7 δις, κάνοντας πράξη τη προεκλογική μας δέσμευση για  Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία - τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία που εδράζεται σε δύο βασικές επιλογές:

  • Πρώτον στην εμπιστοσύνη μας προς τις Περιφέρειες να υλοποιούν πολιτικές  που τις αφορούν άμεσα και συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους και
  • Δεύτερον  στη πεποίθησή μας ότι το Υπουργείο πρέπει να έχει ένα πιο  επιτελικό και εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των Προγραμμάτων.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα.

Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και ξεκούρασης.

Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο.

Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό κοινό.

Εσείς στη σημερινή σας εκδήλωση προσθέτετε και τη πολιτιστική παράδοση, αλλά και τη γευσιγνωσία, βάζοντας ουσιαστικά όλη τη σφραγίδα της ελληνικής αγροδιατροφικής αλυσίδας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία