BACK TO
TOP
Newsletters

Farming Report - Tεύχος 151

Farming Report - Tεύχος 151

5
0

Διαβάστε τα περισσότερα θέματα της εφημερίδας Agrenda

Λίγοι και ακριβοί οι αγρεργάτες

Νόµος τείνουν να γίνουν τα 5 ευρώ την ώρα για τους αγρεργάτες. Ακριβή είναι και η νοµιµοποίηση που τους κάνει δυσεύρετους για τους παραγωγού

Μέχρι και 40 ευρώ τη μέρα προτιμούν να πληρώνουν οι αγρότες προκειμένου κλείσουν εργάτες γης που θα δουλέψουν στα χωράφια τους, για να διασφαλίσουν τη σοδειά τους και να μη χάσουν εισόδημα. Η ανάγκη για «χέρια» είναι πιο έντονη σήμερα λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού και της αδυναμίας γενικά των μετεωρολόγων να προβλέψουν με μεγάλη ακρίβεια τις εναλλαγές, καθότι ο καιρός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα και ο καρπός δεν μπορεί να παραμείνει εκτεθειμένος στο χωράφι για πολλές μέρες

Οι συμφωνίες στις αγροτικές περιοχές κυρίως της νότιας Ελλάδας γίνονται πολύ πριν από την περίοδο συγκομιδής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όσοι διαθέτουν οικονομική ευχέρεια «καπαρώνουν» τους καλούς εργάτες που θα έχουν στη δούλεψή τους με τιμές ακόμη και 5 ευρώ/ώρα.
Πιο περιζήτητοι είναι νομιμοποιημένοι εργάτες, κυρίως αλλοδαποί, ιδίως όσοι απ’ αυτούς ασχολούνται εδώ χρόνια με συγκεκριμένα είδη καλλιεργειών και έχουν αποκτήσει ειδίκευση, όπως οι ελιές, πορτοκαλιές κ.λπ. αφού οι έλληνες είχαν αποτραβηχτεί σε μεγάλο βαθμό το περασμένο διάστημα από τις αγροτικές εργασίες.
Όπως αναφέρουν έμπειροι αγρότες που προσλαμβάνουν εποχικά προσωπικό για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες κατά το μάζεμα, τη διαλογή και τη μεταφορά της ελιάς στην Agrenda «στην προκειμένη περίπτωση, ό,τι πληρώσεις θα πάρεις». Και εξηγούν λέγοντας πως: «επιλέγουμε συνήθως εργάτες γης με εμπειρία, όρεξη και γνώση στο αντικείμενο ανεξάρτητα εθνικότητας και παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι έλληνες μας παρακαλάνε για δουλειά. Κι αυτό γιατί είναι πιο αποδοτικές οι ώρες ενός εργάτη που μαζεύει για παράδειγμα ελιές για χρόνια, από τις αντίστοιχες εργατοώρες ενός άλλου που πληρώνεται μικρότερα μεροκάματα, αλλά δεν γνωρίζει τόσο καλά το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να μαζεύει τη μισή ποσότητα προϊόντος στο ίδιο διάστημα σε σχέση με αυτόν που έχει εξειδίκευση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία