BACK TO
TOP
Business

Οι λεπτομέρειες για τη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας

Στα 14,72 στις αποτιμήθηκαν προσωρινά τα στοιχεία του ενεργητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως προκύπτει από την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 2209, 27 Ιουλίου 2012).

Έτοιμη να βγάλει στη σέντρα την ΑΤΕ είναι η Κομισιόν

2
1

Παράλληλα, τα στοιχεία παθητικού που μεταβιβάζονται αποτιμήθηκαν προσωρινά σε 21,39 δισ. ευρώ. Τη διαφορά των 6,67 δισ. ευρώ θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων θα αποτιμηθεί οριστικά μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης αποτίμησης.

Στην Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβαστούν όλες οι καταθέσεις που υπήρχαν στην ΑΤΕ και οι οποίες στις 31.12.2011εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 15,74 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα υπολογίζονται στα 14,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, ΔΕΝ  μεταβιβάζονται στην Πειραιώς «οφειλές οι οποίες θεμελιώνονται σε δανειακή ή άλλου είδους πιστοδοτική σύμβαση η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας του πιστούχου στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των δασών ή του λοιπού αγροτικού τομέα». 

Eξάλλου, ειδικός εκκαθαριστής για την ΑΤΕbank oρίστηκε ο κ. Ο κ. Νικόλαος Μαράντος του Δημητρίου.

Διαβάστε αναλυτικά την Aπόφαση για τη μεταβίβαση της ΑΤΕbank.pdf


Τίτλοι τέλους για την ΑΤΕ
Όπως έγραψε η Agrenda και το Agronews από την Παρασκευή 27 Ιουλίου, το σχέδιο μετάβασης της ΑΤΕbank στη «Νέα Αγροτική Τράπεζα», κρατώντας μόνο το υγιές χαρτοφυλάκιο, ανέπτυξε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παρασκευής 27 Ιουλίου, ο πρόεδρός της, Θόδωρος Πανταλάκης.
Ο κ. Πανταλάκης υπέβαλε παραίτησή του, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να αναλάβει κάποιον ρόλο στη μεταβατική αυτή περίοδο για την ΑΤΕ.Αρχικά είπε ότι η ΑΤΕbank όπως την ξέρουμε σήμερα, κλείνει και στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση του, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να αναλάβει κάποιον ρόλο στη μεταβατική αυτή περίοδο εκκαθάρισης.
Στην ίδια συνεδρίαση έγινε αναφορά σε αδρές γραμμές και για το μέλλον των θυγατρικών της:
- Η πιο συμφέρουσα προσφορά για τη Δωδώνη θεωρείται από τη διοίκηση αυτή της Simos Food.
- Ο διαγωνισμός για την ΕΒΖ πιθανότατα θα κηρυχθεί άγονος, διότι δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις προσφορές.
- Η ΣΕΚΑΠ οδεύει ολοταχώς για εκκαθάριση και μοιρασιά των περιουσιακών της στοιχείων σε όσους χρωστά.
Όπως προκύπτει, και σύμφωνα με όσα έχει ήδη γράψει το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, θα ιδρυθεί «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Αγροτική Τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλαιάς Αγροτικής.
Στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασαν τα «υγιή» στοιχεία ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων οι καταθέσεις και ο τομέας των εξυπηρετούμενων δανείων, με τα «μη υγιή» στοιχεία να βαίνουν προς εκκαθάριση, ενώ οι θυγατρικές του ομίλου της ΑΤΕ θα τεθούν προς πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, γεγονός το οποίο –σύμφωνα με τις πληροφορίες– αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για την αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την απορρόφηση των «υγειών» στοιχείων της ΑΤΕ Bank, δεδομένου ότι η Πειραιώς είχε διαβεβαιώσει ότι θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την εν λόγω κίνηση η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά πλέον ένα πολύ σημαντικό μέγεθος, βελτιώνει τα στοιχεία της, ενώ συμπληρώνουν ότι θα κριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό ενίσχυσης των κεφαλαίων που θα πρέπει να της παρασχεθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της «νέας» τράπεζας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της «εκκαθάρισης» της ΑΤΕΒank, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά prior actions για την επόμενη δόση του δανείου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συμφωνία είχε προηγηθεί συνεννόηση με τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες υπήρξε απόλυτη συμφωνία μετά την διαβεβαίωση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την διασφάλιση της ομαλής κάλυψης των αγροτικών συναλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2011 η ΑΤΕBank είχε καταθέσεις ύψους 17 δισ. ευρώ οι οποίες όμως σύμφωνα με νεότερα προσωρινά στοιχεία έχουν μειωθεί περίπου κατά 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς μαζί με το υγειές χαρτοφυλάκιο των δανείων της ΑΤΕ. Σε ό,τι αφορά το μετά προβλέψεων δανειακό χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται στα 14,5 – 15 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τους αγρότες αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Σε ό,τι αφορά τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Από τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία «ATEbank».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-07-2012 01:08ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΛΟΠΟΔΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΟΛΟΣΣΟ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ .ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΗ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΗ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία