BACK TO
TOP
Newsletters

Farming Report - Tεύχος 150

Farming Report - Tεύχος 150

0
0

Διαβάστε τα περισσότερα θέματα της εφημερίδας Agrenda

Άκαμπτος ο ΕΛΓΑ με τους οφειλέτες

Η παράταση εξόφλησης των υποχρεώσεων (µέχρι τις 31 Ιουλίου), που ανακοίνωσε ο Οργανισµός, δεν λύνει, απλά µεταθέτει το πρόβληµα.

Αντιμέτωποι με την απώλεια χιλιάδων ευρώ από βεβαιωμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή του 2014 κινδυνεύουν να βρεθούν αγρότες που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα την ασφαλιστική τους εισφορά προς τον ΕΛΓΑ, παρά την παράταση ως το τέλος Ιουλίου. Άλλωστε, η απόφαση της νέας διοίκησης του Οργανισμού έρχεται να προσφέρει μόνο πίστωση χρόνου και όχι ουσιαστική διευθέτηση του θέματος στους αγρότες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εν μέσω οικονομικής στενότητας.   
Μάλιστα, πολλοί ήταν οι παραγωγοί που είχαν εκφράσει το αίτημα για παράταση της προθεσμίας για τις εισφορές του 2014 που έληξε στις 31 Μαρτίου, το οποίο και η παλιά ηγεσία του ΕΛΓΑ δεν ολοκλήρωσε, λόγω της αναμπουμπούλας από τις διοικητικές αλλαγές.
Ωστόσο, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι σκληρός και σαφής , τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς». Και μάλιστα, για μια χρονιά όπως το 2014, κατά την οποία σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα και σε σημαντικά μεγάλη έκταση. Ουσιαστική λύση, σύμφωνα με τους αγρότες, θα ήταν μια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, με την οποία θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός των οφειλών των παραγωγών με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, χωρίς να τους στερούνται τα σχετικά ποσά.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα παραγωγών από το Κιλκίς, για τους οποίους εκκρεμεί δόση ύψους 450 ευρώ, που κινδυνεύουν να χάσουν από 6.000 ευρώ έκαστος για αποζημιώσεις από καταστροφές που έγιναν το χειμώνα σε χωράφια βιομηχανικής ντομάτας, κηπευτικών και οπωρώνες.
Το ζήτημα μεγεθύνεται, καθώς βάσει κανονισμού οι αγρότες καλούνται να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές όλων των περασμένων ετών, για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία