BACK TO
TOP
Business

ΑΤΕ: Άφεση αμαρτιών για τους κακοπληρωτές

Κοσμογονικές αλλαγές φέρνει η εξέλιξη στο θέμα της ΑΤΕbank, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Αυγούστου. Λίγοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί που περνούν στο υγιές χαρτοφυλάκιο και παίρνουν το δρόμο για την Πειραιώς. Ώρες αγωνίας ζουν φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις, που εντάσσονται στην «κακή» τράπεζα, παρ’ ότι ο εκκαθαριστής υπολογίζει επιστροφή μόνο για το 25% των δανείων.

ΑΤΕ: Άφεση αμαρτιών για τους κακοπληρωτές

3
2

Διαβάστε στην εφημερίδα Agrenda του Σαββάτου αναλυτικό δημοσίευμα για την εξισωτική αποζημίωση. Στις 20 Αυγούστου θα καταβληθεί, χωρίς περικοπές, ολόκληρο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ της πολυαναμενόμενης εξισωτικής αποζημίωσης για το 2011, ανακουφίζοντας 70.000 κτηνοτρόφους. Όπως ανακοινώθηκε, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς, η καταβολή της εξισωτικής αποτελεί το πρώτο ισοδύναμο μέτρο, τα χρήματα για το οποίο εξασφαλίστηκαν από περικοπές στις αποδοχές κυβερνητικών στελεχών.

Αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, ενημερωθείτε για τη φετινή χρονιά σταθμό στα κρασοστάφυλα. Με ποιότητα που όπως όλα δείχνουν μπορεί να αφήσει εποχή και αποθέματα σχεδόν μηδενικά αρχίζει ο φετινός τρύγος. Ωστόσο, το βάρος της περιορισμένης ρευστότητας των οινοποιών και της μη χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες, μεταφέρεται για μια ακόμη φορά στις πλάτες των αμπελοκαλλιεργητών, με «ψαλίδισμα» της τιμής.   

Κατηγορηματικός για την εφαρμογή του νόμου 4015/2011 για τους συνεταιρισμούς εμφανίζεται με αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Αgrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσυατάρης. Λιγότερο ομιλητικός όμως είναι για το αγροτικό πετρέλαιο.

Επίσης, σοβαρή μείωση προβλέπεται στις ταρίφες για τα νέα φωτοβολταϊκά, όπως καταγράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ το απόγευμα της Παρασκευής.  Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ, η τιμή αγοράς της μεγαβατώρας για τις νέες μονάδες ισχύος ίσης ή μικρότερης από 100 KW διαμορφώνεται στα 225 ευρώ από 305 ευρώ.

Ακόμα, μόνο στη σαββατιάτικη εφημερίδα, μια κοινωνία εμπειριών, η οποία θα μπορούσε να εμπνεύσει τους αγρότες της Μεσογείου, αποτελούν τα προγράμματα farmer to farmer, ήτοι οι διεθνείς δράσεις στήριξης και παροχής συμβουλών σε αγρότες από συναδέλφους τους άλλων, και συνήθως πιο προηγμένων στον αγροτικό τομέα, χωρών. Στόχος, τι άλλο, από τη διάδοση της καινοτομίας σε όλες τις εκφάνσεις της πρωτογενούς παραγωγής.


Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:
Ανάπτυξη
■ Λίγο πριν τον τρύγο όλα καλά, αλλά ο αμπελουργός δεν χαμογελά σελ. 44-45
■ Το Ελ Ντοράντο τους στην αχανή αγορά της Κίνας βρίσκουν οι Ισπανοί σελ. 10
■ Γεμάτο φέτος το καλάθι των παραγωγών αμυγδάλου, που θέλουν τιμή σελ. 12
■ Τα κατεργασμένα φρούτα στα ντεσού της ευρωπαϊκής παραγωγής σελ. 26, 31
■ Το αδηφάγο... Metcalfa απειλεί σήμερα τις ακτινιδιές της Θεσσαλίας σελ. 13

Οικονομία
■ Εξαγωγές στη Λιβύη για τα Κρητικά Μιτάτα και το ταξίδι μόλις αρχίζει σελ. 45
■ Ροδιά και κερασιά στην ομπρέλα της Ενεργητικής Προστασίας σελ. 20, 37
■ Ταξίδι στη Γερμανία για τους Έλληνες διεκδικητές της κραταιάς Claas σελ. 39
■ Ενέσεις αγροτικής τεχνολογίας made in Israel έφερε μαζί του ο Πέρες σελ. 52-53
■ Συνέντευξη: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης. σελ. 32-33

Πολιτισμός
■ Σκωτσέζος ο αποσταγματοποιός, δανέζικο όμως φέτος το κριθάρι σελ. 42
■ Σαν τα μανιτάρια μοιάζουν να ξεφυτρώνουν στις ΗΠΑ οι λαϊκές αγορές σελ. 11
■ Το καυτό καλοκαίρι των εμπορευμάτων και οι άμεσες συνέπειές του σελ. 27-30
■ Όχι πλέον τρόφιμα με αυγό, αλλά με ένα ολοκαίνουργιο συστατικό σελ. 43
■ Όλα όσα πρέπει να μάθετε για τον ταχύτερο άνθρωπο στον πλανήτη σελ. 56



Editorial

Η εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας και η μεταβίβαση του υγιούς χαρτοφυλακίου στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση που θα επιδράσει καταλυτικά στις εξελίξεις γύρω από τον αγροτικό χώρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΑΤΕ ήταν το πιστωτικό ίδρυμα που έβαλε τα θεμέλια για την οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας, ενώ συνέδραμε ποικιλοτρόπως τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, κυρίως μετά τον πόλεμο, όπως επίσης και στη θεμελίωση μεγάλων αγροτοβιομηχανιών με ισχυρή παρουσία στο χώρο, χάρη στις γενναίες χρηματοδοτήσεις από την Αγροτική Τράπεζα.

Είναι επίσης βέβαιο, ότι στα χρόνια της μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα φαινόμενα εκφυλισμού της ΑΤΕ ήταν έντονα. Η τράπεζα εξελίχθηκε σε έναν αστείρευτο κρατικό κουμπαρά που με τεράστια ευκολία, χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια και με μόνο πιστοποιητικό την κομματική συγγένεια, μοίραζε αφειδώς τεράστια ποσά, επιδρώντας στρεβλωτικά στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και στη λειτουργία των αγορών των αγροτικών προϊόντων.

Πέρασαν δεκαετίες, με τις υγιείς επιχειρήσεις του χώρου να υφίστανται οξύ ανταγωνισμό από κακές επιχειρήσεις με εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό από την Αγροτική.

Αυτό έπρεπε κάποτε να τελειώσει. Αρκεί η «μετάβαση» να αποτελέσει αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη.   
Agrenda

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2012 17:46lila

μηπως μπορει καποιος να μου πει τι θα γινει με τα μη ενημερα δανεια στην ατε,τι θα κανει ο εκκαθαριστης,θα μας κανουν καποια ρυθμιση?και τι εννοειται για αφεση αμαρτιων

Απάντηση

10-08-2012 19:35lila

εχω στεγαστικο στην ατε και εχω μεινει πισω αρκετες δοσεις,τι θα γινει,τι θα κανει ο εκκαθαριστης που θα μπει στην κακη ατε,τι θα μας ζητησει και τι εννοει το αρθρο αυτο για αφεση αμαρτιων.ας μας ενημερωσει καποιος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία